27 év után, máról holnapra menesztették a múzeumigazgatót

A szerdai nappal indoklás nélkül megszüntette a Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft. igazgatójának munkaszerződését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Dr. Czoma László 27 éven keresztül vezette az intézményt. Utóda Pálinkás Róbert lesz, de néhány hete Gyimesi Endre is kapott felkérést, arra az esetre, ha Czoma László nyugdíjba vonul, ám mint mondta, összeférhetetlennek tartja a múzeumi és a képviselői poziciót.

Zalai Hírlap


2011. június 2. 


Csütörtökön 9 órakor dolgozói értekezletet tartottak a múzeumban, ahol Pálinkás Róbert bemutatkozott a munkatársaknak - tudta meg Horányi Árpád kollegánk.


Zavaros és pazarló volt a gazdálkodás

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés és Pálinkás Róbert közös sajtóközleményt adott ki.

A közlemény  szerint a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. likviditási helyzete, a 2009. és 2010. évi veszteség miatt válságos, gazdálkodása zavaros és pazarló. Mint írják, a 365 M Ft tervezett ráfordítás akár több, mint 10%-át is meg lehetne takarítani a felesleges kapacitások megszűntetésével, felelősségteljes gazdálkodással, többek között a kontrollálatlan anyagfelhasználás és a kastélybeli majdnem ingyenes szolgálati lakás fenntartásának megszüntetésével. E lakásban havi 2000,- Ft bérleti díjért Czoma László ügyvezető lakik.

Utalt rá, hogy az elmúlt két évben a veszteség meghaladta a 65 millió forintot, a pénzeszközök elfogytak. Problémát okozott a márciusi bérek kifizetése, az adó- és vámhivataltól pedig haladékot kellett kérni az intézmény köztartozásainak megfizetésére.

A közlemény szerint 40-50 százalékkal csökkent a kiállítások látogatottsága. A folyamatosan csökkenő bevételek és a tulajdonos szorgalmazása ellenére sem készült érdemi marketing terv, és nem tudták kihasználni a várossal és a balatoni régió idegenforgalmi szervezeteivel való turisztikai együttműködésben rejlő lehetőségeket sem.


Csökkenő támogatás

Czoma László távozó igazgató az MTI kérdésére elismerte, hogy idén valóban késve készült el az üzleti terv. Ennek azonban az volt az oka, hogy a minisztérium először 72 millió forintban állapította meg a támogatás összegét, majd ezt követően egy hónap múlva takarékossági okok miatt 10 millió forinttal csökkentette az összeget. Új üzleti tervet kellett kidolgozni, amit a felügyelőbizottság és az MNV Zrt. csak később tudott elfogadni.

Czoma azzal a megállapítással is egyetértett, hogy a társaságnak anyagi gondjai vannak. Ennek okát azonban abban látja, hogy az elmúlt 10 év alatt 70 millió forinttal csökkent az állami támogatás. A korábban a hiányzó összeget a bevételekkel pótolták. A kastélymúzeumban azonban novembertől kezdve egészen március végéig minimális a bevétel, hiszen ekkor még előszezon sincs. Ennek ellenére ebben az időszakban is nyitva tartották a kastélyt. A kasszát év végére mindig "feltöltötték", hogy a következő év első negyedében ne kerüljenek nehéz helyzetbe. Mint mondta, az idén később kapták meg a támogatást, "a minisztérium jelenleg is tartozik 15 millió forinttal, ami megoldaná a nehéz anyagi helyzetet". Hozzátette, hogy ennek ellenére a béreket minimális csúszással, de kifizették. A múzeumnak köztartozása nincs, a kifizetendő részt az adóhatóságnak befizették, a fennmaradó összegre pedig haladékot kaptak.

A volt igazgató szólt arról is, hogy az elmúlt évben csökkent ugyan a látogatók száma, de nem olyan mértékben, mint az ország többi múzeumában. Főleg a külföldi turisták maradtak el, ami a Balaton idegenforgalmában is tapasztalható.


Címzetes Kastélyigazgatói címet kínáltak Czomának

Az MNV Zrt. közleményéből kiderül, hogy a Czoma Lászlóval történt egyeztetések során Címzetes Kastélyigazgatói címet kívántak adományozni az ügyvezetőnek, illetve szerették  volna, ha a kastély érdekében a jövőben is kamatoztatja tapasztalatát és széles kapcsolati tőkéjét, ezért felajánlották, hogy meghatározott költségtérítés fejében a kastély Kulturális Nagyköveteként tevékenykedjen. Czoma László ezeket a lehetőségeket visszautasította. "Az MNV Zrt. vezetése a közös megegyezés lehetőségét is felajánlotta Czoma Lászlónak, aki ezt is visszautasította" - áll a közleményben.



