Vb-2010: Spanyolország a világbajnok!

Nem mondhatni, hogy világrengető futballal, de teljesen megérdemelten győzött Hollandia ellen a spanyol armada, így története során először világbajnok. A ZTE KK bajnokcsapatának oszlopos tagjai: Kámán Tamás, Gáspár Dávid és Baki Gergely is egyetértettek abban, hogy jó helyre került a kupa.

MTI

Hollandia - Spanyolország 0-1 (0-0, 0-0, 0-0)

Johannesburg, Soccer City Stadion, Jv.: Webb (angol)

Hollandia: Stekelenburg - van Bronckhorst, Mathijsen, Heitinga, van der Wiel - de Jong, van Bommel, Sneijder - Kuyt, van Persie, Robben. Szövetségi kapitány: Bert van Maarvijk.

Spanyolország: Capdevila, Piqué, Puyol, Ramos - Xabi Alonso, Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Villa. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque.

A harmadik percben David Silva ugrott ki veszélyesen a leshatáron Webb beintette a lest. Az ötödik percben két bravúrt kellett bemutatnia Maarten Stekelenburgnak: először Sergio Ramos 11-es pontról eleresztett fejesét védte nagy bravúrral a jobb alsó elől, majd Gerard Piqué kiszorított helyzetből rátett labdáját védte lábbal.

Egyelőre a spanyolok a kezdeményezőbbek, de lássuk, mit szól ehhez a hispánoknak szorító Baki Gergő: - Ez nem meglepetés, hiszen eddig minden meccsüket ők kezdték aktívabban. Szerintem pillanatok kérdése és akár nagyobb helyzetet is láthatunk. 

A 18. percben az oranje is villant: Wesley Sneijder rúgott rá egy távoli szabadrúgást, de egykori klubtársán, Iker Casillason nem tudott kifogni. Nem játszanak jól a hollandok, akik közül Mark van Bommel egy elképesztően durva belemenéssel kaszálta el egyszerre Andrés Iniesta mindkét lábát, de megúszta egy sárgával.

A hollandok drukkere, Kámán Tamás szerint lesz ez még máshogy is: - Mind a két csapat nagyon óvatos, a nagy tét rányomja a játékra a bélyegét. Egy "talált" gól megváltoztathatja a meccs képét. Azt kell mondjam, a bronzmeccs első félideje sokkal jobb volt  -  mondta 2010 legjobb férfi kosarasa, aki egyúttal vendéglátónk, hiszen ezúttal Egerszeg új étterméből, a KámiGardenből közvetítünk.

Az első félidő kemény belépőket és kevés gólhelyzetet hozott, a gól nélknak üli döntetlen egyelőre teljesen "megérdemelt". Ahogy szakkomentátorunk Gáspár Dávid mondja: - Nagyon felkészült mindkét csapat, és nem bíznak semmit a véletlenre, látszik, hogy ismerik egymás taktikáját, és legalább annyit videóztak, mint mi Völgyi Petivel a bajnokság során, a mérkőzések előtt. Tetszett David Villának a bal lábas kapáslövése, és volt egy holland szöglet, amikor lyukat rúgott a spanyol játékos, ott is látszódott, hogy Ramos mennyire leszúrta a védőtársakat, hogy nem azt csinálták, amit kellett. Felkészültek, de hiba mindig becsúszhat, sok izgalmat hozhat a második félidő, összességében viszont olyan játékot várok, mint az első játékrészben. Magamról annyit: - Budapesten voltam, keresztszüleimet és unokatesókat látogattam, ill. elvégeztem egy kommunikációs tanfolyamot. Szolnokon is jártunk, a Holt-Tiszánál, Virág szüleit is meglátogattuk, valamint holnaptól Horvátországba megyünk nyaralni, Vir szigetére -  fejezte be a mindig szimpatikus Gáspi a kommentjét.

