Drogos akta - Heroint találtak egy nyolcvanéves brit külügyi aktában

Lepecsételt csomagban heroint találtak egy nyolcvanéves külügyi aktában, amely a brit Nemzeti Archívumban hevert.

MTI

   
A Brit Konzulátus egy 1928-as kairói bírósági ügy dokumentumaihoz csatolva küldte a kábítószert Londonba. Az aktát egy látogató kérte ki, majd a felfedezés után a fehér port megvizsgáltatták. Miután kiderült, hogy heroinról van szó, átadták a londoni rendőrségnek.
   
A csomagot, amely 19 tasakocskában kevesebb mint egy gramm heroint tartalmazott, egy fotóval helyettesítették a dokumentumban, amely már ismét kikérhető az archívumból.
   
Jeff James, az archívum üzemeltetési igazgatója kedden elmondta, hogy időről időre szokatlan és alkalmanként értékes tárgyakra bukkantak a 11 millió dokumentumot tároló gyűjteményben. "Az ilyen természetű felfedezés azonban rendkívül ritka" - tette hozzá.
   
A brit Nemzeti Archívum az elmúlt több mint ezer évből tárol feljegyzéseket, többek között a brit titkosszolgálat, az MI5 aktáit vagy a Hódító Vilmos korából származó vagyoni összeírást, a Doomasday Bookot. De az intézményben kutatók találtak már egyebek mellett mumifikálódott patkányt és egy piros pizsamát is - emlékeztetett a BBC online hírszolgáltató (bbc.co.uk).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!