2011. június 1.


27 év után, máról holnapra menesztették a múzeumigazgatót

Amikor a hír kapcsán a történtekről érdeklődve megkerestük az igazgatót, elöljáróban azt mondta: a döntés teljesen váratlanul érte, különös tekintettel a menesztésének gyorsaságára.

- Annyi történt, hogy a munkáltatóm telefonon keddre szólóan Budapestre rendelt. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. humánpolitikai igazgatója délután 5 órakor fogadott, s átadta a felmondólevelet. A felmondólevélben az áll, hogy június 1-jével, azaz másnaptól a munkaviszonyomat megszünteti - tette hozzá.

A munkakör átadására csütörtök délelőtt kerül sor.

 - Arról már csak telefonon kaptam értesítést, hogy június 2-án 9 órára hívjak össze dolgozói értekezletet a vezetőváltás miatt, s a munkakört Pálinkás Róbertnek, Keszthely alpolgármesterének adjam át.


Az igazgató legutóbb kapott kinevezése 4 év múlva járt volna le, a leváltását kifejezetten politikai döntésnek tartja. 
 - Voltak előjelei, hogy a hatalom számára nem a legmegfelelőbb a személyem, mégsem vettem komolyan az eltávolítási szándékot, mivel semmi olyan dolog nincsen körülöttem, ami ezt indokolttá tenné. Nyugdíjjogosultként egzisztenciálisan nem kerültem veszélybe, dolgom pedig ezután is lesz a műemlékőrző és rehabilitációs szakterületeken.

Pálinkás Róbert megkeresésünkre elmondta, hogy a múzeumi kht. gazdálkodásába az utóbbi időben felügyelőbizottsági tagként volt betekintése, ezen a területen látja a megújulás szükségességét.

- Az igazgatói teendők ellátására határozatlan időre szóló megbízatást kaptam, egyelőre csak egy évre vállaltam a feladatot - mondta Pálinkás Róbert. - Természetesen ennél akár rövidebb vagy hosszabb idejű is lehet a vezetői tevékenységem, aminek a konkrét lépéseiről most még nyilatkozni nem lehet. Most annyit tudok elmondani, hogy gazdaságilag van szükség a megújulásra, a pályázati lehetőségek jó kihasználására, az én vezetési terveim ezzel kapcsolatosak. A kulturális munka szervezésére szakmai csoportot kívánok létrehozni. A főállású alpolgármesteri tisztemről le fogok mondani, de a képviselői mandátumomat meg kívánom tartani. Ha a képviselőtársaim megbíznak, társadalmi tisztségként vállalom az alpolgármesteri teendők ellátását.


A vezetőváltás így összefüggésbe kerül az önkormányzati munkával is. Ruzsics Ferenc polgármester a híreket röviden kommentálta.
- Hosszú ideje tény, hogy a kastélymúzeumnak nem volt szoros munkakapcsolata eddig egyik városvezetéssel sem. A váltással ennek a helyzetnek a változása remélhető, ha így lesz, az mindenképpen a városnak és az intézménynek is a javát szolgálhatja - fogalmazott.

A hírre szerdán a kastélymúzeumba érkezett dr. Festetics György, akivel ugyancsak szót válthattunk a történtekről.
- Ez egy olyan lépés, ami "demokratúrának" nevezhető - így a család Bécsben élő leszármazottja. - Mit is jelent ez?  Nincs eljárási ok, de büntetés van. Magyarország nem csak EU-tag, hanem igazságos jogállam. Ilyen környezetben súlyos okának kellene lenni, hogy valakit 27 év után azonnal el lehessen bocsátani.

Hogy a személycsere változtat-e a kastéllyal való kapcsolatán, dr. Festetics György így válaszolt: 
- Nekem nem volt kapcsolatom a kastéllyal azon túl, hogy gyakran látogattam. Még csak meg sem szálltam benne soha. Örülök annak, ahogy kinéz, ahogy működik. Ezt köszönöm dr. Czoma Lászlónak, vele személyes kapcsolatom volt és marad.

