Augusztus 20. - Programok Zalában és a médiában (frissítve)

Az ország legjelentősebb eseményeiről szóló élő közvetítésekkel, illetve több tematikus műsorral készül az augusztus 20-ai ünnepre a Duna Televízió, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió. A közmédia ünnepi kínálatát szerdán tették közzé a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Facebook-oldalán. Ünnepi műsorral emlékeznek Szent István királyra és az új kenyér ünnepére a zalai településeken is.

MTI

Augusztus 20-án a megyeszékhelyen, a Jézus Szíve Ferences Plébánia kertjében 10.30-kor kezdődik az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepe alkalmából rendezendő városi ünnepség, ahol Péntek Imre mond beszédet, közreműködnek a zalaegerszegi ZrínyiMiklós Gimnázium tanulói. A Falumúzeumban szombaton 14 órakor mutatják be Nagy Lajos Mit üzennek a citerahúrok? című kötetét, Pajtakiállítás nyílik Rakonczay Ágnes keramikus munkáiból. A színpadon kulturális hagyományőrző- és zenei csoportok váltják egymást. 15 órakor Alexander Horsch népzenész lép fel, majd az Építők Vadrózsa Dalköre, műsort ad a Fokla Gyermektánc Együttes, a Válicka Citerazenekar, 18 órakor a Hétrét Együttes koncertje kezdődik. A program keretében kézműves játszóház, valamint népművészeti bemutatók, kirakódóvásár is várja az érdeklődőket. S természetesen új kenyeret is kóstolhatnak a látogatók. Ugyancsak a zalaegerszegi Mária Magdolna Plébániatemplomban augusztus 19-én este fél nyolckor, a szentmise után a megyeszékhelyi Nauratyill Zita orgonahangversenye kezdődik, műsoron többek közt Liszt, Bach művei szerepelnek. A belépés ingyenes.

Nagykanizsán 9.30-tól a Deák téren a Nagykanizsai Fúvószenekar ad térzenét, majd ünnepélyes zászlófelvonás után a Széchenyi téren láthat a közönség ünnepi műsort. Szent István-napi ünnepi szentmisét 18 órakor az Alsóvárosi templomban celebrál Horváth Zsolt zalabéri plébános. A nap során a Csónakázó- tónál koncertekkel, 21.30- kor tűzijátékkal szórakoztatják a kanizsaiakat a szervezők. Ugyancsak a dél-zalai városban a Hevesi Sándor Művelődési Központ Zala Márk termében pénteken 17 órakor nyílik meg Kerekes Endréné népi iparművész kiállítása.

Keszthelyen a Fő téri templomban szombaton 8.30- kor szentmisével kezdődik az ünnepség, majd fél tíztől a Helikon parkban lévő székely kapunál tartják a megemlékezést. Beszédet dr. Alföldi Zoltán, a Keszthelyi Nemzeti Kör elnöke mond, majd Rékasi Károly előadása után megszentelik az új kenyeret. A Balaton parton az ünnepi hét végén számos bemutató, kulturális program várja az érdeklődőket.

 Zalaszentgróton szombaton 16 órakor a főtéren tartják az ünnepséget, melynek keretében elismeréseket adnak át. Beszédet Baracskai József polgármester mond, a programot főzőverseny és kulturális műsor színesíti.

Lentiben szombaton délelőtt fél 9-től szentmisével kezdődik a program, majd ezt követően a templomkertben rendezik meg a városi ünnepséget, ahol beszédet Horváth László polgármester mond. A műsorban Szekeres Frigyesné versmondó és a lovászi Mixolid kamarakórus működik közre. Ugyancsak a településen, a Sárberki-szabadidőközpont-ban szombaton reggel hét órától rendezik meg a 2011 Energoteam Kupa elnevezésű országos horgászverseny döntőjét. Kísérőrendezvényként lesz kenyérszentelés, játszóház, gasztronómiai bemutató, délután négy órától pedig a Mercy együttes ad műsort.