A második félidő lassan csordogált, aztán az 55. percben veszélyes helyről végezhetett el szabadrúgást Xavi, de csak az oldalhálót találta el. Villa a darálóból a bal szélre menekült ki, oda, ahol kezdte a vb-t, de Heitinga oda is utánament és megrúgta. Sárga lap. Hat perc múlva Robben  törhetett egyedül és a labdával Casillas kapujára, de az eldőlő spanyol jobb bokájában elakadt a játékszer. Hatalmas helyzet volt.

 

A hosszabbítás első perceiben ismét szerepet kapott a játék is, hiszen Fabregas elfutása után Stekelenburg védett hatalmasat. Az ellentámadásból Ramos bakija után Mathijsen fejel hat méterről fölé.

Térfélcsere után Fernando Torres lépett pályára Villa helyett. A 109. percben Heitinga húzta vissza a kiugró Iniestát, amiért megkapta második sárga lapját, amit így "beváltott" pirosra.

A 116. percben Van der Vaart tiszttázott rosszul egy jobb oldali beívelést, az ajándék labdát Fabregas tette ki Andrés Iniesta elé, aki kirúgta a hosszú sarkot: 0-1.

Ez után már sok minden nem történt, megőrizte előnyét a selección és megnyerte történelme első világbajnoki címét, két évvel azután, hogy Európa trónjára is felülhetett.

Baki Gergely, aki kiszurkolta a spanyolok győzelmét, ezt mondta a lefújást követően: - A meccs képe alapján igazságtalan lett volna, ha nem a spanyolok nyernek, a bírók nem voltak a helyzet magaslatán ezen a mérkőzésen, szerény számításaim szerint 3 piros lapot még számon kérhetnek a bírón. Összességében nemcsak a mai, hanem az egész tornán mutatott teljesítményének köszönhetően nyerte meg a vb-t a spanyol csapat.


A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjében győztes spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque: "Nagyon nehezen kiharcolt győzelem volt, de fantasztikus játékosaink vannak. Még szerezhettünk volna egy vagy több gólt is. A sikert nagyon megérdemeltük. Nagyon boldog vagyok."

 A győztes gólt szerző Andrés Iniesta:
"Világbajnok! Ez hihetetlen, felfoghatatlan, egyszerűen nem találok szavakat. Ezt ki fogjuk élvezni, hiszen nagyon sok energiát öltünk ebbe a sikerbe. Üdvözlöm a családomat és köszönöm a buzdítást egész Spanyolországnak."

OLDALTÖRÉS: Vb-2010 - A XIX. labdarúgó-világbajnokság végeredménye


Vb-2010 - A XIX. labdarúgó-világbajnokság végeredménye


Vb-2010 - A XIX. labdarúgó-világbajnokság végeredménye


Vb-2010 - A XIX. labdarúgó-világbajnokság végeredménye

1. Spanyolország (Iker Casillas, Victor Valdés, José Manuel "Pepe" Reina, Raul Albiol, Gerard Piqué, Carlos Marchena, Carles Puyol, Joan Capdevila, Sergio Ramos, Alvaro Arbeloa, Andrés Iniesta, Xavi Hernandez, Cesc Fabregas, Xabi Alonso, Sergio Busquets, Javier Martínez, David Silva, David Villa, Fernando Torres, Juan Manuel Mata, Pedro Rodriguez, Fernando Llorente, Jesus Navas)

 

 2. Hollandia (Maarten Stekelenburg, Michel Vorm, Sander Boschker, Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Khalid Boulahrouz, Andre Ooijer, Edson Braafheid, Mark van Bommel, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Demy de Zeeuw, Stijn Schaars, Ibrahim Afellay, Rafael van der Vaart, Dirk Kuyt, Robin van Persie, Arjen Robben, Eljero Elia, Ryan Babel, Klaas Jan Huntelaar)

3. Németország (Manuel Neuer, Tim Wiese, Jörg Butt, Marcell Jansen, Arne Friedrich, Dennis Aogo, Serdar Tasci, Holger Badstuber, Philipp Lahm, Per Mertesacker, Jerome Boateng, Sami Khedira, Bastian Schweinsteiger, Mesut Özil, Piotr Trochowski, Toni Kroos, Marko Marin, Stefan Kiessling, Lukas Podolski, Miroslav Klose, Thomas Müller, Cacau, Mario Gomez)