- Én megkezdem a költözködést, a hónap közepéig elhagyom a várost - mondta dr. Czoma László.

A döntéshozókat telefonon kerestük, majd elektronikus levélben is, az MNV Zrt.-től sajtóközleményt aztán kapott szerkesztőségünk, aláírás nélkül. Eszerint: "A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a felelős vállalatirányítás megújítása részeként kezdeményezte a keszthelyi Festetics-kastélyt működtető Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója megbízásának megszüntetését, közös megegyezés hiányában. Az MNV Zrt. vezetése nagyra értékeli Czoma Lászlónak, a társaság ügyvezetőjének a Festetics-kastély színvonalas működtetése érdekében tanúsított elhivatottságát, és köszönetet mond több mint 27 éves munkájáért."  Kitértek arra, hogy eddigi tevékenységét címzetes kastélyigazgatói címmel kívánták honorálni, és felajánlották, hogy meghatározott költségtérítés ellenében a kastély kulturális nagyköveteként tevékenykedjen. "Czoma László ezeket a lehetőségeket visszautasította".

Czoma László döntését az MTI-nek azzal indokolta; Ha "nem vagyok jó igazgatónak és vezetőnek, akkor mitől lennék jó másodhegedűsnek?" Hozzáfűzte azt is, hogy "drukkol" az új igazgatónak, és mindent elkövet, hogy a kastélymúzeum jól működjön, hiszen 27 év munkájáról van szó.



Megtisztelő, de dr. Gyimesi Endre nem vállalta

Az elmúlt hetekben pletykákat lehetett hallani arról, hogy esetleg dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő veheti át a kastélymúzeum irányítását.

- Nagyon megtisztelő, hogy hírbe hoztak az igazgatói poszttal kapcsolatban, és a pletyka nem is teljesen alaptalan: néhány hete valóban kaptam egy felkérést, arra az esetre, ha Czoma László nyugdíjba vonul. Mivel állami tulajdonú intézményről van szó, én pedig Zalaegerszeg országgyűlési képviselője vagyok, e két pozíciót összeférhetetlennek tartom - reagált megkeresésünkre dr. Gyimesi Endre.
Hozzátette: miután ezt tisztázták, a kastélymúzeum ügyével nem foglalkozott, így a további fejleményekre nincs rálátása.

 



Lapozzon és szavazzon!

OLDALTÖRÉS: Szerintem



Szerintem (Horányi Árpád jegyzete)
Mindenféle döntés felelősséggel jár, s ez a felelősség azzal fejezhető ki, ha az ítélkezők feltárják mindazon indokokat, amelyek alapjai a döntésnek. Ok nélkül értelmetlen dolog bármiről is határozni. Ezért állnak értetlenül az igazgató menesztése előtt az emberek, s csak találgatnak: kinek volt útjában és miért, mit tett most Czoma, hogy 27 év után egyik napról a másikra kirúgták. Indoklás nélkül. (Az utca embere véleményét kérve szerdán több mint 30 személyt szólítottunk meg, akik nevüket, arcukat nem merték adni véleményükhöz, a politikától való függőségük okán.) Az MNV Zrt. szerdán kiadott sajtónyilatkozata sem ad választ a kérdésre, elismerik az igazgató elhivatottságát, köszönetet mondanak a több mint 27 éves munkájáért. Ja és megmagyarázzák: Czoma László munkaviszonyát azért kellett megszüntetni, mert abba az igazgató önként nem egyezett bele. Ha belegondolunk, az új igazgató sincs irigylésre méltó helyzetben. Sok olyan műtárgy van a kastélymúzeumban, amit személyes kapcsolatok révén kapott kiállításra az intézmény. Ezek tulajdonosai döntenek majd arról, hogy kincseiket továbbra is ott tartják-e. Néhány dolog tisztázására talán jó lett volna némi idő...




