Tolvajok a hegyen - Volt, aki villáskulccsal tartotta sakkban a betörőt

Sem a szögesdrót, sem a lakat, de olykor még a kutya sem riasztja el a zsiványokat attól, hogy hivatlan vendégei legyenek egy-egy hegyi pincének. A fosztogatás viszont jó eséllyel megelőzhető, ha a területen működik mezőőrség, polgárőrség vagy csak jószomszédi viszony.

Sámel József

A hegyi pincék feltörése tulajdonképpen az év bármely szakában előfordulhat, ám ősszel, a termények betakarítása után a zsiványok is aktívabbak, hiszen pontosan tudják, hogy a bor mellett értékes kisgépeket is rejthetnek a hegyi hajlékok. Nemrég a Kanizsához közeli Szentgyörgyvári hegyen is portyáztak páran, nem kis bosszúságot okozva ezzel a tulajdonosoknak.

- Hozzám most nem próbáltak bejönni, valószínűleg tudták, hogy itthon vagyok - mesélte a 61 éves Lengyel István, akinek már többször is meggyűlt a baja a betörőkkel. - Kutyákkal próbálom védeni a birtokot, de van, akit ez sem zavar. Két házőrzőmet is megöltek már, éppen ezért van idekészítve a fokos az ajtó mellé. Volt rá példa, hogy ezzel kellett elhajtanom a hivatlan látogatókat.

Azokból pedig bőven akad, sőt olykor szervezett formában történik a hegyi pincék kifosztása. Jó pár évvel ezelőtt éppen a Szentgyörgyvári hegyen esett meg, hogy egy teherautóra való mezőgazdasági kisgépet és egyéb értékes holmit vittek el a zsiványok.

- A nagykanizsai rendőrkapitányság illetékességi területén utoljára 2006-ban fordult elő jelentős sorozat, akkor közel 200 hegyi pincét törtek fel - említette dr. Molnár József rendőrkapitány. - Több elkövetői körről tudunk, a betörések egy részét olyan hajléktalanok követik el, akik főként élelmet vagy gyorsan eladható kisebb tárgyakat csennek el. A vasazók is előszeretettel járják a hegyhátakat, olykor képesek az udvaron hagyott vödörért is bemászni. Persze ha már birtokon belül vannak, mindenhol szétnéznek. A harmadik elkövetői kör az értékes kisgépekre utazik, a kapálógéptől kezdve a sarokcsiszolóig mindent összepakolnak.

A rendőrkapitány szerint a vagyonvédelem mellett a megelőzésnek roppant fontos szerepe van, egy rendezett hegyi pince arról árulkodik, hogy a tulajdonos gyakorta kijár a területre.

- Tévednek, akik azt hiszik, hogy a rendőrség képes egyedül fenntartani a biztonságot a zártkertekben - fogalmazott dr. Molnár József, aki hozzátette: a hegyi gazdák összefogása jelentősen növeli a hegyhátak biztonságát. - Számos jó példa van arra, hogy a polgárőrség megalakítása milyen nagy mértékben csökkenti a pincefeltörések számát. Látóhegyen például 2000-ben alakult meg a polgárőrség, azóta azon a területen talán egyetlen pincefeltörést sem regisztráltunk. Hasonlóan jó a helyzet a Förhénci hegyen, igaz tavasszal történt ott pár betörés, ám az éjszakai járőrözés átszervezését követően - ebben nyújtott szakmai segítséget a rendőrség - helyreállt a rend.

De, hogy egy igazán jó példával is szolgáljunk, ellátogattunk a homokkomáromi hegyhátra, ahol az egy szem körzeti megbízott tanácsai alapján, a polgárőrség, a mezőőr, illetve az úgynevezett civil figyelő szolgálat is szemmel tartja az idegeneket.

- Már több mint tíz éve szolgálok körzeti megbízottként a területen, de tudom, hogy csak a helyiek tudják kiszúrni az idegeneket - magyarázta Tislér Zoltán törzszászlós, akinek Homokkomárom mellett még másik öt településen kell ellátnia hasonló feladatot. - Egymagam képtelen lennék fenntartani a közbiztonságot, csak a homokkomáromi hegyháton 546 pince található, közel 200 tulajdonossal.