 4. Uruguay
 5. Argentína
 6. Brazília
 7. Ghána
 8. Paraguay
 9. Japán
10. Chile
11. Portugália
12. Egyesült Államok
13. Anglia
14. Mexikó
15. Koreai Köztársaság
16. Szlovákia
17. Elefántcsontpart
18. Szlovénia
19. Svájc
20. Dél-afrikai Köztársaság
21. Ausztrália
22. Új-Zéland
23. Szerbia
24. Dánia
25. Görögország
26. Olaszország
27. Nigéria
28. Algéria
29. Franciaország
30. Honduras
31. Kamerun
32. Koreai NDK

 

OLDALTÖRÉS: A döntő számokban

 

 

 

A döntő számokban


A spanyol-holland világbajnoki döntő statisztikája:

                             Hollandia             Spanyolország
Gólok                               0                       1
Lövések                        13                      18
Kapura tartó lövések    5                       6
Szögletek                        6                       8
Lesek                              7                       6
Szabálytalanságok      28                      19
Sárga lapok                    8                       5
Piros lap                         1                       0
Labdabirtoklás               44 %              56

 

 

OLDALTÖRÉS: Hollandia: trauma, csalódás, gyász és előállítások

 

 

 

Holland trauma és gyász


Traumáról és gyászról számoltak be internetes felületeiken a holland újságok azt követően, hogy az ország labdarúgó-válogatottja vasárnap este hosszabbításban 1-0-s vereséget szenvedett a spanyol csapattól a dél-afrikai világbajnokság fináléjában, ezzel harmadszor maradt alul vb-döntőben.

"Harmadik trauma az Oranje számára" - ezt a címet adta beszámolójának a De Telegraaf, melynek szakírója szerint "a 2010-es vb holland futballtraumaként vonul be a történelembe". A szerző keserűen állapította meg, hogy "a németektől (1974), majd az argentinoktól (1978) elszenvedett vereség után most a spanyolokkal szemben nem sikerült".
     
"Iniesta mélységes gyászba borította az Oranjét és Hollandiát" - állította a másik népszerű napilap, az AD internetes kiadása. "Egy vérfagyasztó este végén egyszerűen túlságosan nehéznek bizonyult megkaparintani a világbajnoki címet, a spanyol válogatott túl jó volt, még ha ez csak a hosszabbítás második felében mutatkozott is meg".
    
"Egy álom véget ért, Hollandia nem lett világbajnok" - foglalta össze a döntőt a NOS állami televízió híroldala, melyen a történtek illusztrációjaként a füvön síró Wesley Sneijder fotója volt látható.


Végtelenül csalódott hollandok


A hollandok nehezen dolgozták fel a vereséget, a futballisták többsége azt emelte ki nyilatkozatában, hogy karnyújtásnyira voltak a vb-győzelemtől, emiatt különösen fáj nekik a kudarc.
 "Nagyon bánt, hogy nem sikerült. Olyan közel voltunk hozzá. Ha világbajnokok akarunk lenni, értékesíteni kell a helyzeteinket" - mondta könnyeivel küszködve a védő Joris Mathijsen.
  
 "Az elsőnél nem lőttem el igazán jól a labdát. A másodiknál kibillentettek az egyensúlyomból - fogalmazott kihagyott nagy lehetőségeivel kapcsolatban Arjen Robben. - Szervezettek voltunk, de kikaptunk. Ilyen a futball."
   
"Megvoltak a lehetőségeink, kár, hogy nem jöttek be - kesergett a legeredményesebbek csoportjába tartozó, ötgólos Wesley Sneijder, aki a mérkőzés után percekig magába roskadva, sírva ült a gyepen. - Szomorúak vagyunk, mert olyan közel álltunk a diadalhoz. Egyelőre nem tudunk a jövőre gondolni, mert még éppen hogy csak elvesztettük a döntőt. Ezzel együtt büszkének kell lennünk, hihetetlen vb-t produkáltunk. Ünnepelni fogunk a szurkolóinkkal. Úgy vélem, jobb csapattól kaptunk ki."    
   