Az Ön véleménye:



Szerintem (Horányi Árpád jegyzete)
Mindenféle döntés felelősséggel jár, s ez a felelősség azzal fejezhető ki, ha az ítélkezők feltárják mindazon indokokat, amelyek alapjai a döntésnek. Ok nélkül értelmetlen dolog bármiről is határozni. Ezért állnak értetlenül az igazgató menesztése előtt az emberek, s csak találgatnak: kinek volt útjában és miért, mit tett most Czoma, hogy 27 év után egyik napról a másikra kirúgták. Indoklás nélkül. (Az utca embere véleményét kérve szerdán több mint 30 személyt szólítottunk meg, akik nevüket, arcukat nem merték adni véleményükhöz, a politikától való függőségük okán.) Az MNV Zrt. szerdán kiadott sajtónyilatkozata sem ad választ a kérdésre, elismerik az igazgató elhivatottságát, köszönetet mondanak a több mint 27 éves munkájáért. Ja és megmagyarázzák: Czoma László munkaviszonyát azért kellett megszüntetni, mert abba az igazgató önként nem egyezett bele. Ha belegondolunk, az új igazgató sincs irigylésre méltó helyzetben. Sok olyan műtárgy van a kastélymúzeumban, amit személyes kapcsolatok révén kapott kiállításra az intézmény. Ezek tulajdonosai döntenek majd arról, hogy kincseiket továbbra is ott tartják-e. Néhány dolog tisztázására talán jó lett volna némi idő...




Az Ön véleménye:



Szerintem (Horányi Árpád jegyzete)
Mindenféle döntés felelősséggel jár, s ez a felelősség azzal fejezhető ki, ha az ítélkezők feltárják mindazon indokokat, amelyek alapjai a döntésnek. Ok nélkül értelmetlen dolog bármiről is határozni. Ezért állnak értetlenül az igazgató menesztése előtt az emberek, s csak találgatnak: kinek volt útjában és miért, mit tett most Czoma, hogy 27 év után egyik napról a másikra kirúgták. Indoklás nélkül. (Az utca embere véleményét kérve szerdán több mint 30 személyt szólítottunk meg, akik nevüket, arcukat nem merték adni véleményükhöz, a politikától való függőségük okán.) Az MNV Zrt. szerdán kiadott sajtónyilatkozata sem ad választ a kérdésre, elismerik az igazgató elhivatottságát, köszönetet mondanak a több mint 27 éves munkájáért. Ja és megmagyarázzák: Czoma László munkaviszonyát azért kellett megszüntetni, mert abba az igazgató önként nem egyezett bele. Ha belegondolunk, az új igazgató sincs irigylésre méltó helyzetben. Sok olyan műtárgy van a kastélymúzeumban, amit személyes kapcsolatok révén kapott kiállításra az intézmény. Ezek tulajdonosai döntenek majd arról, hogy kincseiket továbbra is ott tartják-e. Néhány dolog tisztázására talán jó lett volna némi idő...




Az Ön véleménye:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Bepillantás a múzeum életébe -itt


 

Szerzők: Horányi Árpád, Horváth A. Attila, MTI,

OLDALTÖRÉS: Az MNV Zrt. sajtóközleménye 2011. június 1-én (változatlan formában)


Az MNV Zrt. sajtóközleménye 2011. június 1-én (változatlan formában)


Az MNV Zrt. sajtóközleménye 2011. június 1-én (változatlan formában)


Az MNV Zrt. sajtóközleménye 2011. június 1-én (változatlan formában)

"A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a felelős vállalatirányítás megújítása részeként kezdeményezte a keszthelyi Festetics-kastélyt működtető Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója megbízásának megszüntetését, illetve új ügyvezető választását.

Az MNV Zrt. vezetése nagyra értékeli Czoma Lászlónak, a társaság ügyvezetőjének a Festetics-kastély színvonalas működtetése érdekében tanúsított elhivatottságát, és köszönetet mond több, mint 27 éves munkájáért.

Az MNV Zrt. Czoma Lászlóval történt egyeztetések során Címzetes Kastélyigazgatói címet kívánt adományozni az ügyvezetőnek, illetve szerette volna, ha a kastély érdekében a jövőben is kamatoztatja tapasztalatát és széles kapcsolati tőkéjét, ezért felajánlotta, hogy meghatározott költségtérítés fejében a kastély Kulturális Nagyköveteként tevékenykedjen. Czoma László ezeket a lehetőségeket visszautasította.

Az MNV Zrt. vezetése a közös megegyezés lehetőségét is felajánlotta Czoma Lászlónak, aki ezt is visszautasította.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2011. június 1-jei hatállyal – közös megegyezés hiányában az Mt. 88. § (2) bekezdése alapján – szüntette meg Czoma László, a keszthelyi Festetics-kastélyt működtető Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója munkaviszonyát. Figyelemmel arra, hogy Czoma László határozott idejű munkaviszonyából a munkaviszonya megszüntetésekor még hátralévő idő az egy évet meghaladta, munkaszerződése és az Mt. alapján egyévi átlagkeresete illeti meg. Az MNV Zrt. korábbi vezetése dr. Czoma Lászlót 2010. január 1-jétől öt évre nevezte ki a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének.

