Parlagfű: kaszálni, kitépni kellene

Hazánkban csaknem 2 millió ember küzd allergiával, s becslések szerint közöttük 60 százalékra tehető a parlagfűre érzékenyek aránya. Nyakunkon a parlagfű-virágzás - a védekezés közérdek.

Kelemen Valéria

Dr. Buzás Judit kistérségi tiszti főorvos is úgy véli, közösen kellene cselekedni.

- A parlagfű virágzása minden évben július közepétől egészen novemberig is eltarthat, s ez elég hosszú időszak ahhoz, hogy szembesüljünk azzal: betegséget okozhat - fogalmazott. - Az lenne az ideális, ha még a virágzás előtt megtennénk mindent a parlagfű lehetőleg gyökeres eltávolításáért, csökkentve a nagy mennyiségű pollen megjelenését.

A csapadéknak köszönhetően jelenleg nincs nagy mennyiségű parlagfű-virágpor a levegőben.


Zala megyében tavaly 28 olyan nap volt, ami magas pollenterhelést okozott, s ez a betegeknél nem csak az életminőséget befolyásolja, komoly gyógyszerköltséggel is jár.

A parlagfű-mentesítés részese Kanizsán a Bakonyi Tamás vezette közterület-felügyelet. Munkatársaik a lakossággal együttműködve derítik fel a fertőzött területeket, s belterület esetén a közigazgatási osztálynak, külterületeknél pedig a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságnak adját át az adatokat, hiszen ők az eljáró hatóság. Rájuk tartozik a felszólítás, a helyszíni szemle, s szükség esetén a kényszerkaszáltatás elrendelése.

- Július végén ismét szerveztünk az Egészségügyi Alapellátási Intézménnyel közös parlagfűgyűjtési-akciót, s a résztvevők idén jóval kevesebbet találtak, s adtak le, mint a korábbi években - mondta Bakonyi Tamás, elárulva: a 160000 szálat gyűjtő diák, Gaál Zoltán nyert.

- Anyukám is allergiás, így tudom, mennyi szenvedéssel jár a parlagfű - így a 15 éves Zoli, akitől öccse, Kristóf sem akart lemaradni, ezért 22500 szálat tépett ki tövestől. Mint mondták: az ajándékoknak is örültek, s az önkéntesség évében az is jó érzés számukra, hogy segíthettek másokon.


Bárcsak többen gondolkodnának így! Akkor talán a Várkapu lakóparkban élők is fellélegezhetnének, s a külterületen, például a Kisbagolai-hegyen sem keseregnének.

- Tele a zsebem papírzsebkendővel - mutatta utóbbi helyen Baján Tiborné, aki hiába tépi ki a parlagfüvet gyökerestől a saját birtokán, ha a szomszédban burjánzik a gaz. - A tulajdonos, látva az ellenőrző közterület-felügyelőket, tegnap lekaszáltatta, de kérdem én: miért kellett eddig várni? Németországból hozattunk gyógyszert, nagyon sokba van nekünk, hogy a férjemmel együtt allergiások vagyunk.

A közigazgatási osztályt vezető Partiné dr. Szmodics Györgyi tapasztalatai szerint a gondozatlan területek tulajdonosai már a helyszíni szemle előtt elvégzik a közérdekű védekezést.

- Kevesebb bejelentés érkezik, csökkenhetett a parlagfűvel szennyezett területek nagysága - vélekedett az osztályvezető, aki szerint ez abból is következhet, hogy az elmúlt években országos és helyi szinten is nagyobb hangsúlyt kapott a védekezés, s az ingatlantulajdonosok igyekeznek időben eleget tenni a kötelezettségüknek. - Két éve 65 ilyen bejelentés érkezett osztályunkra, tavaly 27, idén pedig csak 5, s a közérdekű védekezés elrendelése előtt mindannyian lekaszáltatták a területüket.

A kényszerkaszálást amúgy a hivatal által kijelölt vállalkozó végzi, s akinek a földjén parlagfüvet találnak, azzal kifizettetik az irtás kötségét (ami 10-20 ezertől a 100 ezres nagyságrendig terjedhet), valamint a bírságot, ami akár 5 millió forint is lehet. Utóbbit megyénkben a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága szabja ki.


Szabó Béla igazgatótól megtudtuk: a parlagfű előfordulása a mezőgazdasági területeken jelenleg mérsékelt, köszönhetően a jól sikerült gyomirtásoknak, a gyomnövények döntő része virágzás előtti állapotban van. Eljárást szójatáblák parlagfüves állapota miatt indítottak, számítani lehet erre az olajtökkel elültetett táblákon is.

- A repce- és gabonatarlókon az eső kedvezett és kedvez a parlagfű kelésének, s így, különösen ha melegre fordul az idő, 2-3 héten belül tömeges virágzásra lehet számítani - mondta Szabó Béla, elárulva: idén légi (helikopteres) úton is történik parlagfű-felderítés, várhatóan augusztus utolsó harmadában. - Tapasztalataink alapján a levegő pollentartalma augusztus közepe és szeptember vége között tetőzik, a tarlók ápolásával, gyommentesen tartásával elkerülhető ez az állapot. A gyommentesen tartáshoz azonban 2-3 tárcsázásra, vagy 1-2 alkalommal történő vegyszeres gyomirtásra lehet szükség.

Nagykanizsán az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok, belterületi beépítésre szánt területek és termőföldek a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási irodájához tartoznak, a közutak és közterületek a VIA Kanizsa Zrt.-hez, míg a Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. az általa kezelt társasházak és az ipari park területén biztosítja a parlagfű-mentesítést.

A vagyongazdálkodási iroda munkatársától, Pap Józseftől hallhattuk: a kezelésükben lévő területekből közel 700 ezer négyzetméternyit bérbeadással hasznosítanak, ott a bérlőket illeti a parlagfű-mentesítési kötelezettség.

Pap József úgy véli: az általunk kezelt önkormányzati területeken megoldott az allergén növény elleni védekezés. Ezt támasztja alá, hogy az utóbbi években emiatt nem is szabtak ki büntetést, holott korábban akadt erre példa.


Szakorvosi jó tanácsok
Dr. Vörös Henriette fül- orr-gégész háziorvos szerint pollenszezonban érdemes kerülni a kerti munkát, javasolt a gyakori hajmosás, s a frissen mosott ágyneműt és ruhát se szárítsuk a szabadban. Ha módunkban áll, utazzunk a tengerpartra nyaralni, vagy magas hegyvidéken töltsük a szabadságunkat. Éjszaka kevésbé intenzív a pollenszórás, ezért éjfél és kora reggel között szellőztessük a lakásunkat.  


Szerintem (Kelemen Valéria jegyzete)
Minden rosszban van valami jó, s ez a veretes megállapítás, bármilyen furcsa, vonatkozik a jelenlegi csapadékos időjárásra is. A mostanság menetredszerűen érkező eső cseppet sem kedvez a strandolóknak és a magamfajta napimádóknak, ám a betegek, egész pontosan a parlagfűallergiások legalább kis időre fellélegezhetnek. Az égi áldás ugyanis jelentősen csökkenti a levegőben lévő pollenek számát, mivel azok beleragadnak az esőcseppekbe és a nedvességbe, s így egyszerűen kimosódnak a levegőből. A csapadékmennyiség tehát nagyban befolyásolja a pollenszezont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!