Gólya-tragédiák - Az éhség, az áram és a bálamadzag is lecsaphat

Több mint húsz elhullott gólyát (időset, fiatalt vegyesen) jelentettek be a megyéből idén is, a tragédiák kilencven százaléka pedig áramütés következménye. De előfordult, hogy egy fiókának a fészeképítő anyagba keveredett bálamadzag tekeredett a lábára, majd valósággal amputálta azt.

Varga Andor

- Tavaly a fiókák kikelése után hideg esős időszak következett, ami nagyon sok fiatal madár pusztulását okozta. Idén a szárazság volt a nagy ellenség: a Zala-völgy még a megyén belül is extra aszályos terület volt, a madarak nehezen találtak élelmet - foglalta össze Darázsi Zsolt, az MME zalai titkára.

Az MME adatai szerint a hazánkban különösen kedves vendégnek számító gólya állománya 4-6 ezer pár között mozog, s Zalában 110-120 lakott fészek volt 2011-ben. A madarászok szerint az állomány az elmúlt negyven évet tekintve stabil, bár persze vannak benne ingadozások. A gólyához hasonló, hosszú távú vonulókból sok hullhat el útban Afrika és Európa közt, illetve rontják az összképet a tavalyihoz hasonló rossz költési eredmények is. Az ideihez hasonló jó nyarak hozzájárulnak az említett, hosszú távú stabilitáshoz.

Az MME monitoring központja által a múlt héten közzétett adatok szerint a gólyáknál idén sok volt a kiemelkedően nagy család: a szakemberek 15 fészekről is tudnak, melyekből hat fióka repült ki - átlagos években ilyen legfeljebb 2-3 akad. Zalában nem volt ilyen kiemelkedően szapora gólyafamília, öt fiókát nevelő pár azonban akadt. Közben viszont sajnos akadt ellenpélda is: a nevezetes, bekamerázott zalaistvándi fészekben élő család éve tragédiába torkollt. Négy fiókát neveltek egy darabig, ám a szülők végül sorra kihajigálták utódaikat, a szakember sejtése szerint, mert nem tudták mivel etetni őket. Egyet sikerült közülük megmenteni - ő a fenékpusztai gyűrűzőbázis mellett működő kórházban nőtt fel, s jövő tavasszal visszatérhet a szabad világba.

- Amiből sosincs kevesebb, az a sérült, beteg és elpusztult madár - mondta ennek kapcsán Darázsi Zsolt. - Több mint húsz elhullott gólyát (időset, fiatalt vegyesen) jelentettek be a megyéből idén is, a tragédiák kilencven százaléka pedig áramütés következménye. Vannak különleges történetek is: egy fiókának a fészeképítő anyagba keveredett bálamadzag tekeredett a lábára, majd valósággal amputálta azt. A szülők, mint életképtelent őt is kidobták a fészekből, nálunk viszont szépen összeszedte magát. Persze egy lábbal a természetben nem állná meg a helyét, de itt, a fenékpusztai páciensek közé szépen beilleszkedett.

A hasonló esetektől függetlenül a zalai madármenhely jó hatásfokkal működik, az év során több részletben közel két tucat felgyógyult gólyát engedtek el, legutóbb, a vonulás kezdetén hetet. Utóbbiak zömmel idei fiatalok voltak, s minden bizonnyal el is indultak a fajtársakkal együtt Afrikába - ellenkező esetben máig a bázis körüli réteken bóklásznának. A visszailleszkedés esetükben a legkönnyebb: a benn töltött pár hét alatt nem szoknak hozzá túlzottan az emberi gondoskodáshoz, s könnyebben veszik fel az önálló élet kihívásait.

S ha már a gondoskodásnál tartunk: a madarászok lassan téliesítik a fenékpusztai bázist, illetve építkezésbe is kezdtek. Éppen gólyáknak készül új kifutó.

- Nem lesz teteje, azoknak a szárnysérült madaraknak szánjuk, amelyek elrepülni nem tudnak - részletezte a titkár. - Ha nagyobb lesz a tér és kisebb a zsúfoltság, talán egyszer beteljesedhet a régi álmunk is, és egy madárpár idebenn, a kórházban rak fészket, s nevel utódokat.

A madártani egyesület ugyanakkor nemcsak jóhíreket tett közzé mostanában: Szász Péter, a szervezet kommunikációs mukatársa Összeomlás szélén a civil szektor című elektronikus levéllel is megkeresett szerkesztőségeket. Ebben az áll: több száz civil szervezet és több ezer munkahely szűnhet meg, ha a kormányzat tovább csökkenti a szektor támogatását. A szöveg szerint: a Fidesz választási programjában a civilek megerősítése szerepelt, ám a szektor működési feltételei az elmúlt másfél évben folyamatosan romlottak. És közben folyik a zöldhatóságok, ellenőrző szervek gyengítése is. A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a madártani egyesület épp ezért közösen kéri a kormányt: tartsa legalább a 2010-es reálértékén a támogatásokat. Korábban a tízezer szervezetet segítő Nemzeti Civil Alap 7 milliárd forinttal gazdálkodott, mely forrás 3,5, aztán 2,8 milliárdra csökkent, a 2012-es előirányzat pedig már mindössze 1,4 milliárd. Ráadásul az NCA működése a kormány befolyása alá került, miután felszámolták a korábban jól működő, vállasztott civilek vezényelte rendzsert.

A közlemény azzal zárul: a civilek Magyarországon a nemzeti össztermék 4-5 százalékát állítják elő, 100 ezer munkahelyet tartanak fenn és végeredményben lényegesen többet fizetnek be adóként az államkasszába, mint amennyi támogatást kapnak onnan. Megszűnésüknek tragikus hatása lenne a társadalomra és a gazdaságra egyaránt.


JEL AZ ÚTON
A fenékpusztai bázis egyben idegenforgalmi nevezetesség, ahol az elmúlt nyáron is folytatódott a látogatószám emelkedése. Szervezett csoportból ugyan valamivel kevesebb érkezett, ám miután a közeli bicikliútra felfestették, hogy a tóparton madarászközpont mûködik, ugrásszerûen megnôtt a „spontán” vendégek száma. Ez viszont gondot is okozott, hiszen így a nyáron nem volt elég gyûrûzô szakembert foglalkoztatni, de szükség volt ügyeletes „idegenvezetôre” is.


Gólyakamera itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!