Zalakaroson csütörtökön utcazene fesztivál kezdődik. A vasárnap estig tartó rendezvénysorozat keretében több helyszínen, igényes zenét játszó, különböző stílusú utcazenész bandák lépnek fel. Az egyes állomások között finomságokkal és italokkal várják a szervezők az érdeklődőket, s minden este utcabállal ér véget.

 Letenye főterén pénteken délelőtt 10 órától nyílt alkotónapot rendeznek, helyi és varasdi festőművészek részvételével, 20 órától pedig folklórestet tartanak. A rendezvények szombaton Szent István király és az új kenyér ünnepével folytatódnak, a kastélyparkban többek között történeti játékokat, erős emberek vetélkedőjét, kulturális produkciókat láthatnak-hallhatnak az érdeklődők.

Lendván, a Szent Katalin téren szombaton délután öt órakor kezdődik a megemlékezés, majd hat órától a Szent Katalin-templomban ünnepi szentmisét tartanak. Ugyancsak a szlovén településen, a Városi Színház- és Hangversenyterem szabadtéri színpadán ma este hat órakor a helyi Pupilla Bábszínház bemutatójával veszi kezdetét a 11. Nemzetközi Bábfesztivál. A rendezvény keretében szombaton délelőtt 10 órától egy osztrák társulat mutatja be a Történet fehérben című mesét. Ugyanitt pénteken este hat órai kezdettel Mura – a folyó mely összeköt címmel nemzetközi fotókiállítás veszi kezdetét. Szintén a lendvai városközpontban, pénteken délután három órai kezdettel rendezik meg a hagyományos halászléfőző versenyt, melynek keretében lesz ételbemutató, táncház és játszóház is.

Hévízen augusztus 20-án 10.30-kor szentmisével kezdődik, majd fél tizenkettőtől a Szent István-napi megemlékezéssel, koszorúzással, kenyérszenteléssel folytatódik az ünnepség. Beszédet Papp Gábor polgármester mond. Szintén a fürdővárosban rendezik a borfesztivált, amely vasárnap estig számos programot kínál. Amellett, hogy az érdeklődők megkóstolhatják a helyi és környékbeli nedűket, s gasztronómiai élményeket szerezhetnek, a programkínálat is széles körű lesz. Naponta zenés előadások, koncertek nyújtanak szórakozási lehetőséget.

A felsőrajki várudvarban pénteken 18 órakor ünnepi szentmisét tartanak, melynek keretében Csonka Nándor plébános szenteli meg az új kenyeret és a gyümölcsöket.

Újudvaron szombaton délelőtt 10 órakor a faluházünudvarán „Kenyérünnep” elnevezésű rendezvényt tartanak. Az érdeklődőket tájjellegű ételek kóstolásával, táncbemutatóval, nótázással várják, a program 14 órától a helyi sportpályán folytatódik kulturális műsorral. Utóbbi helyszínen az önkormányzat rendez déltől falunapot, vízifoci bajnoksággal, íjászversennyel, a falu legügyesebb embere címért vetélkedéssel, s természetesen az új kenyér megszentelésével.

Bázakerettyén szombaton délelőtt 11 órakor a Szent István- szobornál tartanak ünnepséget, szentmisével és kenyérszenteléssel.

Nemessándorházán augusztus 20-án 15 órakor a polgármester hivatal előterében: A hun birodalomtól a magyar királyságig. Történelmünk kiemelkedő alakjai címmel Zsupos Alexandra grafikai kiállítása nyílik. 16 órakor a temető- ravatalozónál az ünnepi szentmisét megelőzően megáldják az új keresztet. 17 órakor kezdődik az önkormányzati ünnepség a kultúrház udvarán, a Szent István-szobornál. Majd kihirdetik a Szép udvarok verseny eredményét, és megjutalmazzák a kiváló tanulmányi eredményt elért diákokat. 18 órakor mutatják be ifj. Sándor Gyula települsétörténeti monográfiáját.