Az MNV Zrt. vezetése – a volt ügyvezető korábbi áldozatos tevékenységére tekintettel – sajnálatát fejezi ki, hogy nem sikerült mindkét fél számára elfogadható körülmények között megszüntetni a munkaviszonyt.

Az MNV Zrt. a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. új ügyvezető igazgatójának Pálinkás Róbertet, a társaság korábbi felügyelőbizottsági tagját nevezte ki. Az MNV Zrt. Igazgatóságának döntése értelmében Pálinkás Róbert személyi alapbére megegyezik a korábbi ügyvezető személyi alapbérével. Az új ügyvezető megbízatása egy évre szól."

OLDALTÖRÉS: Manninger Jenő és Pálinkás Róbert közös sajtóközleménye (változatlan formában)

 

 

 

Manninger Jenő és Pálinkás Róbert közös sajtóközleménye  2011. június 1-én (változatlan formában)


"A keszthelyi Festetics-kastélyt működtető Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága 2011 áprilisában többszöri átdolgozás után két igen és egy tartózkodás mellett javasolta csak az MNV Zrt. számára elfogadásra a társaság üzleti tervét.

Mivel az idei évre érvényes üzleti tervet az ügyvezető többszöri átdolgozást követően is csak olyan módon tudta elkészíteni, amely a tulajdonos megítélése szerint jelentős kockázatokat tartalmaz, ezért a tulajdonos MNV Zrt. áttekintette a társasági helyzetét.

A Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. likviditási helyzete, a 2009. és 2010. évi veszteség miatt válságos. Az elmúlt két évben 65 millió forintot meghaladó veszteség következtében a pénzeszközök elfogytak, a márciusi bérek kifizetése a társaságnak jelentős problémát okozott, és a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól is haladékot kellett kérnie köztartozásai megfizetésére.
 
Ugyanebben az időszakban az egyes kiállítások látogatottsága 40-50%-ban csökkent, a társaság menedzsmentje pedig nem tudott kidolgozni reális stratégiát a látogatószám-csökkenés megállítására.
 
A folyamatosan csökkenő bevételek és a tulajdonos szorgalmazása ellenére nem készült a társaságnál érdemi marketing terv, a menedzsment hibájából a Kft. nem tudja kihasználni Keszthely városával, illetve a Balatoni Régió idegenforgalmi szervezeteivel való turisztikai együttműködésben rejlő lehetőségeket.
 
Szakmai hiányosságok, illetve az önrész hiánya miatt idén két, már jóváhagyott pályázat összesen 880 M Ft támogatási összege veszhet el. A tulajdonos többszöri kérése ellenére a társaság semmilyen megoldási javaslatot nem tudott kidolgozni az önrész kigazdálkodására.
 
A társaság gazdálkodása zavaros és pazarló: a 365 M Ft tervezett ráfordítás akár több, mint 10%-át is meg lehetne takarítani a felesleges kapacitások megszűntetésével, felelősségteljes gazdálkodással, többek között a kontrollálatlan anyagfelhasználás és a kastélybeli majdnem ingyenes szolgálati lakás fenntartásának megszüntetésével. E lakásban havi 2000,- Ft bérleti díjért Czoma László ügyvezető lakik.
 
Az MNV Zrt. kritikai észrevételekkel elfogadta a társaság 2011. évi üzleti tervét, ugyanakkor kezdeményezi annak mielőbbi felülvizsgálatát. Az üzleti terv elfogadását indokolja, hogy annak hiányában a társaság nem tud hozzájutni a NEFMI-től a 2011. évi működéséhez elengedhetetlen támogatáshoz. Az MNV Zrt. a kockázatok kezelésére lehetőséget lát az új ügyvezető által évközben meghozandó intézkedésekkel."

 

OLDALTÖRÉS: Pálinkás Róbert sajtóközleménye 2011. június 1-én (változatlan formában)

 

 

 

 Pálinkás Róbert sajtóközleménye  2011. június 1-én (változatlan formában)

"Az előzetes sajtóhíreszteléseket megerősítve ezúton tudatom, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felkérését elfogadva június 2-ától töltöm be az keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft. igazgatói pozícióját.

A tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezetősége az intézmény jelentős gazdálkodási problémáival, valamint az utóbbi évek pályázati kudarcaival szembesülve határozott a helyzet azonnali megoldása, a régi igazgató leváltása mellett. Annak érdekében, hogy a kastély ne kerüljön hamarosan fizetésképtelen állapotba, újfajta vezetői szemlélettel rendelkező igazgató kinevezését tartották szükségesnek. Feladatul határozták meg Keszthely városa és a Festetics kastély közti szorosabb együttműködés kialakítását.

Az utóbbi öt évben Keszthely város alpolgármestereként főleg a gazdasági és városfejlesztési területért voltam felelős. A város nyolcmilliárd forintos költségvetésének összeállítása, beruházási projektek irányítása és városi pályázatok koordinálása tartozott elsődleges feladataim közé. Közreműködésemmel körülbelül 600 millió forinttal csökkentettük a városi kiadásokat – a szolgáltatások minőségének megőrzése mellett. Az elmúlt öt évben mintegy kétmilliárd forintnyi uniós pályázati támogatást nyert el Keszthely városa. Részt vettem városfejlesztési stratégiák és tervek kialakításában, valamint pályázatok összeállításában és azok lebonyolításában. Ezt a tapasztalatomat ezentúl a kastély irányításában kívánom kamatoztatni.

Az MNV Zrt-vel történt egyeztetést követően - velem egyetértésben – az MNV Zrt. gáláns ajánlatot tett Czoma László úrnak a jövőre vonatkozóan: tiszteletbeli igazgatóként, a kastély kulturális nagyköveteként továbbra is számítottunk volna tevékenységére, tisztes díjazásért, munkaviszony keretében, mindezt a kastélyban található szolgálati lakásának további megtartása mellett. Ajánlatunkat Czoma László úr azonban egyértelműen elutasította.

Főállású alpolgármesteri tisztségemről természetesen lemondok. Ruzsics Ferenc polgármester úr biztosított arról, hogy ezután is számít a munkámra, ezért a továbbiakban – ha a képviselőtestület is úgy határoz – társadalmi megbízottként segítem városomat.
A kastély élén a várossal való együttműködésért is sokat tehetek. Az eddigi, mindkét félnek hátrányos elkülönülés után végre a Balaton fővárosa és a Festeticsek pompás kastélya egész és egységes turisztikai és kulturális attrakciót nyújthat: nem csak megduplázva, de megsokszorozva egymás értékeit."

 


OLDALTÖRÉS: Szerda délelőtti tudósításunk



Szerda délelőtti tudósításunk:
Indoklás nélkül leváltották a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum igazgatóját

Dr. Czoma László 26 éve vezette a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumot. Az igazgatót május 31.-i hatállyal mentették fel, indoklás nélkül.  A múzeum vezetését Pálinkás Róbert , a Zala Megyei Közgyűlés tagja, a Fidesz keszthelyi szervezetének volt elnöke, jelenleg alelnöke veszi át.

Dr. Czoma Lászlót szerdán délelőtt telefonon értük utol mint, s megerősítette a hírt. Mint mondta, szerződését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mondta fel azonnali hatállyal, indoklás nélkül június elsejével. Az erről szóló dokumentumot egy nappal korábban, május 31-én kapta kézhez.
Mint az igazgató - aki a kastély szolgálati lakásában él - érdeklődésünkre elmondta, június 15-ig elhagyja a kastélyt, sőt Keszthelyt is, ugyanis elköltözik a városból.



Szerda délelőtti tudósításunk:
Indoklás nélkül leváltották a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum igazgatóját

Dr. Czoma László 26 éve vezette a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumot. Az igazgatót május 31.-i hatállyal mentették fel, indoklás nélkül.  A múzeum vezetését Pálinkás Róbert , a Zala Megyei Közgyűlés tagja, a Fidesz keszthelyi szervezetének volt elnöke, jelenleg alelnöke veszi át.

Dr. Czoma Lászlót szerdán délelőtt telefonon értük utol mint, s megerősítette a hírt. Mint mondta, szerződését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mondta fel azonnali hatállyal, indoklás nélkül június elsejével. Az erről szóló dokumentumot egy nappal korábban, május 31-én kapta kézhez.
Mint az igazgató - aki a kastély szolgálati lakásában él - érdeklődésünkre elmondta, június 15-ig elhagyja a kastélyt, sőt Keszthelyt is, ugyanis elköltözik a városból.



