Autogiro: forgószárnyas kapszula a levegőben (videókkal)

A kiskanizsai repülőtéren megrendezett technikai triatlonon nagy feltűnést kellett a forgószárnyas autogiro. Nemcsak a közönséget, de a tapasztalt pilótát, a szombathelyi Filipovits Attilát is teljesen lenyűgözték a gép képességei, így idén már több, mint 300 órát repült vele.

Benedek Bálint

Néhányan szélmalom-repülőgépnek is nevezik a La Cierva spanyol mérnök 1920- as évekbeli találmányát, mely a merevszárnyú repülőgépektől annyiban különbözik, hogy a szárnyai a géptörzs felett függőleges tengely körül a menetszél hatására forognak. Ezenkívül a gépnek rendes motorja és légcsavarja van: ha ezt megindítják, akkor a légáramlástól is a forgószárnyak mozgásba jönnek és a gép akár meredekebb szögben is a levegőbe emelkedhet. Ez azt is jelenti, hogy az autogironak nem kell hosszú kifutópálya, hiszen szinte bárhonnan könnyen felszállhat.

A kedvező repülési tulajdonságok ellenére a nemzeti légügyi hatóság most néhány hónapja kezdett el foglalkozni az engedélyek kiadásával. A környező országokban, de Európa-szerte is előszeretettel használják a szerkezeteket.


– A magyar lajstromba kerülés felérne egy kisebb forradalommal – kezdte a 39 éves Filipovits Attila, aki novemberben sárkányrepülőről ült át autogiroba. – A százlóerős ROTAX 912-es motorral felszerelt gépet Németországban gyártották, de én már használtan vettem meg.

Attila szerint a gép óriási népszerűségnek örvend a pilóták körében is, hisz az országban az előbb említett szigorú szabályok miatt egyelőre még kevés van belőlük.



– Az áramvonalas kapszulaforma és a hosszú forgó szárnyak nagyfokú stabilitást biztosítanak az autogironak a levegőben – folytatta Attila. – A 300 kilogrammos gép 110 kilométeres utazó sebesség elérésére képes, de hátszélben ez akár 160- as tempóra is feltornázható. A 65 literes tank teletöltve közel ötórás folyamatos repülésre is elegendő lehet, bár nem árt vigyázni a nagyobb gázfröcscsökkel.

A 200–400 méter magasan repülő autogiroba teljesen beleszeretett a szombathelyi pilóta, aki mellett a Nagykanizsai Sportrepülő Egyesület tapasztalt versenyzője, Ferinc Vince is repült már a masinával. Sőt a sokszoros bajnok ultrakönnyű repülő pilóta eldöntötte, hogy sajátkezűleg épít egy speciális tervezésű autogirot. 



Lóerő dosszié



Kisfilm az autogiro történetéről (angol nyelven)


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!