"Ez annyira kiábrándító - mondta a középpályás Dirk Kuyt. - Csalódottak és dühösek vagyunk. Soha nem szabad másokat vádolnunk, mert mindenki a saját teljesítményéért felel, ezzel együtt úgy gondolom, hogy a bíró egy kicsit inkább a spanyoloknak kedvezett. Végül ez a világbajnoki győzelmünkbe került."


Több tucat előállítás Hollandiában


Több tucat randalírozó szurkolót állítottak elő vasárnap éjjel Hollandiában.
Hága utcáin mintegy 200 elkeseredett huligán tört-zúzott, közülük 40-et vittek be átmenetileg az őrszobára. Hasonló jelenetekre került sor Den Bosch-ban, Maastrichtban és Venlóban is. Az amszterdami szurkolózónában összegyűlt mintegy 180 ezer ember ugyanakkor különösebb incidensek nélkül távozott.
  
Az Oranje a nap folyamán érkezik haza Amszterdamba, de a játékosok egy külön kijáraton, a szurkolók és kamerák számára láthatatlanul hagyják majd el a Schiphol repülőteret. Beatrix királynő kedden fogadja a hágai palotában Bert van Marwijk együttesét, amely ezután az amszterdami főtéren találkozik majd a drukkerekkel.

OLDALTÖRÉS: Előzmények a döntő előtt

 

 

 

Bodrogi Csaba, a ZTE KK sportigazgatója elmondta, hogy gyerekkorában rajongott a holland futballért, de ezúttal inkább a spanyolok a favoritok: - A kezdeti gyengébb meccsek után egy kicsit összekapták magukat a csapatok és a végére egész jó rendezvény kerekedett az afrikai vb-ből. Sajnos az én kedvenceim az angolok és az olaszok már korábban hazamentek, de azért továbbra is figyelemmel kísértem az eseményeket. Leginkább a látványos és izgalmas focit kedvelem, bízom benne, hogy este ilyen meccset nézhetünk. Azt se bánnám, ha tizenegyesek döntenének, hiszen olyankor még a tévén keresztül is átjön az elképesztő feszültség. Szerintem egyébként Spanyolország lesz a világbajnok!

Baki Gergely, a ZTE KK bajnoka szerint is a hispánok győznek este: - Szinte az összes meccset láttam eddig elejétől a végéig, amit nem, azt kizárólag valamilyen elfoglaltság miatt hagytam ki. Két favoritom volt: Brazília és Spanyolország. Szerencsére a spanyolok még mindig bent vannak...

- A döntőről az a véleményem, hogy amíg az előbb említett spanyolok megérdemelten vannak ott, addig a hollandok nem igazán. Jó játékosok vannak a csapatban, de egyáltalán nem szórakoztat a foci, amit játszanak...mondhatnám azt is, hogy "antifutball". Sokat színészkednek (főleg Robben), és ott van "utálatom" tárgya, Van Bommel, a vb legalattomosabb, legdurvább játékosa, aki, ha jól emlékszem sem a negyeddöntőben, sem pedig az elődöntőben nem kapott sárgát... A tippem: fölényes spanyol siker!

- Öröm a magyar játékvezető, Kassai Viktor és asszisztensei komoly sikere. Talán az elődöntőben volt először 1-2 hibájuk, de ezek nem voltak hatással a meccsre. A vb-ről összességében azt mondom, hogy a védekező-foci megölte az élvezetet és a szépséget. Szerintem a legtöbb csapat úgy játszott, hogy "mindegy mi lesz, csak ne kapjunk ki". Pár üdítő kivétel: Argentína, Brazília, Spanyolország, Németország.

Természetesen magáról is beszált a vajkezű bedobó: - A nyár eddig elég felemásan telt, az első pár hétben a rossz idő rányomta a bélyegét a napjaimra, strandolás helyett otthon kellett fagyoskodni... Most már szerencsére újra a nyár dominál. Voltam már Vonyarcon egy napot, és valószínűleg oda megyünk majd nyaralni a barátnőmmel, meg a haverokkal. Aztán augusztus 2.-án mi is megkezdjük a felkészülést a következő évadra.

