Mennyiségre közepes lesz a szőlőtermés

A szőlősgazdák nagy érdeklődése kísérte csütörtökön a zalai borvidék szőlőtermesztési és borászati tanácskozását. Több mint száz gazda kísérte figyelemmel a Cezar Winery Kft. nagyradai pincészetében tartott szakmai rendezvényt.

Hajdu Péter

A szőlészek-borászok mindenekelőtt megemlékeztek a híres zalai szőlőnemesítőről, az egy éve elhunyt dr. Bakonyi Károlyról, akinek munkásságáról, s az általa létrehozott szőlőfajtákról, nemesítési eljárásokról később előadás hangzott el. Császár István, a vendéglátó cég tulajdonosa, majd Süslecz Árpád, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke köszöntötte a gazdákat, s az elnök kifejtette, nehéz helyzetben van a borágazat. Magyarországon fogy a szőlőterület, a települések mögötti zártkertekben egyre többfelé akác veri fel a szőlő helyét. Mint megemlítette, számos dologban jogalkotói, kormányzati segítségre lenne szüksége a szakmának e folyamat megállítására, az adminisztráció további egyszerűsítésére.


A meghívott Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyegyűlés elnöke reagált, mondván, amit lehet, megtesznek, a kormányzati frakcióban is több borász van. A szőlő- és borágazat helyzetéről szólva Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának ügyvivő szakértője a tavalyit elsősorban az időjárás miatt nehéz borászati évként említette, melyben összesen 2,1 millió hektoliter bort állítottak elő az országban. A nehéz körülmények ellenére a szakértelemnek köszönhetően kiváló fehérborok születtek. A szakértő eloszlatta azokat a híreszteléseket, miszerint idén kiugró mennyiségű termés ígérkezik. Mint elmondta, még nincsenek széleskörű adatok, de nem érjük el a 3,5 millió hektoliteres termést. Mennyiség szempontjából  közepes évjáratnak ígékezik az idei év.



Gazdaság rovat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!