Romokban a Festetics Mauzóleum

Hosszú évek óta áll romjaiban a keszthelyi Szent Miklós temetőben a Festetics Mauzóleum. A felújítását sokszor tervezték már, az önkormányzat újra próbálkozik.

Sámel József

A szándékkal soha nem is volt gond, a rekonstrukcióhoz szükséges pénz viszont nem állt rendelkezésre.

 A képviselő- testület tárgyalt a lehetőségekről, s arról, hogy miként lehetne forrásokat szerezni a munkálatokhoz, melyek nem egyszerűek, hiszen, a különleges, monumentális épület műemlék, így a rekonstrukciójára komoly szabályok vonatkoznak.

A mauzóleumot egyébként gróf Festetics Tasziló herceg még 1925-ben készíttette felesége, Mary Hamilton és családja számára.

Az épület – teljesen újszerűen – csak beton és vasbeton szerkezetből áll. Külső részeit, az épület körüli lépcsősort, a padozatot, az oszlopsort, a kazettás mennyezetet és a tetőzetet is helyszíni és helyszínen gyártott műkő borítja. E különlegessége miatt a felújítása szakmailag is különleges feladat és ebből adódóan ez jelentős anyagi ráfordítást igényel.

A mauzóleum felújítását minden korábbi és jelenlegi városvezetés is tervbe vette, azonban annak megvalósítása jelentős pénzügyi igénye miatt mindig elmaradt. A terveket elkészíttetve több alkalommal is pályáztak, sikertelenül. A város vezetése a gazdasági nehézségek ellenére erkölcsi felelősséget érez a Keszthelyért sokat tevő, Festetics- családdal szemben, az idegenforgalmi, kulturális szempontból fontos műemlék megóvása kiemelt feladata. A huszonnegyedik órában lévő felújítás jelentős pénzügyi forrást, mintegy nyolcvanmillió forintot igényel. Az egy ütemű rekonstrukció szinte elképzelhetetlen, pályázati forrásra mindenképpen szükség van. A város a jövő évi költségvetésénél tárgyal a mauzóleumról, s együtt kíván működni a Helikon Kastélymúzeummal a rekonstrukció sikere érdekében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!