Kámán Tamás, a ZTE KK csapatkapitánya is a pengés futball híve: - Nekem a brazilok voltak a favoritjaim, ők sajnos már otthon vannak. Este szeretnék egy jó meccset látni, és erre szeretettel meghívom szurkolóinkat is, hiszen új éttermemben közös meccsnézést tervezek itthon tartózkodó csapattársaimmal. A félidőben lehalkítjuk a tévét, és elmondjuk eddigi tapasztalatainkat a vb-ről, illetve a döntőről. Szóval, remélem sokan leszünk, hiszen a jó hangulat biztosítva lesz!

További információkért katt ide!

Nem kötődik a világbajnoksághoz, de örömteli hír, hogy tegnap új taggal bővült a ZTE-család! A Bajnokcsapatunk játékosa Kyle Wilson és felesége Jynae boldogan értesítenek mindenkit, hogy tegnap épségben és egészségesen megszületett kislányuk Alayna Josephine Wilson. Gratulálunk a büszke szülőknek!

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Góllövőlista - Thomas Mülleré az Aranycipő, Diego Forláné az Aranylabda

 

 

 

Góllövőlista - Thomas Mülleré az Aranycipő, Diego Forláné az Aranylabda


A német Thomas Mülleré a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság Aranycipője. A Bayern München 20 éves támadója öt gólt szerzett a tornán, s azzal került hasonlóan öt találatig jutott riválisai - az uruguayi Diego Forlán, a holland Wesley Sneijder és a spanyol David Villa - elé, hogy három gólpasszt is adott.

Az uruguayi Diego Forlán lett a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság legjobb játékosa, így ő érdemelte ki a torna Aranylabdáját. Az Atlético Madrid 31 éves csatára holtversenyben a góllövőlista élén végzett öt góllal, így elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy Uruguay 1970 után ismét negyedik helyen zárt.
Forlán a szavazatok 23,4 százalékát kapta, mögötte az egyaránt társgólkirály holland Wesley Sneijder lett a második a voksok 21,8 százalékával, a spanyol David Villa pedig a harmadik.

 Az eddigi legjobbak:
1982: Paolo Rossi (olasz)
1986: Diego Maradona (argentin)
1990: Salvatore Schillaci (olasz)
1994: Romario (brazil)
1998: Ronaldo (brazil)
2002: Oliver Kahn (német)
2006: Zinedine Zidane (francia)
2010: Diego Forlán (uruguayi)

Az 2010-es vb góllövőlistája:

5 gólos:
Forlán (uruguayi), Müller (német), Sneijder (holland), Villa (spanyol)
    
4 gólos:
Higuaín (argentin), Klose (német), Vittek (szlovák)
   
3 gólos:
Donovan (amerikai), Gyan (ghánai), Luís Fabiano (brazil), Suarez (uruguayi)

2 gólos:
Elano (brazil), Endo (japán), Eto,o (kameruni), Hernandez (mexikói), Holman (ausztrál), Honda (japán), Iniesta (spanyol), Li Csung Jong (dél-koreai), Li Dzsung Szo (dél-koreai), Podolski (német), Robben (holland), Robinho (brazil), Tévez (argentin), Tiago (portugál), Uche (nigériai)

