Hetvenéves a bázakerettyei Déryné Művelődési Ház (képgalériával)

Szombaton folytatódott a bázakerettyei Déryné Művelődési Ház fennállásának 70. jubileuma alkalmából pénteken kezdődött három napos rendezvénysorozat.

Horváth-Balogh Attila

A szombati programok nyitányát Biri László, a MOL Bányász Szakszervezet elnöke és Iványi László polgármester köszöntője adta, majd régi fotográfiákból nyílt kiállítás - a képeken sokan ismertek fel volt kollégát, barátot, s többek fiatalkori önmagukat is viszont láthatták. Bajzik Zsolt, a bázakerettyei származású, most Szombathelyen élő helytörténész a magyar olajipar bölcsőjében dolgozó szakemberek és családjaik kulturált kikapcsolódását és művelődését szolgáló intézmény elmúlt 70 évéről szólt, aztán pedig a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei álltak a színpadra egy kifejezetten helyi színdarabbal.

- Ezt a művet először 1947-ben játszották Bázakerettyén, s az itt dolgozó MAORT-alkalmazottak írták - árulta el Szalai Géza,a Mol Bányász Szakszervezet alapszervezeti elnöke, az egyik szervező. - A kultúrházban működő színjátszókör tagjai adták elő, s természetesen, az olajiparban dolgozók mindennapjairól, küzdelmeiről szólt. A mű szövegére Mikó Ildikó, a művelődési ház mostani vezetője talált rá, s innét jött az ötlet, hogy a megyeszékhelyi teátrum művészeit kérjük meg: élesszék újra a darabot. Azt gondolom, ők is élvezték a játékot, meg a nézők is, s biztos vagyok benne, nem ez az utolsó "olajos" rendezvény, melyen láthatta a közönség.

A főleg a Bázakerettye és Térsége Bányász Művelődési Egyesület által szervezett, s az olaj-, illetve gáziparhoz kötődő nagyvállalkozások támogatásával megvalósuló ünnepi program keretében két emléktáblát is lelepleztek. Az egyiket a művelődési ház fennállásának kerek jubileuma alkalmából, a másikat az intézmény egykori legendás vezetője, Gyurcsák János emlékére készíttette az egyesület és az önkormányzat.

A programok vasárnap sportrendezvényekkel folytatódnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!