Cserszegtomajon augusztus 20-án a tomaji Szent Anna- templomban ünnepelnek, koncertet ad Szabó István pánsípművész. Lovásziban, a kútfeji római katolikus templom előtti téren szombaton este nyolc órai kezdettel tartja a Kerkavölgye Baráti Kör Egyesület a Szent István király imája című zenés irodalmi műsorát.

Rédicsen szombaton délelőtt negyed 11-től a római katolikus templomban tartandó szentmise keretében emlékeznek meg államalapításunk ünnepéről.

Dobronakon vasárnap délután négy órakor emlékeznek az államalapításra. Beszédet Cár Anna, a helyi magyar közösség elnöke mond, a műsorban a Dobronaki Nótázók és helyi fiatalok működnek közre.

Gutorföldén szombaton délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a falunap, majd helyi kézművesek alkotásaiból nyílik kiállítás a művelődési házban. Délután fél kettőtől kulturális program veszi kezdetét, melyben helyi és környékbeli csoportok és szólisták működnek közre, ezzel párhuzamosan sportrendezvények is zajlanak a településen. Az esti szabadtéri bált éjjel fél 12-kor tűzijáték szakítja meg. Vasárnap délután öt órától a Kincses Színház a Mosó Masa mosodája című bábjátékkal szórakoztatja az érdeklődőket.

Őriszentpéteren a Hétrétország programsorozata keretében csütörtökön fél kilenctől a Philoktétész című drámát mutatják be. Holnap ugyanott délelőtt 11 órától a János vitéz című film vetítésével kezdődik a program. Délután újabb filmet, a Gyula vitéz télen-nyáron című alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők. Fél kilenctől Ferenczi György és a Rackajam ad koncertet. Szombaton és vasárnap többek között filmvetítések, klasszikus és népzenei koncertek szerepelnek még a programban. 

Kisrécsén vasárnap tartják a IV. Lókötő Fesztivált, mely délelőtt 9 órakor a helyi kápolnában búcsúi szentmisével kezdődik. A programok Kigyóssy Zoltán kápolnakoncertjével folytatódnak, majd a szennyvíztelepen felavatják az új szennyvízhálózatot, a kultúrotthonban pedig kiállítás nyílik. Az önkormányzati hivatal kertjében és környékén déltől egészségsátorral, nordic walking oktatással, kutyás bemutatóval, lovas ügyességi játékokkal, 16 órától pedig színpadi produkciókkal várják az érdeklődőket. A településhez tartozó
Kendlimajorban dr. Czinki László udvarában állatsimogató, pajtaszínházi zeneest és táncház, kiállítás színesíti a programokat.

Bakon augusztus 20-án falunapot tartanak, délelőtt helytörténeti vetélkedőt rendeznek, délután játszóház, valamint ügyességi versenyek lesznek, 16 órától pedig kulturális programok. Fellépnek többek közt a Press Dance táncosai, este nyolc órakor a  Dumaszínház előadói, a gyerekek 17 órakor megtekinthetik a három kismalac mesejátékot,   21 órakor pedig a Shabby Blues Band 20 éves jubileumi lemezbemutató koncertje kezdődik. Vasárnap 14 órától rendezik a 2. Pántlika Folklórfesztivált és Kézműves Vásárt. Zalai népdalkörök, tánccsoportok, és népzenei együttesek szerepelnek 15 órától, a baki Pántlika Néptáncegyüttes gálaműsora 18 órakor kezdődik.

Zalaszentgróton, a Centrál Parkban szombaton 21 órától a Kriszti és a Magyarucca lesz látható, hallható.

 Kerkaszentkirályon szalmafesztivál címmel rendeznek két napos fesztivált, amely péntek délután két órakor veszi kezdetét a szalmaszobrok építésével. Ugyancsak péntek este hét órakor kezdődik az éjszakai horgászverseny, illetve ugyanebben az időpontban nyílik kiállítás a letenyei képzőművész alkotótábor anyagából. Szombaton délelőtt fél kilenctől gyermek horgászversennyel folytatódik a program, majd halfőző-halsütő versenyt rendeznek. Fél 12-kor a zalaegerszegi Griff Bábszínház előadásában A zöld királyfi című mesejátékot tekinthetik meg az érdeklődők. A délután fél háromkor kezdődő kulturális programban lesz többek között operett, néptánc, fúvószene, illetve külön blokkban mutatkozik be a horvátországi Podturen művészeti csoportja.