1 gólos:
Alcaraz (paraguayi), Almeida (portugál), Beausejour (chilei), Bendtner (dán), Birsa (szlovén) Blanco (mexikói), Boateng (ghánai), Bradley (amerikai), Cacau (német), Cahill (ausztrál), Cavani (uruguayi), Cristiano Ronaldo (portugál), Defoe (angol), Di Natale (olasz), De Rossi (olasz), Dempsey (amerikai), Drogba (elefántcsontparti), Dzi Jun Nam (észak-koreai), Fernandes (svájci), Friedrich (német), Gerrard (angol), M. Gonzalez (chilei), Heinze (argentin), Huntelaar (holland), Iaquinta (olasz), Jansen (német), Jovanovic (szerb), Juan (brazil), Kalou (elefántcsontparti), Khedira (német), Kopunek (szlovák), Koren (szlovén), Khumalo (dél-afrikai), Kuyt (holland), Liedson (portugál), Ljubijankic (szlovén), Maicon (brazil), Malouda (francia), Marquez (mexikói), Meireles (portugál), Millar (chilei), Mphela (dél-afrikai), Muntari (ghánai), Özil (német), Palermo (argentin), Pantelic (szerb), Park Dzsi Szung (dél-koreai), Park Dzsu Jung (dél-koreai), Puyol (spanyol), M. Pereira (uruguayi), A. Pereira (uruguayi) Quagliarella (olasz), Reid (új-zélandi), Riveros (paraguayi), Romaric (elefántcsontparti), Rommedahl (dán), Simao Sabrosa (portugál), Smeltz (új-zélandi), Szalpingidisz (görög), Tomasson (dán), Toroszidisz (görög), Tshabalala (dél-afrikai), Upson (angol), van Persie (holland), van Bronckhorst (holland), Vera (paraguayi), Yakubu (nigériai), Yaya Touré (elefántcsontparti)

öngól:
Agger (dán, a hollandok ellen), Park Dzsu Jung (dél-koreai, az argentinok ellen)


 

OLDALTÖRÉS: A világbajnok spanyol labdarúgó-válogatott útja a dél-afrikai torna megnyeréséig

A világbajnok spanyol labdarúgó-válogatott útja a dél-afrikai torna megnyeréséig:

A világbajnok spanyol labdarúgó-válogatott útja a dél-afrikai torna megnyeréséig:

A világbajnok spanyol labdarúgó-válogatott útja a dél-afrikai torna megnyeréséig:

Spanyolország (7 mérkőzés, 6 győzelem, 1 vereség, 8-2-es gólkülönbség):

H csoport:
Spanyolország-Svájc 0-1 (0-0)
gólszerző: Fernandes (52.)

Spanyolország-Honduras 2-0 (1-0)
gólszerző: Villa (17., 51.)

Spanyolország-Chile 2-1 (2-0)
gólszerzők: Villa (24.), Iniesta (37.), illetve Millar (47.)

A csoport végeredménye:
1. Spanyolország 3  2  -  1  4-2  6 pont
2. Chile         3  2  -  1  3-2  6
3. Svájc         3  1  1  1  1-1  4
4. Honduras      3  -  1  2  0-3  1

 Nyolcaddöntő:
Spanyolország-Portugália 1-0 (0-0)
gólszerző: Villa (63.)
   
Negyeddöntő:
Spanyolország-Paraguay 1-0 (0-0)
gólszerző: Villa (83.)

Elődöntő:
Spanyolország-Németország 1-0 (0-0)
gólszerző: Puyol (73.)
   
Döntő:
Spanyolország-Hollandia 1-0 (0-0, 0-0, 0-0) - hosszabbítás után
gólszerző: Iniesta (116.)

OLDALTÖRÉS: Harminc millió dollár a spanyolok jutalma

 

 

 

Harminc millió dollár a spanyolok jutalma


 A friss világbajnok Spanyolország 30 millió dollár jutalmat kap a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől (FIFA), míg a dél-afrikai torna vasárnapi döntőjének vesztese, Hollandia 24 millióval vigasztalódik.
   
A FIFA busásan díjazza a résztvevő válogatottakat: összesen 420 millió dollárt oszt szét a nemzeti szövetségeknek. Ez hatalmas növekedés, ugyanis négy éve, Németországban 300, míg nyolc éve a japán - dél-koreai közös rendezésű vb-n 199 millió volt az összdíjazás.
   
Ezúttal az elődöntősök 20, a negyeddöntősök 18, a nyolcaddöntősök 9 millió dollárt kapnak. Emellett minden résztvevő szövetség egymilliós felkészülési juttatásban részesült, s a csoportkörben búcsúzottak is 8 millióval gazdagodnak. A FIFA a klubokat ugyancsak jutalmazza: összesen 40 millió dollárt oszt szét azon egyesületek között, amelyekben a vb labdarúgói szerepelnek.

