Ökölvívó országos bajnokság: Korpics István ezüstérmes (képgalériákkal)

A nagykanizsai NTE csarnokban a 87. férfi felnőtt ökölvívó magyar bajnokság döntőjében a hazaiak kiválósága, a 75 kg-os Korpics István drámai csatában kapott ki a tavalyi ifjúsági olimpián harmadik, Harcsa Zoltántól. Egyébként a rendező, Kanizsa Box Klub elégedett lehet, hisz Korpics ezüstje mellé a 49 kg-os Nádori Tibor bronzérmet szerzett.

Benedek Bálint

A négy napos magyar bajnokság helyszínén az NTE csarnokban tegnap egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, hiszen minden lelátó megtelt. A viadalra 40 egyesület 91 indulója nevezett, akik tíz súlycsoportban küzdöttek a helyezésekért.

Már a selejtezők során világossá vált, hogy a tavalyi sztárok, így a 64 kg-os Káté Gyula, a 69 kg-os Bacskai Balázs, a 75 kg-os Harcsa Zoltán  és a 81 kg-os Szellő Imre ezúttal is bombaformában vannak. Bár néhány ifjú bunyós a Magyar Ökölvívó Szakszövetség örömére azért belepiszkált a nagyok levesébe.

A legnagyobb csatákat tegnap láthatta a közönség, amikor a tíz pár az aranyérem sorsáról döntött. Már a nyitómeccs, vagyis a 49 kg-os hajdúsámsoni Ungvári István a kecskeméti Lakatos István is végig óriási küzdelmet hozott. A második menetben Lakatosnak még az orra vére is eleredt, de nem adta fel, s végül kitartását siker koronázta, hiszen 11:5-el az ő ökle lendült a magasba. Így a korábban a Kanizsa BK versenyzőjét, Nádori Tibort búcsúztató Ungvárinak be kellett érnie az ezüstéremmel.

Hasonlóan nagy csata bontakozott ki az 52 kg-os debreceni Kalucza Norbert és az érdi Dobrádi Zsolt között. A vérzés itt sem maradt el, de ezúttal az érdi versenyző ajka repedt fel Kalucza kemény pofonjaitól, aki végül 13:10-es pontozással diadalmaskodott. Az 56 kg-os szolnoki Nagy Krisztián már a selejtezőkön megmutatta az erejét, s kitartásának hála 13:6-ra győzte le PVSK indulóját, Lakatos Krisztiánt.

A 60 kg-os szombathelyi Haladás öklözője, Rácz Sándor a hajdúsámsoni Varga Miklóssal nézett farkasszemet. Rácz ügyesen kezdett, s hasonlóan jól is folytatta, hisz nem hagyta pihenni ellenfelét. A hajdúsámsoni Varga viszont pontosabb találatokkal a második menet végén az eredményjelző szerint 3:1-re vezetett, s az előnyét végig megtartva 5:1-re nyert.

A nyolcszoros bajnok 64 kg-os kispesti Káté Gyula a kecskeméti Varjú Györggyel találkozott. Utóbbi ökölvívó nem bírta sokáig a kiképzést, s már az első menet derekán letérdelt, ám a 3 perc végét jelző gong megmentette az életét. A második menet elején Varjú edzője bedobta a törölközőt, így  az ilyenkor szokásos  döntő fölénnyel az előzetesen is esélyesebbnek számító, Káté begyűjtötte kilencedik bajnoki címét.

A 69 kg-osok között az Európa bajnok Bacskai Balázs a kispesti Klasz Árpáddal találkozott. A Vasas kontinensbajnoka padlóra küldte az ellenfelét, s simán győzött. 

A legnagyobb érdeklődés kétségtelenül a hazaiak kedvencének, 75 kg-os Korpics Istvánnak a meccsét kísérte. A dél-zalai ökölvívó az első menetben keveset ütött, inkább a védekezésre ügyelt. A rutinos kispesti ellenfele, Harcsa viszont sok pontos találattal menetelt előre. Az utolsó menetben a kanizsai is belelendült, sokkal kezdeményezőbb lett, de ekkor már késő volt, s 5:2-re kikapott.

- Nehezen viselem, hogy újra csak ezüstérmes lettem - fakadt ki Korpics István. - Túlságosan ideges voltam, hiszen tudtam, hogy ennek a meccsnek komoly tétje van. Kár érte...

Az édesapa, a Kanizsa Box Klub edzője, Korpics Miklós a mérkőzést követően percekig nem tudott megszólalni.

- Nagyon sajnálom, hogy csalódást okoztunk a hazai közönségnek, akik annyira várták már a kanizsai aranyérmet - így Korpics Miklós tréner. - A boksz ilyen, nem kesereghetünk tovább. A leckét feladták, hiszen ez azt jelenti, hogy még keményebben kell dolgoznunk, rengeteg erőt ad, hogy többek között Káté Gyula is gratulált Istvánnak.

Képek 87. férfi felnőtt ökölvívó magyar bajnokságról:

Első nap

Második nap
 
Harmadik nap

Negyedik nap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!