Pirani képeslap (élménybeszámoló fotókkal)

Ha valaki úgy dönt, hogy nem kis hazánkban tölti el jól megérdemelt nyári pihenését, akkor javaslom neki, hogy pattanjon valami szállítóeszközre, és ugorjon le az adriai tengerhez. S, ha teheti, akkor látogassa meg Szlovénia egyik gyöngyszemét, Piran városát.

Horváth László

Ha (személygépkocsival) már átléptük az országhatárt, keressünk egy benzinkutat, ahol 15,00 € áron vehetünk magunknak 1 hetes sztrádamatricát, ezért az árért keresztül-kasul száguldhatjuk Szlovéniát. A határtól pár óra alatt leérünk a tengerpartra. Tényleg „dizsi & napszemüveg”. A városba kocsival be lehet hajtani, a parkolás elég drága (óránként 18-25 euró), de mivel itt elsősorban az idegenforgalomból élnek, másfél év alatt építettek a „bejárathoz” egy nyolc emeletes garázst. Itt jó pár száz autó elfér. S, ha már leparkoltál, akkor 50 méter séta következik, és az ingyen busz (ami 05.00 órától – 22.30 óráig 20 percenként közlekedik) bevisz a főtérre. A parkolási díj egy hétre 60 euró.


A szállást érdemes már jó előre (neten) lefoglalni, mert így július közepén már alig van egy-két szabad, kiadó szoba. Az árak változóak, ahogy a színvonal is. Bár ez így ez nem igaz, mert mindenhol szívesen látják a vendéget. Az ifjúsági szállóban egy éjszaka 25 euróba kerül (bőséges büféreggelivel), míg a hotelekben ez az ár a csillagos ég lehet


Ha napközben múzeumot látogatnál, templomokat néznél, akkor csalódhatsz, hisz’ semmi sincs nyitva. A székesegyház két esztendeje felújítási munkák miatt nem látogatható, a többi templom pedig, mintha gazdátlan lenne. Azért mintha, mert egy-egy csokor virág jelzi, hogy egy kis közösség lelki életének központjai maradtak ezek az eldugott, háromszáz-négyszáz éves templomocskák.


Tíz óránál előbb étterem, presszó nincs nyitva. Viszont a sikátorok legmélyén egy-két szék és pár asztal mellett diszkréten végig kóstolhatod ’Szlovénia-kínálatát’. Délben már minden magára is valamit adó vendéglátó ipari egység minimum kétféle menüvel várja az éhes sétálókat. A háromfogásos menü 8-10 euróba kerül. Ízletes, laktató étkeket kínálnak. Persze van étlap szerinti étkeztetés is, ahol a fő étel 8-60 euró között mozog (köret, saláta, és ital nélkül).


És a tenger! Hűsítő, kelelemes, és sohasem háborog! Úgy este hétig lubickolnak a népek a tengerbe, majd sétálnak egy jót, és kilenc körül beülnek egy étterembe. Este telt ház van mindenhol. Kivételt képezett egy étterem, ahol a Foci VB ideje alatt nem volt tv. Az étterem kongott az ürességtől, a pincérek egymás közt beszélgettek, cigiztek és kávéztak Éjfél körül elcsendesedik a város, Szlovénia egyik gyöngyszeme pihenni tér, hogy hajnali hat órától újra életet leheljen belé a felkelő nap első sugara



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!