Sikkasztott a hivatásos gondnok: 4 milliót költött saját célra

Sírva ismerte el a bíróságon, hogy sikkasztott a rábízottak pénzéből az az asszony, aki korábban hivatásos gondnokként dolgozott a megyeszékhelyen.

Arany Gábor

Gálosné Zsiday Mária (54) három év alatt tizenhét gondnokolt vagyonából több mint négy millió forintot költött saját céljaira. A sikkasztás és magánokirat-hamisítás miatt indult büntetőper tárgyalása kedden kezdődött el az egerszegi városi bíróságon.

- Elismerem a bűnösségemet és visszafizetem a pénzt - jelentette ki Gálosné Zsiday Mária, amikor dr. Sorok Norbert bíró a felelősségét firtatta. - Szorult anyagi helyzetbe kerültem, azért nyúltam hozzá a pénzhez, amiről azt hittem, hogy rövid időn belül vissza tudom fizetni. Hitelhez viszont nem jutottam, s bár eladtunk egy hétvégi házat, de több millió forinttal kevesebbet fizettek ki érte a kialkudotthoz képest. Férjem elvesztette munkáját, emiatt a lakásfelújításra, autóvásárlásra felvett kölcsön is gondot jelentett - sorolta szinte egy szuszra.

Ezek után adódott a bírói kérdés: miből kártalanítja a gondnokoltakat? Nos, lakáskassza-takarék, családi segítség, föld eladás szerepelt a lehetséges pénzforrások között.

Ha sikerül, ez jelentős enyhítő körülményként eshet latba.

Gálosné Zsiday Máriával az egerszegi gyámhivatal először 2007 elejétől rendelte ki hivatásos gondnoki feladatok ellátására, amelyet 2011 tavaszán bontottak fel, a visszaélések kiderülésekor.
Az asszony feladatai közé tartozott a rábízott gondokoltak vagyonának kezelése. Átvette nyugdíjukat és a mindennapi életükkel járó folyó kiadásaikon túli összegeket betétkönyvbe fizette be. Mindezekről évente számolt el. Miután az első hiányosságokra fény derült, először tévedésre hivatkozott, ezért a gyámhivatal új számadásra kötelezte. Ekkor már nem tudta leplezni a történteket. A gyámhivatal rendőrségi feljelentést tett és végrehajtást is kért Gálosné ellen, ami néhány gondokolt pénzének visszaszerzését eredményezte.

Mint kiderült, a hivatásos gondnok a rábízott 17 személyt rendszeresen megkárosította. Előfordult, hogy a pszichiátriai kezelésen lévő betegtől a kórházban átvett 190 ezer forintját költötte el. Máskor a szociális segélyt nem tüntette fel az éves elszámolásban és a pénzt saját céljaira fordította. Több gondnokoltat meg a nyugdíjától szabadított meg. A sikkasztás leplezésére a számadást meghamisította: a bevételeket nem tüntette fel, vagy valótlan kiadásokkal csökkentette a gondnokolt vagyonát. A kár 17 ezer forinttól 1,1 millióig terjedt,  s összesen több mint négymillió forintra rúg, melynek egy része megtérült.

A tárgyalást március végére elnapolták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!