Tapasztalatok az önkéntesség kapcsán

Szeder-Kummer Máriát, a Zalai Falvakért Egyesület titkárát az önkéntesség kapcsán a tapasztalatokról kérdeztük.

Péter Gyöngyi

Az egyesület keretei közt 2006 óta működött már az egerszegi Önkéntes Központ, 2010 óta a Zala megyei Önkéntes Centrum kialakításával lehetőség nyílt a tevékenységek továbbfejlesztésére.

- Az önkéntesség két fél kapcsolatát jelenti, a fogadó szervezetét és az önkéntesét - kezdte Szeder-Kummer Mária. - Utóbbiak felkészültek, tudatában vannak annak, mi a céljuk az önkéntességgel: nem csak a segítés, hanem az is, hogy közösségben legyenek, munkatapasztalatot szerezzenek, tudásukat értékteremtő munkába fektessék. A fogadó felek felkészültsége még nem mindig teszi őket nyitottá. Jó irányba halad a dolog, de segítenünk kell a szervezeteknek, intézményeknek, vagyis a fogadóknak, hol találják meg a szervezeti struktúrában az önkéntesek helyét.


Első partnerintézményük a Deák Ferenc Megyei Könyvtár és a Göcseji Falumúzeum volt. Pozitív példa azóta is van, így a Hevesi Sándor Színház "nézőtérítő" klubja: az ifjú segítők is az önkéntes centrum programjának köszönhetőek, de az egerszegi, a keszthelyi kórház, a gébárti Kézműves Ház önkéntesei is a centrum együttműködésével dolgoznak.

- Jelenleg az jelenti a legkomolyabb kihívást, hogy a középiskolákat, középiskolásokat segítsük felkészülni a közösségi szolgálatra - mondta a szakember. Hozzátette, 2016. január 1-je után az önkéntes munka feltétele lesz az érettséginek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!