A harmincadik Őrségi vásáron közel háromszáz árus kínálja portékáit

Ínycsiklandó kürtőskalács, vattacukor és lángos illat fogadja a harmincadik Őrségi Vásárra érkezőket. Hagyományos kirakodó vásár, valamint kulturális és szórakoztató programok várják idén is vásározókat.

Vas Népe

1980. szeptemberében alakult meg az Őrségi Baráti Kör, amely 1981. június 26-28-a között rendezte meg az első Őrségi Vásárt, akkori nevén az Őrségi Napokat. Bár az eltelt 29 esztendő alatt a program némiképp átalakult, kiterebélyesedett, azért az első vásár szellemisége azóta is áthatja a rendezvényt.

Idén már körülbelül háromszáz árus érkezett a határon innen és túlról. Őrségi népművészek, fazekasok, fafaragók mutatják be munkáikat a nagyközönségnek, emellett hazai, vajdasági, erdélyi, szlovák és muravidéki kézművesek is érkeztek a vásárra.

Tányérokat, szőtteseket, népi motívumokkal díszített edényeket, vizeskorsókat, ékszereket, rongyszőnyegeket is vásárolhatnak idén az érdeklődők, de akár a kerti bútorokat is beszerezhetik a vásáron. A rendezvény fő célja továbbra is a hagyományok ápolása és őrzése, s azon értékek megmentése, melyet a helyi kézművesek képviselnek - tudtuk meg Őr Zoltántól, Őriszentpéter polgármesterétől.

- A programok fókuszában természetesen az őrségi kézműves hagyományok bemutatása áll - folytatta a polgármester. - A művelődési ház nagytermében lévő kiállítással külön figyelmet szentelünk ennek a témának. A mesterségek művelői idén is a legelőkelőbb helyen, a „Vásár-utcában” mutathatják be portékáikat, s eddig szerencsénk volt, mert nem esett az eső. A szórakozásról gazdag folklórprogram is gondoskodik, az esti rendezvények között pedig mindenki megtalálhatja a saját zenei ízlésének megfelelő koncertet. -

A polgármester kiemelte, hogy az Őrségi Vásár az összetartozásról is szól, ilyenkor sokan hazatérnek egykori szülőfalujukba, s ismét összegyűlik a család. A programok egyébként már csütörtök este elkezdődtek, azóta sorra nyílnak a kiállítások az Őrségben. 

Szombaton délután például mesejátékot, rock and rollt, mulatós műsort is láthatnak az érdeklődők, a napot Máté Péter emlékest és Fáraó buli zárja. Vasárnap reggel kilenc órától újra szabad lesz a vásár, este hatkor Lord élőkoncerttel zárulnak a jubileumi programok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!