  

OLDALTÖRÉS: Spanyolország


Spanyolország 


Spanyolország 


Spanyolország 


A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjében győztes Spanyolország bemutatása:
 Spanyolország:

Területe: 504.782 négyzetkilométer
Lakosok száma: 41,1 millió
Főváros: Madrid
Labdarúgó-szövetség alapítási éve: 1909
FIFA-tag: 1913
Mezszín: piros-kék
Út a vb-ig: az európai 5. selejtezőcsoport győzteseként kvalifikálta magát a vb-re
Korábbi vb-részvételek: 12
Legnagyobb sikerek: világbajnok (2010), Európa-bajnok (1964, 2008), vb-4. (1950)
FIFA-világranglista: 2.
Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque (2008 júniusa óta)
Vb-központja: Potchefstroom (Potcheftsroom NWU Campus)

A keret (mezszám, név, születési idő, klub)

kapusok:
 1    Iker Casillas            1981.05.20.  Real Madrid 
12    Victor Valdés            1982.01.14.  FC Barcelona 
23    Jose Manuel "Pepe" Reina 1982.08.31.  FC Liverpool   
védők:
 2    Raul Albiol              1985.09.04.  Real Madrid  
 3    Gerard Piqué             1987.02.02.  FC Barcelona 
 4    Carlos Marchena          1979.07.31.  FC Valencia   
 5    Carles Puyol             1978.04.13.  FC Barcelona
11    Joan Capdevila           1978.02.03.  Villarreal    
15    Sergio Ramos             1986.03.30.  Real Madrid    
17    Alvaro Arbeloa           1983.01.17.  Real Madrid   
középpályások:
 6    Andrés Iniesta           1984.05.11.  FC Barcelona 
 8    Xavi Hernandez           1980.01.25.  FC Barcelona 
10    Cesc Fabregas            1987.05.04.  Arsenal       
14    Xabi Alonso              1981.11.25.  Real Madrid  
16    Sergio Busquets          1988.07.16.  FC Barcelona
20    Javier Martínez          1988.09.02.  Athletic Bilbao 
21    David Silva              1986.01.08.  FC Valencia   
csatárok:
 7    David Villa              1981.12.03.  FC Barcelona  
 9    Fernando Torres          1984.03.20.  FC Liverpool 
13    Juan Manuel Mata         1988.04.28.  FC Valencia     
18    Pedro Rodriguez          1987.07.28.  FC Barcelona
19    Fernando Llorente        1985.02.26.  Athletic Bilbao 
22    Jesus Navas              1985.11.21.  Sevilla      

Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque, 1950.12.23.

OLDALTÖRÉS: Az eddigi döntők


Az eddigi 19 labdarúgó-világbajnokság döntői:


Az eddigi 19 labdarúgó-világbajnokság döntői:


Az eddigi 19 labdarúgó-világbajnokság döntői:

1930.07.30.: Uruguay-Argentína 4-2 (1-2)
Montevideo, 80.000 néző, vezette: Langenus (belga) 
gólszerzők: Dorado (12.), Cea (57.), Iriarte (68.), Castro (89.), illetve Peucelle (20.), Stabile (37.)

1934.06.10.: Olaszország-Csehszlovákia 2-1 (0-0, 1-1, 2-1) 
Róma, 45 ezer néző, vezette: Eklind (svéd) 
gólszerzők: Orsi (81.), Schiavio (95.), illetve Puc (71.) 

1938.06.19.: Olaszország-MAGYARORSZÁG 4-2 (3-1) 
Párizs, 50 ezer néző, vezette: Capdeville (francia) 
gólszerzők: Colaussi (5., 35.), Piola (16., 82.), illetve Titkos (7.), Sárosi (70.)

1950.07.16.: Uruguay-Brazília 2-1 (0-0) 
Rio de Janeiro, 203.849 néző, vezette: Reader (angol) 
gólszerzők: Schiaffino (66.), Ghiggia (79.), illetve Friaca (47.) 

