Rengeteg látogató a Majorbéli géptalálkozón - Gyerekek és nagypapák kedvence

A borús, az elmúlt napokénál hűvösebb idő jót tett a sorrendben Majorbéli géptalálkozónak, az emberek többsége ugyanis a strandok helyett a keszthelyi Georgikon Majormúzeum felé vette az irányt.

Sámel József

S aki ezt tette, nem bánta meg, az intézmény ugyanis rengeteg látnivalót, érdekességet kínált a nap során. A kereken száz esztendős, Angliában gyártott Fowler-féle kétgépes gőzeke bevonulásával nyitották meg a rendezvényt, mely traktorok találkozójával, kiállítás megnyitóval, cséplés- és szántás bemutatóval folytatódott.

- Arra törekedtünk, hogy bemutassuk a hagyományokat, a régi paraszti eszközöket, a gabonatermesztéssel kapcsolatos munkafolyamatokat – fogalmazott Szabóné Lázár Ibolya, a majormúzeum igazgatója. – Tény, ezek a dolgok már nincsenek meg, nem élnek, de a múltunkhoz tartoznak, kötelességünk őrizni, felidézni őket.

Gyorsan kiderült, nem csak a gyerekek, hanem a nagypapák egyik kedvence a találkozó. Ők ugyanis örömmel mutatták meg unokáiknak, mindazt, ami még gyermekkorukban még a paraszti gazdaságok mindennapjait jelentették.
- Rengeteg emléket idéztek fel bennem ezek a gépek, gyermekként még rendszeresen segítettem a búzaföldön.  - Hát, nem volt könnyű munka, az biztos – mondta Kereki László, aki családjával éppen szabadságát tölti a városban. – A mai fiatalok ezt már nem tudják, esetleg látnak kombájnt, traktort, de leginkább csak megveszik a kész kenyeret, s nem tudják, mennyi munka van mögötte. Igaz, a mai technikával már jóval könnyebb a gabonatermesztés és feldolgozás, mint annak idején kézi erővel.
 


Megbizonyosodhattak erről az ifjak, kipróbálhatták ugyanis a kézi cséplőgépet, a darálókat. Ismerkedhettek a hagyományokkal, például az aratókoszorú készítésével. A legtöbb látogatót azonban kétségkívül a régi, működőképes gépek vonzották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!