Titkos bacibunkerek

Otthonunkban számos olyan hely van, amit rendszeresen takarítunk, de vannak olyan, esetenként kisebb felületek is, melyek tisztítását olykor elhanyagoljuk, pedig bőven lenne mit fertőtleníteni.

Kiss Anna

Higiénia szempontjából kétségkívül a konyha a legproblémásabb terület. Egy amerikai felmérés szerint az egy négyzethüvelykre (kb. 6,5 négyzetcentiméterre) eső baktériumok száma a vécécsésze után a konyhai lefolyóban, a mosogatószivacson és konyharuhán a legnagyobb. Már maguk az élelmiszerek is veszélyt jelenthetnek, ha nem megfelelően tároljuk őket.

- A hűtőszekrény optimális hőmérséklete 0 és 5 fok közé esik. A legjobb, ha az élelmiszereket légmentesen záró dobozokban tároljuk, így biztosak lehetünk benne, hogy hosszan megőrzik frissességüket és minőségüket - tudtuk meg Horváth Verától, aki régóta foglalkozik természetes alapanyagból készült tisztítószerekkel, így pontosan tudja, melyek a legproblémásabb felületek.

A mosogatnivaló edények, evőeszközök, tepsik között különös figyelmet kell szentelnünk a vágódeszkának.


- A legjobb, ha mindjárt két vágódeszkát is beszerzünk. Egyiket a húsoknak, másikat a zöldségeknek, gyümölcsöknek. Használat után nem elég, ha csak lemossuk, az is szükséges, hogy súrolókefével átdörzsöljük, majd ecettel fertőtlenítsük. Sokan vitatkoznak, hogy a fából vagy a műanyagból készült deszka az ideális. Az én véleményem az, hogy teljesen mindegy, melyiket választjuk, mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai is, a fa például természetesebb, ám nehezebb tisztítani.

Általánosságban is igaz, hogy bármilyen felületet, ami nyers hússal érintkezik, alaposan mossunk le.

- A konyha után a fürdőszoba és a WC is kényes terület. Hiába nincs szem előtt , a lefolyót rendszeresen fertőtleníteni kell, hiszen a nedves, sötét cső a baktériumok kedvenc tartózkodási helye.

A kéztörlőket, konyharuhát, törlőrongyokat ajánlatos gyakran, legalább kétnaponta cserélni. A konyhai, fürdőszobai szivacsot rendszeresen fertőtleníteni kell, kiöblíteni, gyakran váltani.

Könnyebb tisztán tartani otthonunkat, ha nem halmozunk fel apró csecsebecséket, porfogónak sem utolsó dísztárgyakat. Semmit se tároljunk feleslegesen, bármily nehéz is, szabaduljunk meg a megunt ruháktól, ezeréves újságoktól, amelyek csak a helyet foglalják, rosszabb esetben pedig a baktériumok táptalajául szolgálnak.

- Ahol kisgyermek van, különösen fontos, hogy odafigyeljünk a tisztaságra. Azonban túlzásokba ne essünk, nem biztos, hogy jót teszünk azzal, hogy mindent naponta ötször fertőtlenítünk. A tisztítószerek kiválasztásánál részesítsük előnyben a természetes, környezetkímélő anyagokból készülteket, amelyek nem irritálják bőrünket. A kellemetlen szagú, maró szerek ugyanis bőrünkkel is kegyetlenül elbánnak.

A szakértő mellett egy gyakorló háziasszonyt is megkérdeztünk a fentiekről. Kőrösi Ferencné zalaegerszegi olvasónk elmondta, a konyha kritikus pontjain az ő legjobb szövetségese a szódabikarbóna, az ecet és a citrom. A lefolyó átöblítéséhez egy zacskó szódabikarbónát ecettel vegyít, majd forró vizet zudít a keverék után, mindjárt más lesz a hangja is. A vágódeszkák szagtalanításához ugyancsak jó a szódabikarbóna, de a félbevágott citrom szintén elűzi a nemkívánatos szagokat.


Kilincs, telefon
Néhány további baktériumbunker: a telefon, a hűtőszekrény ajtaja, a fürdőszobai villanykapcsoló, a mikrohullámú sütő gombja, a kilincsek, a távirányító, a számítógép billentyűzete és az egér mind olyan felület, amelyet rendszeresen tisztítani kell.



Szép otthon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!