1954.07.04.: NSZK-MAGYARORSZÁG 3-2 (2-2)  
Bern, 65.000 néző, vezette: Ling (angol) 
gólszerzők: Morlock (10.), Rahn (18., 84.), illetve Puskás (6.), Czibor (8.) 

1958.07.28.: Brazília-Svédország 5-2 (2-1) 
Stockholm, 51.000 néző, vezette: Guigue (francia) 
gólszerzők: Vavá (9., 32.), Pelé (55., 90.), Zagallo (68.), illetve Liedholm (3.), Simonsson (80.) 

1962.06.17.: Brazília-Csehszlovákia 3-1 (1-1) 
Santiago, 60.000 néző, vezette: Latisev (szovjet) 
gólszerzők: Amarildo (17.), Zito (68.), Vavá (77.), illetve Masopust (15.)

1966.07.30.: Anglia-NSZK 4-2 (1-1, 2-2, 3-2) 
London, 97.000 néző, vezette: Dienst (svájci) 
gólszerzők: Hurst (18., 101., 120.), Peters (78.), illetve Haller (12.), Weber (90.) 

1970.06.21.: Brazília-Olaszország 4-1 (1-1) 
Mexikóváros, 112.000 néző, vezette: Glöckner (NDK-beli) 
gólszerzők: Pelé (18.), Gerson (65.), Jairzinho (70.), Carlos Alberto (86.), illetve Boninsegna (37.) 

1974.07.07.: NSZK-Hollandia 2-1 (2-1) 
München, 80.000 néző, vezette: Taylor (angol) 
gólszerzők: Breitner (25., 11-esből), Müller (44.), illetve Neeskens (2., 11-esből)

1978.06.25.: Argentína-Hollandia 3-1 (1-0, 1-1, 2-1) 
Buenos Aires, 78.000 néző, vezette: Gonella (olasz) 
gólszerzők: Kempes (39., 105.), Bertoni (115.), illetve Nanninga (84.)

1982.07.11.: Olaszország-NSZK 3-1 (0-0) 
Madrid, 90.000 néző, vezette: Coelho (brazil) 
gólszerzők: Rossi (57.), Tardelli (69.), Altobelli (81.), illetve Breitner (83.) 

1986.06.29.: Argentína-NSZK 3-2 (1-0) 
Mexikóváros, 115.000 néző, vezette: Filho (brazil) 
gólszerzők: Brown (22.), Valdano (56.), Burruchaga (85.), illetve Rummenigge (74.), Völler (82.) 

1990.07.08.: NSZK-Argentína 1-0 (0-0) 
Róma, 75.000 néző, vezette: Mendez (mexikói) 
gólszerző: Brehme (85., 11-esből) 
piros lap: Monzón (65.), Dezotti (87.) 

1994.07.17.: Brazília-Olaszország 0-0, 11-esekkel: 3-2 
Los Angeles, 93.158 néző, vezette: Puhl Sándor 

1998.07.12.: Franciaország-Brazília 3-0 (2-0) 
Párizs, 80.000 néző, vezette: Belkola (marokkói) 
gólszerzők: Zidane (27., 45.), Petit (90.)
piros lap: Desailly (68.) 

2002.06.30.: Brazília-Németország 2-0 (0-0) 
Jokohama, 72.370 néző, vezette: Collina (olasz) 
gólszerző: Ronaldo (67., 79.)

2006.07.09.: Olaszország-Franciaország 1-1 (1-1, 1-1, 1-1), 11-esekkel: 5-3
Berlin, 72.000 néző, v.: Elizondo (argentin)
gólszerzők: Materazzi (19.), illetve Zidane (7., 11-esből)
piros lap: Zidane (110.)

2010.07.11.: Spanyolország-Hollandia 1-0 (0-0, 0-0 ,0-0) - hosszabbítás után
Johannesburg, 84.890 néző, v.: Howard Webb (angol)
gólszerző: Iniesta (116.)
piros lap: Heitinga (109.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!