Hogyan védjük magunkat a légúti megbetegedések ellen?

Ha már most ilyen hideg van, mi lesz később? - tesszük fel a kérdést egyre többször reggelente. A ködös, csípős hidegben sokkal gyorsabban terjednek a kellemetlen felsőlégúti megbetegedések.

Benedek Bálint

A szervezetünk és az immunrendszerünk télen talán mindennél jobban igényli a törődést, ha a testünk és a lelkünk összhangban van, akkor könnyedén megúszhatjuk a levertséggel, izomfájdalommal és lázzal járó betegségeket.

- Kerékpározás a friss levegőn, tekézés, keresztrejtvényfejtés, ultizás és néhány szelet mangalicazsíros kenyér minden problémát megold - mesélte mosolyogva a 70 éves Zámbó Miklós. - Engem hiába fúj meg a hideg szél, bírom a kiképzést, akik viszont idősek és otthon gubbasztanak, ha beköszönt a tél gyorsabban megfáznak.

Ezzel értett egyet Béres János, Kolarovics József, Gerencsér László, Balogh István és Kun Sándorné is. A nyugdíjasok szerint a kisebb nátha vagy az orrfolyás kikerülhetetlen, ám ennél nagyobb betegség az elmúlt öt évben nem érte el őket.

- A fiatalkori sportolás hasznát most élvezem ki, ugyanis kitűnően érzem magam a bőrömben - mondta a valóban fiatalos, 75 éves Balogh István a nagykanizsai Civil Kerekasztal idősügyi referense. - Állandóan jövök-megyek, sok emberrel találkozom, kezet fogok velük, ám a betegségek jó messze elkerülnek.


Balogh István elárulta: rengeteg gyümölcsöt fogyaszt, naponta legalább hét kilométert sétál, sőt előfordul, hogy még úszik is. Emellett naponta egy a szervezet egészére jótékony hatást jelentő homoktövis tablettát szed.

- Az úszás és a séta egyvelege kihagyhatatlan - ezt az ötletet 60 éves Kun Sándornétól hallottuk. - Ebben a cudar hidegben a sétához öltözzünk fel jól, sőt húzzunk sapkát, tekerjük körbe a nyakunkat sállal, a kezünket budás kesztyűvel óvjuk a metsző széltől. Viszont a célkát, a savanyított káposztát és a különféle gyümölcsöket egész évben érdemes fogyasztani, így biztos védettséget adnak.

A kanizsai pszichológus, Dóber Valéria hisz az apiterápiában is, mely nem más, mint a méhek által készített természetes anyagokból előállított termékekkel való gyógyítás. A legismertebb a lépes méz, a megfázás egyik fontos gyógyszere és a testen keresztül a lelket is ápolja.

- A stressz leterheli a lélekkel együtt a testet is, így mielőtt a betegség támad, ezen a területen is nagy szükség van egy teljes "olajcserére" - vélekedett Dóber Valéria. - Először is el kell dönteni a fontossági sorrendet, mi előrébb való, az egészség vagy a munka? Pontosan tudjuk, hogy mindkettőre szükség van, ám bármilyen nehéz, fejfájással, hidegrázással és gyengén csak kínlódás a munka.

Ha megtörtént a baj, s az előbb felsorolt tünetek valamelyikét produkáljuk, már érdemes orvoshoz fordulni.

- Tulajdonképpen még nincs itt az influenza igazi szezonja, de a felsőlégúti panaszok egyre gyakoribbak - mondta dr. Mihalecz Károly nagykanizsai körzeti orvos. - A közösségekben, tehát az iskolákban és a diákok között cseppfertőzéssel könnyen terjednek a vírusok. Könnyen meg lehetne előzni a fertőzéseket, ha betartanánk néhány egyszerű, alapvető higiéniai szokást. A gyakori alapos kézmosáson túl, tüsszentésnél mindig tegyük a szájunk elé a kezünket.