  A csömödéri állami erdei vasútüzem ünnepi járatokat indít a hét végén. Szombaton és vasárnap több diesel-vontatású szerelvény szállítja az utasokat a Lenti és Kistolmács közötti 32 kilométeres távon. Szombaton közlekedik a gőzös is, utóbbi reggel háromnegyed nyolckor indul Csömödérből Lentibe, majd délelőtt 10 óra előtt öt perccel vissza, egészen Kistolmácsig. A dél-zalai községből a szerelvény délután háromnegyed egytől közlekedik Csömödérig.

Falunapok színes választéka

Pusztaszentlászón falunapot rendeznek augusztus 20- án. Délután 2 órakor Völgyhídat és járdát avatnak, majd ügyességi versenyeket, ünnepi műsort, szórakoztató programokat tartanak.

Hottón szombaton falunapot és sportnapot rendeznek, kulturális műsorral, az önkormányzatok közötti kenyérsütő versennyel, ügyességi bemutatókkal. Sándor György humoralista estje zárja a napot.

Alsónemesapátiban idén is Szent István király ünnepén rendezik a falunapi vigasságokat, a program 13.30-tól kezdődik a sportcentrumban. Virágkötészeti bemutatót tartanak, este tábortűz mellett közös szalonnasütést rendeznek, az új megszentelt kenyérrel.

Salomvár-Cigányhegyen vasárnap 13 órától a Harmath Vendégház Udvaron rendezik a II. Cigányhegyi Fesztivált, ahová az elszármazottakat és a környék lakosságát várják. Kulturális programok váltják egymást. Fellépnek többek között a Csébi csajok, a németfalui Vadvirág népdalkör, a zalaboldogfai tánccsoport és a Hevesi-színház művészei. Dr. Zsiga Erzsébet festményeiből kiállítás nyílik.

Zalaszombatfán ma este hat órai kezdettel avatják fel a község pajtaszínházát. Műsort a zalaegerszegi Ifjúsági Fúvószenekar ad.

 Bakon a faluházban szombaton este kilenc órai kezdettel tartja húszéves jubileumi és lemezbemutató koncertjét a Shabby Blues Band.

 Balatongyörökön ma este kilenc órától az Ismerős Arcok, szombaton a Palmetta lép fel.

Lovásziban szombaton tíz órától rendezik meg a vadászok ünnepét. A program szoboravatóval veszi kezdetét a vadászháznál, ahol ünnepi beszédet dr. Kozó László, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója mond. Ezt követően Palaics Gábor faszobrászra, majd az elmúlt egy év során elhunyt vadásztársakra emlékeznek. Déli fél 12-kor Polster Gabriella fotóiból nyílik kiállítás. A község falunapját az Olajbányász Művelődési Ház melletti téren szombaton rendezik. A program 9 órakor főzőversennyel kezdődik, ezzel párhuzamosan szabadidős programok, egészségügyi szűrések, illetve kézműves játszóház várja az érdeklődőket. Műsort ad a letenyei fúvószenekar, a harmonikán játszó Bellák Tibor, fellép az Öreg Kerka Táncegyüttes, fél négytől Somló Tamás játszik. Este a Skent és az Éjszakai Járat együttesek adnak koncertet. Tíz órakor pedig tűzijáték, illetve bál zárja a napot.

Gutorföldén pénteken délután öt órakor kezdődik a hagyományos kismotoros találkozó és rockfesztivál. A motorosok felvonulása után a szabadtéri színpadon hat órától az Age Of Agony, az Éjszakai Járat, a Légkalapács, a TMK Rock Band és a V Atta Fák Akusztik koncertjére kerül sor.

