Kész, vége! Bezárják a pacsai focikollégiumot

Bezár a pacsai futballkollégium, mondták ki a fenntartó önkormányzatok a keddi együttes testületi ülésen.

Szabó Judit

A pacsai iskola intézményegységeként működő futballkollégium, amely országszerte ismertté tette a zalai település nevét, a kilencvenes évek elejéig a ZTE utánpótlás-nevelésének rangos bázisa volt. Hanyatlása a rendszerváltás után indult el, amikor a sportegyesület már nem tudta vállalni a finanszírozását, a diáklétszám pedig csökkenni kezdett.

Az elmúlt egy-két évben többször felvetődött a két fenntartó, a zalaigricei és a pacsai önkormányzat ülésén, hogy át kellene gondolni az 5-8. osztályos diákokat nevelő futballkollégium létét, mert az állami normatíva nem elég a működtetésre, a pénz kiegészítését egyedül vállaló pacsai önkormányzat pedig egyre nehezebben tudja előteremteni a plusz forrásokat. Idén 13-15 millió forinttal kell kiegészítenie a kollégiumra kapott állami forrásokat, az általános iskola működéséhez pedig sokkal nagyobb összeggel kell hozzájárulnia. A fénykorában ötven diáknak otthont adó futballkollégiumba ráadásul egyre kevesebben jelentkeznek, most csak 28 diákjuk van, jövőre pedig tovább csökkenne a létszám. A közelmúltban tartott kiválasztáson ugyanis csak két tanuló vett részt, jelezve, hogy itt kezdené meg az ötödiket.


A zalaigricei és a pacsai önkormányzat együttes ülésén Kovácsné Lugosi Mária iskolaigazgató elmondta: a létszám csökkenésének hátterében nemcsak demográfiai okok állnak. A kis iskolákat fenntartó, s azok létéért küzdő önkormányzatok igyekeznek minden gyermeket helyben taníttatni, nem szívesen engedik el még a sportolói vénával megáldott tehetségeket sem a speciális iskolába. A hanyatlás további okaként az utánpótlás-nevelés új, akadémiai bázisainak kiépülését jelölte meg.

Bizakodtak, hogy szponzorokkal esetleg meg lehet oldani a focikollégium további működtetését, vagy segítséggel feltölteni a létszámot, de csalódniuk kellett: a Magyar Labdarúgó Szövetség és a ZTE vezetésével folytatott tárgyalások sem vezettek eredményre, jelezte Henczi Zoltán polgármester. Végül a két önkormányzat egyhangúlag határozott, hogy június végén megszünteti a futballkollégiumot. Kovácsné Lugosi Mária tudatta: sajnálja, hogy így kellett döntenük egy 1975-ben alapított, szebb napokat látott intézmény sorsáról, s megköszönte mindenkinek a munkáját, akinek része volt a kollégiumi csapatok sikereiben. Végül jelezte, ha bekövetkezne bármilyen fordulat, amely a vállalkozásokat arra ösztönözné, hogy alapítványt hozzanak létre, és újraindítsák a kollégiumot, erre legkorábban egy év múlva lehetőség lenne.

A kollégium bezárása maga után vonja a pacsai iskola gyermeklétszámának további csökkenését is, hiszen a távolabbi településekről származó kollégisták szeptemberben már nem Pacsán folytatják a tanulmányaikat. Az iskolában jelenleg az ötödik és a nyolcadik évfolyamon vannak párhuzamos osztályok, de ősszel minden bizonnyal már csak egysoros iskolaként, minden évfolyamon egy osztállyal működik majd az intézmény. Nagy Kálmánné képviselő ezzel kapcsolatban azt javasolta, hogy Pacsa vezetése tárgyaljon a környékbeli polgármesterekkel egy térségi iskola működtetéséről, mert jövőre már csak körülbelül 170 fős lesz a pacsai iskola, s nem szabadna belenyugodni ebbe a kedvezőtlen, pedagógus álláshelyeket veszélyeztető változásba.

Henczi Zoltán polgármester válaszában arról beszélt, hogy az önkormányzat mozgástere nagyon szűk, a demográfiai folyamatok megváltoztatásáért sokat nem tehet, s nehezíti a helyzetet, hogy minden település ragaszkodik a saját iskolájához. Másrészt még az sem világos, hogyan alakítja át a kormányzat a közoktatást.


Kevesebb álláshely
- A futballkollégium bezárása álláshelyek megszűnésével jár: egy nevelőtanártól, két gyermekfelügyelőtől és egy nyugdíjba vonuló takarítótól köszönnek el
- Az iskola egysorossá válásával további három pedagógus státussal lesz kevesebb, és két konyhai dolgozótól válnak meg közös megegyezéssel
- A kollégium épületét  ahol nyaranta különféle táborok résztvevői szállnak meg  turista- vagy munkásszállóként hasznosíthatnák, vetette fel a polgármester



További cikkeink a témában a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!