Ezt alkalmi modellünk, a sormási Mátyás Katalin is mindig betartja, mint hozzáfűzte: ez pusztán neveltetés és intelligencia kérdése. A 17 éves lány szerint álomszerű lenne, ha mindenki higiénikusan, papírzsebkendőt használna vagy minden evés előtt kezet mosna.

Azonban olykor hiába a nagy körültekintés, hiszen szinte minden amihez hozzáérünk: üzletek kilincsei, billentyűzetek, fogkefék tele vannak különféle baktériumokkal, melyeket így egy véletlen mozdulattal is bejuttathatunk a szervezetünkbe. A gyermek és fertőző szakorvos, a kanizsai, dr. Varnava Charalambos az egészségügyi világszervezet (WHO) adatait osztotta meg velünk. Ebből kiderül, hogy manapság a vírusfertőzések jóval veszélyesebbek, mint 30 évvel ezelőtt voltak. Ebben az időszakban azért kell még körültekintőbbnek lennünk, mert a vírusok kedvelik a hideget és a legyengült, vagy a még gyenge szervezeteket.

- A légúti fertőzések 85-95 százalékát vírusok okozzák és az egész világon évente 250-500 ezer ember halálát okozzák - folytatta a szakorvos. - A megbetegedett fiataloknak nincs más dolguk, mint feküdni, pihenni, hiszen ha mozognak, kimerülnek, s ettől a vírus méginkább aktivizálja magát.

Mindkét orvos, dr. Mihalecz Károly és dr. Varnava Charalambos egymástól függetlenül is egyetértettek abban, hogy a veszélyeztett csoportoknak (csecsemők, gyerekek, idősek, krónikus betegségben szenvedők) kötelező beadatni az influenza elleni védőoltást. A többieknek, így a fiatal aktív dolgozóknak is ajánlott, hisz ezzel elkerülhető a szenvedés és a munkából sem maradnak ki.


Az asztma, a különféle allergiák, a megfázás és az influenza kezelésében segíthet a speciális száraz só terápia. A Himalája hegységben található pakisztáni bányából származó ionizált, mikroszemcsés sót egy különleges eljárással fújják a szobába, mely az felhőként lebeg.
- Ezt belélegezve a só kifejti a jótékony hatását, vagyis a tüdőbe jutva feloldja az oda nem illő anyagokat, s könnyebbé teszi a lélegzést - fogalmazott Benkő János a kanizsai vállalkozás üzemeltetője.

A gyógyszerész, dr. Lekszikov Gábor véleménye szerint például az immunerősítő vitaminok is segíthetnek átvészelni a nehéz időszakot.
- Elképzelhető, hogy triviálisan hangzik, de sokat számít a réteges öltözködés, a zöldség és gyümölcs fogyasztása valamint a stressz elkerülése - így a gyógyszerész. - Ha ezt be tudnánk, szinte garantált a siker.


A természetgyógyász, dr. Fekete Ágostonné számos vírusölő gyógynövényt ismer, melyek nem csak önmagukban, hanem a gyógyszerek mellett is használhatók. Immunerősítő hatása ismert többek között a kasvirág, a citromfű és csipkebogyó teáknak. Ha napközben átfagytunk, a szakember szerint vehetünk egy kellemes kakukkfű és citromfű keverékéből készült lábfürdőt. A fűtési szezon miatt gyakran kiszárad a szoba levegője, ezért a párologtatóba cseppentsünk citrom, levendula, kakukkfű vagy fahéj olajat, mely szintén segíti a könnyebb lélegzést.


Jegyzet
Hiába töltöm magamba a vitaminokat, eszem szinte naponta "tonnaszámra" a gyümölcsöket, télen egyszer biztosan ledönt valami fránya felsőlégúti betegség a lábamról. Néhány hete hangszál gyulladás gyötört, pedig nem énekeltem egyik tehetségkutatóban sem. A beszédmegvonás elég nehezen érintett, de legalább ezen túlvagyok. Amikor azt hittem minden jóra fordul, Barbi barátnőm náthás lett, de szerencsére megúszta láz nélkül - legalábbis nem mérte meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!