Szennyvízberuházás Nagykanizsán és tizenkét környékbeli településen

A héten megkezdődnek a Nagykanizsát és további 12 települést érintő térségi szennyvízberuházás munkálatai - jelentette be szombaton Tóth Nándor, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás elnöke.

Horváth-Balogh Attila

Tóth Nándor a város napja keretében Cseresnyés Péter polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján  elmondta: az Európai Unió által majdnem 8 milliárd forinttal támogatott, összesen nettó 11 milliárdba kerülő projekt Nagykanizsa és térsége szennyvízelvezetési agglomerációjának még ellátatlan területeit fedi le.

A beruházás során egyrészt korszerűsítik a dél-zalai város szennyvíztisztító telepét, mely miatt évről évre nem elhanyagolható összegű környezetvédelmi bírságot kényszerül fizetni a város. Másrészt megtörténik a csatornahálózat kiépítése Bocska, Eszteregnye, Fityeház, Fűzvölgy, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Magyarszerdahely, Magyarszentmiklós, Rigyác, Semjénháza, Szepetnek, Zalaszentbalázs és Nagykanizsa még csatornázatlan településrészein, Bajcsán, Korpaváron és Szabadhegyen. Mindezeken túl mód nyílik a város rossz állapotú csatornaszakaszainak korszerűsítésére is, ami főleg a belvárost érinti.

A munkálatok révén több, mint 62 kilométernyi nyomóvezeték, néhány kilométerrel hosszabb gravitációs csatorna és 37 kilométer bekötővezeték épül. Kialakítanak 15 darab regionális és 23 házi beemelő aknát, 20 átemelőt, továbbá sor kerül a város központi átemelőjének felújítására is.

A fejlesztés több mint 3000 új bekötést jelent. A munkálatokat közbeszerzési eljáráson kiválasztott két konzorcium végzi, várhatóan már a hét második felétől. A monstre beruházás Zalaszentbalázson, Bocskán és Homokkomáromban indul, s várhatóan a jövő év utolsó negyedévében fejeződik be. Cseresnyés Péter polgármester a kivitelezés idejére a lakosság megértését, türelmét kérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!