Steve Jobs szoboravató Budapesten - élőben

Kevesebb mint két hónap alatt készült el Tóth Ernő szobrászművész az Apple nemrég elhunyt társalapítója, Steve Jobs bronzszobrával, amelyet december 21-én avatnak fel Budapesten.

MTI

Az két méter húsz centiméter magasságú bronzszobor a Graphisoft cég megbízásából készült. A vállalat ezzel kíván adózni az előtt, hogy a nyolcvanas évek elején az Apple társalapítója is hozzájárult a cég első szoftvere, az ArchiCAD támogatáshoz. Mind emellett mint közleményükben írták, azért is, mert „Jobs nemcsak érezte, merre megy a világ, hanem formálta azt. Nélküle másmerre ment volna. Igazi vezető volt, akinek nem az volt a legnagyobb érdeme, amit ő személyesen alkotott, hanem amit embereiből kihozott. Megtalálta, motiválta legjobbakat, és csodákra tette őket képessé. Az igazi vezető nem akkor boldog, ha maga alkot a csodákat, hanem, ha kollégáit teszi képessé csodákra.”

- Rekordidő alatt kellett elkészíteni a szobrot. Steve Jobs halála utáni héten már kiírták a pályázatot, amelyre öt művész adott be terveket. Mikor kihirdették, hogy én készíthetem el a két méter húsz centi magasságú alakot, azonnal munkához láttam - mondta Tóth Ernő szobrász művész nemrég az MTI-nek.

A szobor az Apple atyát előadás közben, a rá jellemző öltözékben - garbóban, tornacipőben - ábrázolja.


A 15 órakor kezdődő avatásról élő közvetítést láthatnak itt:


 

 Guinness-rekorddal adóznak Steve Jobs emlékének

Három magyar Steve Jobs rajongó kezdeményezésére mozgalom indult, hogy egymillió üzenetet összegyűjtsenek Steve Jobs emlékére. A projekt végeredménye a csaknem 2 méter magas egy tonnát nyomó iPad formátumú könyv lesz, amely, ha megvalósul, Guinness rekord lesz. Az üzenetek összegyűjtésével egyben jótékonysági akciót is indítanak, melynek kedvezményezettje az Unicef.

OLDALTÖRÉS: Könyv készül Steve Jobs spirituális fejlődéséről

Könyv készül Steve Jobs spirituális fejlődéséről

Könyv készül Steve Jobs spirituális fejlődéséről

Könyv készül Steve Jobs spirituális fejlődéséről

Steve Jobs, az Apple cég októberben elhunyt társalapítójának spirituális fejlődését bemutató grafikus könyv kerül jövő hónapban a boltok polcaira.

A The Zen of Steve Jobs című könyv az 1970-es évek és a 2011 közötti időszakot mutatja be. A Forbes magazin riportere, Caleb Melby által jegyzett írás elsősorban az 1985-től kezdődő időszakra koncentrál, amikor Jobs elhagyta az Apple céget, és megalapította a NeXT nevű számítógépes vállalatot.
   
Ez idő alatt ismerkedett meg egy zen buddhista pappal, Otogava Kobunnal. A kettejük spirituális kapcsolatáról szóló, januárban megjelenő könyv illusztrációit a JESS3 nevű adatvizualizációval foglalkozó vállalat fogja elkészíteni - mondta el a Forbes Media és a John Wiley & Sons kiadó.
   
Ez a barátság nagy hatással volt az Apple későbbi fejlődésére. Miután Jobs 1996-ban visszatért az infokommunikációs hardvercéghez, a buddhista szellemiség a tervezés folyamatát, az üzleti stratégiát és az egész vállalati filozófiát áthatotta. A könyv egyik fejezete az 1980-as évek közepén játszódik egy kaliforniai zenközpontban.
    Kobun itt tanította meg Jobst a sétáló meditációra, és kérésére elmagyarázta neki a japán "ma" - magyarul tér, vagy ür
esség - elnevezésű japán tervezési koncepció lényegét, amely egyértelműen hozzájárult a ma használt Apple termékek egyszerűségéhez és letisztultságához.
   
Az új könyv egyike annak a számtalan kezdeményezésnek, amelyek Jobs októberben bekövetkezetett halála óta napvilágot láttak. Az életéről és az általa alkotott eszközök iránti rajongásról szóló The Agony and the Ecstasy of Steve Jobs című monodrámát jól fogadták a kritikusok és a nagy érdeklődésre való tekintettel hosszabb ideig is játszották.
   
A Walter Isaacson által írt Jobs-életrajz pedig azonnal bestseller lett a megjelenését követően.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!