A festőművész Brunnereket óriási megbecsülés övezi Indiában

A 2010-es esztendő a kultúrák közeledésének nemzetközi éve, egyúttal száz éve született Nagykanizsán Brunner Erzsébet, s március 30-án három hónapig tartó Magyar Kulturális Fesztivál kezdődött Delhiben. Mindez kitörölhetetlen nyomot hagyott a kanizsai Magyar Plakát Házat vezető Kőfalvi Csillában, aki ezen apropóból töltött felejthetetlen napokat Indiában.

Kelemen Valéria


A Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervezte rendezvénysorozat keretében, a Brunner Erzsébet (1910-2001) magyar-indiai festőművész születésének 100. évfordulójára emlékező szemináriumon ugyanis Kőfalvi Csilla előadóként vett részt.

- Az indiai program Brunner Erzsébet és alkotótárs édesanyja, Sass Brunner Erzsébet Végtelen utazás címet viselő kiállításával indult, majd április végén Brunner életmű-kiállítás nyílt India fővárosában - sorolta az epizódokat Kőfalvi Csilla, hozzátéve: a távoli országban fotókiállítással és dokumentumfilmek vetítésével is megemlékeztek az 1929-ben Nagykanizsáról indult, majd Japánban, Amerikában, Nagy-Britanniában is megfordult, végül Indiában letelepedett festőnőnkről. - Aztán május 3-án és 4-én az Indira Ghandi National Centre for the Arts Brunner-szemináriumot rendezett New Delhiben, melyre jómagam is meghívást kaptam.

A tudományos konferencián indiai, magyar, francia és holland művészek, művészettörténészek, tudósok, írók, muzeológusok mutatták be a két alkotó művészetét és törekvéseit. A szemináriumon részt vett többek között Kapila Vatsyayan parlamenti képvselő, Lokesh Chandra, az Indira Ghandi központ vezetője, Láma Doboom Tulku, Bethlenfalvy Géza Kelet-kutató egyetemi tanár és Kőfalvi Csilla muzeológus.

- Az India és Magyarország közötti kulturális és tudományos érintkezések igen régiek, s India a magyar Kelet-kutatás számára az ismeretek kimeríthetetlen tárházát jelenti évszázadok óta - fogalmazott Kőfalvi Csilla, hozzátéve: az egyedülállóan gazdag kapcsolatokat olyan nevek fémjelzik, mint a nemzeti gyökereink után kutató Kőrösi Csoma Sándor, a nyomdokaiban járt Duka Tivadar, a régész Stein Aurél, a művészettörténész Fábri Károly, az anyagi ágon magyar származású Amrita Sher-Gil festőművésznő, és persze az 1930-ban Indiában letelepedett Sass Brunner Erzsébet és leánya, akik a boldog békeidők gyermekeként Nagykanizsán születtek, majd Indiában óriási megbecsülésnek örvendtek.

Kőfalvi Csilla indiai előadásban természetesen bemutatta a jeles múlttal, gazdag történelmi tárházzal bíró Nagykanizsát, kiemelve: történelme, kultúrájának mély rétegei évszázadok óta meghatározzák a város és környezete szellemi arculatát. S mivel az itt született Brunner Erzsébet számára az elsődleges tér a dualizmus kori Nagykanizsa volt, hozzátette, hogy a város jelentős szellemi kisugárzó hatással rendelkező iskoláinak, az újság- és könyvkiadásának köszönhetően akkoriban Zala megye kulturális és kereskedelmi életében is vezető szerepet töltött be.

- A New Delhiben megrendezett szemináriumon elmondtam: a Brunner-kollekció kulturális örökségének tárgyait (festményeket, grafikákat, papíralapú dokumentumoket) és emlékezetét őrző Képzőművészetek Házának fontos feladata, hogy a szakszerűen rendezett anyagot publikus formában tárja a nagyközönség elé - folytatta a muzeológus. - Megemlítettem, hogy 2006 augusztusától nyolc tematikus kiállítást rendeztünk az óriási kincset jelentő hagyatékból. Az egyetemes magyar kultúra, a nemzet szellemi kulturális örökségének része Brunner Erzsébet közösségünkhöz is köthető múltja, mely szimbolikus alakzattá alvad: története, példája az emlékezés által válik mítosszá. Kultuszának alakzatai, az emlékező megjelenítések, kiállítások sora mindig valódi ünnep volt és lesz is Nagykanizsán. 

Június 19-én, a Múzeumok éjszakáján, Álomjárók Indiában címmel nyílik meg a kanizsai Brunner-kollekció jubileumi kiállítása a budapesti Iparművészeti Múzeumban, majd július 1-jén - 100 éve született Brunner Erzsébet címmel - emlékkiállítás veszi kezdetét a kanizsai Képzőművészetek Házában.

Kőfalvi Csillától hallhattuk: Indiában hatalmas tisztelet övezi Sass Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet életútját és alkotásait. A Brunnerek leghíresebb: Tagorét, Ghandit, Nehrut, Indira Ghandit, valamint az indiai történelem sok más nagyságát ábrázoló portréit a Delhi Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum és a nagykanizsai Képzőművészetek Háza őrzi. Kanizsán a Brunner-kollekció összesen 906 db műalkotást, többezer archív fotográfiát, levelezés gyűjteményt, vázlatokat és egyéb történeti tárgyakat tartalmaz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!