Akkor megyünk fogorvoshoz, amikor panaszunk van

Azt veszem észre, hogy az emberek nagy része már csak akkor megy a fogorvoshoz, amikor panasza van. - mondja dr. Zorn Attila zalaegerszegi fogszakorvos.

Hajdu Péter

Ez tehát sajnos nagyon jellemző, rossz gyakorlat. Mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy a fogak megtartása érdekében a legfontosabb a megelőzés. Ez a fogorvossal való rendszeres, de legalább félévente, évente egyszeri találkozást jelentene. Ebben az esetben még időben történik a szuvas fogak ellátása, illetve egy fogkő eltávolítással, a fogak polírozásával is sokat segíthetünk a megőrzésük érdekében. A régi sztk-s rendszer mondhatjuk elfogatlanította az embereket, többnyire a legegyszerűbb megoldást, a húzást választották. Azóta megváltozott a fogorvosok szemlélete, és az utóbbi tíz évben a fogászati technika is nagyot fejlődött. A lehetőségek ma sokkal jobbak a természetes fogak megtartásához. Azonban az eredményhez az emberek akarata is kell, de abban nem vettem észre hasonló javulást.



- Sokan még mindig akkor jönnek, amikor az orvosnak nincs már más lehetősége, mint a foghúzás. Az emberek egy része csak azt látja, hogy nagyon drága a fogászat. Ez azért van, mert drága anyagokkal dolgozunk. Ugyanazokkal, amelyekkel például egy svájci fogorvos is dolgozik. Hogy miben áll a legegyszerűbb megelőzés? Lehetőleg minden étkezés utáni, de legalább a napi három főétkezés utáni fogmosásban, aminek legalább öt percig kell tartania. A legjobb, ha mindez kiegészül egy jó minőségű szájöblítőszer és a fogselyem használatával is. Természetesen a dohányzás kerülendő! Az ember naponta negyedórát szánjon rá egy maga által elvégzett szájhigiénés kezelésre. Ezen túl pedig szükségszerű a félévenkénti, évenkénti fogorvos-látogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!