Reszneken ötödik alkalommal rendezik meg a parasztolimpiát, amely szombaton délelőtt kilenc órakor kezdődik. (Képünk a tavalyit idézi.) Evvel párhuzamosan főzőverseny is zajlik a községben. Délután két órától szórakoztató programokra várják az érdeklődőket, lesz népzene és néptánc, hastánc, operett és gitárzene is, 15 órakor avatják fel a község új szabadidőközpontját, hat órakor dr. Brenner József püspöki helynök celebrál ünnepi szentmisét. A nap zárásaként, 21 órától a Sorry N együttes lép színpadra.

Nován, a Csicsergő szabadidőközpontban rendezik a nemzetközi amatőr és cb rádiós találkozót. A vasárnap fél tízkor kezdődő rendezvényen lesz amatőr rádiótechnikai bemutató, rádiós kirakodóvásár és börze, valamint szabadidős és sportprogramok is várják a résztvevőket.

Sandon szombaton tartanak falunapot, a programok keretében 16 órakor Németh Norbert és együttese lép fel, majd kutyás bemutatóval, vásári komédiával, kulturális műsorral, gyerekjátékokkal várják az érdeklődőket. 

OLDALTÖRÉS: Élő közvetítések és tematikus programok a közmédia augusztus 20-ai műsorában



Élő közvetítések és tematikus programok a közmédia augusztus 20-ai műsorában



Élő közvetítések és tematikus programok a közmédia augusztus 20-ai műsorában



Élő közvetítések és tematikus programok a közmédia augusztus 20-ai műsorában

Az ország legjelentősebb eseményeiről szóló élő közvetítésekkel, illetve több tematikus műsorral készül az augusztus 20-ai ünnepre a Duna Televízió, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió. A közmédia ünnepi kínálatát szerdán tették közzé a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Facebook-oldalán.

Az MTVA kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére hangsúlyozta: a nemzeti ünnepek méltó bemutatása és a történtekről szóló tájékoztatás a közmédia kiemelt kötelessége.
   
Szabó László három pontban összegezte az államalapítás ünnepével kapcsolatos tudnivalókat. Elsőként említette, hogy idén először a közmédia csatornái nem egymással versengve, hanem egymást támogatva alakították ki ünnepi műsorkínálatukat. Vagyis amikor az egyik adón egy állami ünnepséget közvetítenek, akkor a másik csatornán más műsor megy.
   
Az igazgató arról is beszámolt, hogy "az augusztus 20-ai műsorkínálatban minden olyan, az országban jelentős ünnepségről, illetve eseményről tájékoztat a közmédia, amelyről a nézőiknek, hallgatóiknak tudnia kell".
   
Kifejtette: beszámolnak egyebek mellett a debreceni virágkarneválról, a szegedi kajak-kenu világbajnokságról, a dunai vízi-légi parádéról, a Szent Jobb körmenetről, és közvetítik a tűzijátékot is.
   
Szabó László elmondása szerint van néhány tematikus műsorkínálati elem is, a legjelentősebb annak kapcsán lesz, hogy 40 éves az m2 csatorna. A Magyar Televízió második adója 1971. augusztus 20-án indult, így olyan tematikus összeállítással készülnek erre a napra, amely visszatekint az elmúlt négy évtizedre.
   
A kommunikációs vezető ugyancsak a tematikus elemek közé sorolta, hogy az MR2-Petőfi Rádió a nemzeti ünnepen csak magyar dalokat sugároz, illetve különlegességnek nevezte azt is, hogy ezen a napon minden órában lejátsszák az István a király rockopera egy-egy dalát a csatornán.
   
Az ünnepi műsorkínálatot a http://www.hirado.hu/Hirek/2011/08/17/15/Unnepre_hangolva__kozszolgalat_kozosen_.aspx" target="_blank" oldalon lehet megtekinteni, a programokról szóló bejelentés pedig a http://www.facebook.com/kozmedia" target="_blank" oldalon található.

 Nyár 2011

 Balaton 2011

 További zalai programok itt!

 Fesztivál 2011 - Minden egy helyen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!