Egészségügyi okból alkoholizálnak a muslicák

Szándékosan szeszelnek az ecetmuslicák, hogy megóvják magukat egyes parazita darazsaktól - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő folyóirat.

MTI

Nincs egyedül az ember, amikor fertőzés ellen védelmet remélve az alkoholhoz fordul. Az Emory Egyetem kutató szerint ugyanis a Drosophila melanogaster nevű gyümölcslégy azért vesz magához alkoholtartalmú erjedt gyümölcsöt, hogy így védje meg magát egy parazita darázstól - írja a Scientific American.

Az aprócska rovar életmódja és táplálkozási szokásai miatt erőteljes rezisztenciát fejlesztett ki magában az alkohollal szemben, ami jól jön neki a darazsak elleni küzdelemben. A parazita darazsak két faja petéit a muslica lárváiba rakja le, aminek az a következménye, hogy a kikelő darázsutód belülről eszi meg a számára keltető helyet biztosító házigazdát.

Ha azonban a gyümölcslegyek sok alkoholt vesznek magukhoz, akkor a darazsaknak jóval nehezebb petéiket a muslicalárvák közé elhelyezniük. És ha még sikerül is fertőzési akciójuk, az alkohol jelenlétében kevesebb darázs kel ki a lerakott petékből. A kutatás szerint ez az oka annak, hogy a megfertőzött muslicák célirányosan keresik a többlet alkoholt.

Todd Schlenke és kutatótársai tanulmányukat a Current Biology című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!