A körzeti megbízott szerint, aki szeretné biztonságban tudni értékeit, az ne csak lakatot vásároljon, de ápoljon jó kapcsolatot a szomszédaival is, több szem, többet lát alapon.

- Több mint 20 éve van pincém Homokkomáromban, de hozzám még nem próbáltak betörni - büszkélkedett a kanizsai Scheier István, aki híres arról, hogy nem szereti az idegeneket, sőt ha úgy adódik el is zavarja a hegyen bóklászó zsiványokat.

Valószínűleg Gozdán László nevét is megjegyezte az a betörő, akit a nyugdíjas férfi pár éve egy villáskulccsal tartóztatott fel, míg kiérkezett a rendőrség a helyszínre.

- Korábban az a férfi már betört hozzám, el is kapták, de a 130 ezer forintos káromat nem tudtam érvényesíteni, miután nem volt jövedelme - mesélte Gozdán László. - Szóval ismertem már a csibészt, így amikor a szomszédos pincéből pakolt kifelé, elkaptam a grabancát...

Gozdánéknál egyébként nagy a biztonság, szinte mindennap kijárnak a pincéhez, ráadásul két berni pásztor és egy német juhász is őrzi a birtokot. Az udvaron semmit sem hagynak, sőt az öregúr spéci lakatokkal zárja az ajtókat.

- Ez az egyetlen lakat, amit a biztosító is elismer, mint vagyonvédelmi eszközt - mutatta a nyugdíjas. - A kialakítása miatt sokkal nehezebb elfűrészelni, mint a hagyományos lakatokat.

Persze ezen biztonsági óvintézkedések mellett is dőreség azt hinni, hogy nincs szükség mások segítségére. A homokkomáromi hegyen például polgárőrség és mezőőri szolgálat is működik.

- Nagyon nagy területet kell bejárni, ezért felosztottuk magunk között a körzetet - árulta el a nyugdíjas Horváth László polgárőr. - Nem teszek semmi mást, mint felírom azoknak a járműveknek a rendszámát, amelyek megfordulnak a hegyen. Ha később kiderül, hogy felnyomtak néhány pincét, ezen járműtulajdonosokat ellenőrzi le elsőként a rendőrség.

- Ez valóban jó módszer, azt ugyanis nem lehet kivédeni egy ekkora kiterjedésű területen - 240 hektár - ne törjenek be, ám az elkövetőket szinte minden esetben sikerült elfogni - ezt már a polgárőr fia, a mezőőrként dolgozó ifj. Horváth László mondta. - Tavaly például 8 pincét nyomtak fel, de a rendőrség még aznap elfogta a betörőket. Az idén is volt 4 pincefeltörésünk, de ez esetben is két hét alatt nyomára bukkantunk az elkövetőknek.

Mint az kiderült: a polgárőrök vagy éppen a mezőőrök nemcsak a magán-, hanem az állami tulajdont is védik. Pár évvel ezelőtt történt meg, hogy valaki eladott egy többhektáros állami erdőt. Az újdonsült tulajdonos meg is kezdte a fakitermelést, mígnem a mezőőrök leállították a munkát.

A rendőrség szerint a téli időszakban némileg kevesebb a pincefeltörés, a közbiztonsági hó ugyanis a tilosban járókat is hátráltatja. Ám tavasszal újra kezdődik a hegyi hajsza.
A rutinos hegyi gazdák szerint egyfajta egészséges bizalmatlansággal is nagymértékben csökkenthető a betörések kockázata. A terménybetakarítások vagy a szüret idején sokan hívnak alkalmi munkásokat, akik adott esetben kifigyelhetik milyen értékek találhatók a pincékben. Arra is érdemes odafigyelni, hogy kiket invitálunk meg egy-egy pohár borra, előfordulhat ugyanis, hogy a jószándékkal kínált vendég, később visszajön. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!