Családon belüli erőszak: verés, szégyen, titok

Megrázó volt az egyik tévéműsorban látni az anyukát, akinek a férje átgázolt rajta kocsival, majd megölte két gyereküket és magát azzal, hogy nekihajtott egy busznak.

Merklin Tímea

A történet hosszú évek alatt fajult idáig: a férj ittas állapotban rendszeresen verte őt. Mikor még csak egy gyermekük volt, az anyuka megpróbált elmenni, magával vinni a kisfiút. Mikor már két gyerekük volt, egyedül próbált elmenekülni. Most is menekülésben volt, elhagyta a családját, aki azt hihette, hogy halálra gázolta őt, mikor elütötte, de nem lett semmi komoly baja. Gépiesen beszél az anyuka a műsorban, végül kiderül: tudja, hogy gondoskodnia kell a gyerekei temetéséről, de még nem igazán hiszi el, hogy meghaltak...

Aki harmonikus, békés családban él, el sem tudja képzelni, hogy miért tűri valaki az erőszakot, miért nem változtat a helyzetén, hogy mehet el a durvaság, a bosszú gyilkossági kísérletig, a gyerekek megöléséig, öngyilkosságig. Kívülálló számára felfoghatatlan, hogy hat együtt a verés, a szégyen, a félelem, a rettegés, mi az a kötődés, ami ilyen családokat együtt tart. A törvény szerint ma már nem csak a fizikai, hanem a szóval bántalmazás is erőszaknak számít.

A családon belüli erőszakról Sebők Franciska pszichológust kérdeztük.

- Korábban nem gondoltam, hogy a családon belüli erőszak ekkora mértékben jelen van a nôk és a családok életében. Ma már úgy gondolom, még mindig nincs kellőképpen terítéken ez a téma, és sok esetben még mindig valamiféle megbocsátható bűnként tekint a társadalom jó része akár a fizikai, akár az érzelmi bántalmazásra - mondja a pszichológus.

- Sokan úgy vélik, a bántalmazott szerepet valahogy a nők kényszerítik ki, vagy legalábbis nem tudnak bánni partnerükkel. Hogyan lehet ebből a szerepből kilépni? Elsőként azt gondolom, az egy hatalmas lépés, ha valaki felismeri, hogy mi történik vele. Bár külső szemlélőként furcsának tűnhet, de sok nő nem látja, mi zajlik, „ilyen velünk nem történhet”, „biztos a sok stressz”, „ez csak iskolázatlan, egyszerű emberek életében van jelen”... Nagyon nagy a hárítás, hiszen szemben. „Nem érek semmit” - gondolja az áldozat – „ő legalább szeret és segít engem az életben.” Második lépés lehet, ha valaki felvállalja ezt a helyzetet barátai, családja vagy egy szakember elôtt. Ezek óriási titkok, sokan évekig, évtizedekig magukba zárják, és hatalmas energiát emésztenek fel, hogy a külvilág elől elrejtsék, mi zajlik otthonukban. Innen már el lehet indulni a megértés felé. Miért is van valaki ilyen helyzetben? Milyen mintákat hoz otthonról? Fontos a történtek újraértékelése, az önismeret, az önértékelés növelése, nem beszélve a kudarcélménynyel, bűntudattal és szégyennel való megküzdésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!