Árvíz: Borsodban megkezdik a kárfelmérést

Borsod-Abaúj-Zemplén megye árvíz sújtotta településein megkezdődik a kárfelmérés. Ódor Ferenc (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke a lakhatás feltételeinek megteremtését nevezte elsődlegesnek.

MTI

A Bódva, a Sajó és a Hernád egyidejű áradása ellen a megye több mint kétszáz településén védekeztek, száznál jóval több ház dőlt össze,  vagy van az összedőlés határán, több mint háromezer ingatlan megsérült. Mindhárom folyón soha nem látott áradat vonult le, a Hernádon a vízszint hetven centiméterrel haladta meg a valaha mért legmagasabbat.
   
Ódor Ferenc a pénteki miskolci sajtótájékoztatón közölte: tizenhét munkacsoport a jövő hét keddjéig felméri a magántulajdonban lévő épületekben keletkezett károk mértékét, a kormány ennek ismeretében dönt a kárenyhítésről. A kormány állja az önkormányzatok védekezési költségeit, csakúgy, mint az árvízben megsérült, önkormányzati feladatokat ellátó épületek helyreállítását, a sérült, önkormányzati kezelésben lévő utak rendbetételét is. A védekezés közben kényszerűségből mezőgazdasági területekre is rá kellett engedni a vizet, az ilyen földeken esett károkat is 100 százalékban megtéríti a kormány.
   
A megyében nincs már árvíz miatt elzárt település, ismét megközelíthető személyautóval Tornabarakony és Tornaszentandrás is.
   
Edelényben nemcsak vályogházakban keletkeztek károk, újabb építésű ingatlanok is megsérültek a Bódva rekordáradata miatt. A városban már a takarítás, a kárfelmérés zajlik. A tűzoltóegységek, illetve rendőrök még mindig segítenek a munkában. A rendőrség az esélyét sem adta meg semmifajta bűncselekménynek, 24 órás szolgálatukkal tartották a rendet - hangsúlyozta Molnár Oszkár, a település független polgármestere. Kitért arra, hogy egyelőre felbecsülni sem lehet a károk nagyságát, sok ingatlanban súlyos károk keletkeztek, több száz család az összes ingóságát elvesztette. A közművek is megsérültek, csőtörések, repedések nehezítik a szolgáltatások helyreállítását.
    
Az árvízi védekezéssel és helyreállítással kapcsolatban meghirdetett közmunkaprogramban a meghirdetett kétezer helyett mintegy 2.300 munkanélküli vehet részt - mondta el Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. A 251 települést érintő közmunkaprogram forrásigénye 261 millió forint.
   
Kóthay László árvízvédelmi miniszteri biztos pénteken Budapesten azt közölte, hogy a tiszaroffi vésztározó megnyitásával 10-15 centiméterrel tudták csökkenteni az áradó Tisza vízszintjét, így az árvíz várhatóan nem okoz különösebb károkat a folyó Szolnok környéki szakaszán.
   
A tározó megnyitásával 42 helyett mindössze 27 kilométeren kellett védvonalat építeni, és a tározó feltöltésével Tiszaroff fölött tíz, Szolnoknál 10-16 centiméterrel csökkenthető a Tisza tetőző vízszintje. A több mint 23 kilométernyi töltéssel körülvett, 7,6 milliárd forintból épült tározót 2009 júliusában adták át. Mérete megközelíti a Velencei-tóét, és csaknem 100 millió köbméter víz befogadására alkalmas.
   
A tározó megnyitása miatt nem fogja elérni a harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges nyolcméteres vízállást a Hármas-Körös Szarvasnál.
   
A Tisza felső szakaszán, valamint a mellékfolyókon ütemes az apadás, s csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A Krasznán még indokolt a legenyhébb készültség fenntartása, mivel a folyó vízállása 80 centiméterrel felette van a riasztási szintnek. A Lónyay-főcsatorna is apad, ennek ellenére a vízfolyás Kótaj és Berkesz közötti szakaszán még másodfokú a készültség.
   
A Tiszán Tiszafüred és Rakamaz között két védelmi szakaszon, valamint a Hortobágy-Berettyón, Bucsa és Nádudvar között továbbra is a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség.
   
Este hat órától minden árvízi készültséget megszüntetnek az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén. A Duna felső szakaszán stagnál a víz szintje, a Morva-torkolat alatt apad a víz. Győrben az előre jelzettnél korábban, már péntek reggel levonult a víz a rakpartról.
   
Budapesten megkezdték az alsó rakpartok takarítását, valamint a víz szivattyúzását a 2-es villamos Lánchíd alatti alagútjából.
   
Már a Tolna megyei Bátánál is apad a Duna, de a községben péntek hajnalban is folytatták a védekezést, további 4500 homokzsákkal erősítették meg az ideiglenes töltést, amely 50 lakóházat véd az ártól.
  
 A hírekkel ellentétben állnak a nyári gátak a gemenci erdőben - közölte a Gemenc Zrt. vezérigazgatója pénteken az MTI-vel. A három gát csaknem ezer hektárnyi területet véd az ártól, ahol több ezer veszélyeztetett vad él, szarvasok, vaddisznók, őzek.
   
Ludányhalásziban a Magyar Honvédség lánctalpas úszó harci járműve visz hetekre való szénát víz által elzárt állattartó telepekre, hogy megmentsék a tízmilliós értékű szarvasmarha-állományt. Az állatokat a gazdák már nem tudták ellátni, mivel az Ipoly által elöntött terület megközelíthetetlen. A helyiek szerint 1963 júliusában volt ekkora kiöntés a Nógrád megyei faluban. Ezekről a területekről semmit nem lehet majd betakarítani.



Olvassa el dossziénkat az árvízsegélyről, s megtudhatja, Ön hol, illetve hogyan segíthet.  Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!