Szerda délelőtti tudósításunk:
Indoklás nélkül leváltották a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum igazgatóját

Dr. Czoma László 26 éve vezette a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumot. Az igazgatót május 31.-i hatállyal mentették fel, indoklás nélkül.  A múzeum vezetését Pálinkás Róbert , a Zala Megyei Közgyűlés tagja, a Fidesz keszthelyi szervezetének volt elnöke, jelenleg alelnöke veszi át.

Dr. Czoma Lászlót szerdán délelőtt telefonon értük utol mint, s megerősítette a hírt. Mint mondta, szerződését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mondta fel azonnali hatállyal, indoklás nélkül június elsejével. Az erről szóló dokumentumot egy nappal korábban, május 31-én kapta kézhez.
Mint az igazgató - aki a kastély szolgálati lakásában él - érdeklődésünkre elmondta, június 15-ig elhagyja a kastélyt, sőt Keszthelyt is, ugyanis elköltözik a városból.

A Népszabadság online Információi szerint a menesztés hátterében az áll, hogy a fideszes vezetésű Keszthely önkormányzata régóta szeretné átvenni a jelentős forgalmat bonyolító kastély irányítását, ám ennek az igazgató évek óta ellenállt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Jobbik Magyarországért Mozgalom keszthelyi alapszervezetének egy ez év áprilisi sajtótájékoztatóján Selmeczy Zsuzsanna, a párt városi elnöke elmondta: az jutott a tudomására, hogy Manninger Jenő országgyűlési képviselő   levelet írt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, kezdeményezve dr. Czoma László igazgató leváltását, helyére Pálinkás Róbertet, Keszthely alpolgármesterét javasolva.   Az ügyben akkor Pálinkás Róbert azt mondta, a múzeumi kht. felügyelőbizottsága tagjaként az ismert előtte, hogy Manninger Jenő a Regionális Fejlesztési Tanács elnökeként, kötelességszerűen hívta fel a tulajdonos zrt. figyelmét egy 2007 óta húzódó pályázatra, aminek a múzeum máig nem tudott érvényt szerezni. Dr. Czoma László akkor így reagált: teszi a dolgát, kinevezése még négy esztendőre szól.

Mára kiderült, a jobbikos felvetés nem volt alaptalan, hiszen, mint lapunk munkatársa, Horányi Árpád megtudta,  a múzeum vezetését Pálinkás Róbert  veszi át, aki 2002 óta tagja a keszthelyi képviselő-testületnek és a Zala Megyei Közgyűlésnek, a Fidesz keszthelyi szervezetének volt elnöke, jelenleg alelnöke.

Dr. Czoma László 26 évet töltött a múzeumban.  Alig másfél év, 2010 januárjában huszonöt év után újabb öt esztendőre neveztek ki a Helikon Kastélymúzeum élére. A megbízatásnak köszönhetően 2015-ig igazgathatta volna a múzeumot. Korábban nyolc éven át országgyűlési képviselőként is dolgozott, ám mint korábban lapunknak elmondta, abbahagyta a „politikával való incselkedést”, mert ez a kastély teljes embert kíván.  Mint  mesélte, a kastélymúzeumnak szentelte az életét, átlagban  tizenkét órát dolgozik  naponta, sokszor hétvégén is. Igazgatósága alatt többször is bővült a múzeum, újabb és újabb tárlattal nyitott a közönség felé, s időről-dőre nagykövetek, a világ országainak vezetői, közéleti személyiségek látogatták.  Irányítása alatt kastély az ország második leglátogatottabb múzeumává vált, tárgyalások kezdődtek a világörökség részévé válásról, s legutóbb a Munkácsy-kiállítás kapcsán került középpontban.

Czoma László 2010-ben Forster Gyula-emlékérmet vehetett át az intézmény élén eltöltött több mint 25 év során elért eredményeiért,  2004-ben  az Év zalai Embere címet is elnyerte. A  hintómúzeum létrehozása  révén került a jelöltek közé, s mint néhány évvel később mondta,  "már ezt a gesztust is nagyon megtisztelőnek éreztem, már ezzel meglepetést okozott a kuratórium. Felfigyeltek a munkámra, ami kötelezett arra, hogy még jobban megfeleljek az elvárásoknak." 



Összeállítás: ZH online

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!