Rejtélyes radioaktív sugárzás

A legfrissebb mérési adatok alapján Magyarországon már nincs megemelkedett radioaktív sugárzás - közölte az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) sugárbiológiai laboratóriumának főigazgatója kedden. A francia légtérben észlelték a jód 131-es részecskéket.

MTI

A francia légtérben észlelték a jód 131-es részecskéket

Egy ismeretlen országból származó jód-131-es részecskék nyomára bukkantak Franciaország légterében - közölte kedden a francia Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN), hozzáfűzve, hogy a szennyezettség mértéke nem jelent veszélyt az emberi szervezetre.

Nem tudni, hogy honnan eredt a radioaktív sugárzás, de az biztosnak tűnik, hogy nincs köze a japán fukusimai atomerőműben márciusban bekövetkezett nukleáris balesethez - szögezte le az IRSN. 
Az intézetet tudományos csatornákon keresztül értesítették arról, hogy több közép-európai ország légterében bukkantak a jód-131 részecskék nyomára, és ennek nyomán méréseket végeztek Franciaországban is, s arra a megállapításra jutottak, hogy a koncentráció mértéke nem haladja meg azt a határértéket, amely veszélyezteti a lakosság egészségét - áll az intézet közleményében. 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) múlt pénteken azt közölte, hogy alacsony szintű radioaktív sugárzást észleltek Csehországban és Európa más pontjain. Az ENSZ-szervezet nem nevezte meg azokat az országokat, ahol észlelték a jód-131 részecskéket, de a lengyel, az osztrák, a szlovák és a magyar nukleáris biztonsági intézetek is jelezték a jód-131-es részecskék jelenlétét a légkörben. Mint hangoztatták, mindenhol alacsony koncentrációt mutattak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!