Pillantás a történelembe a várkapitánnyal

A 23. alkalommal rendezett vártúra kínált alkalmat a kikapcsolódásra szombaton Reziben. A település nagy becsben tartja a történelmi emlékhelyét, a rom csodálatos kilátást nyújtó környezetben van.

Horányi Árpád

  
 - Úgy kell nekünk a vártúra, mint szomjas földnek az eső - mondta a megnyitóbeszédében Hóbor Aladár. Róla azt kell tudni, hogy ma ő a vár kapitánya, e tisztségét az ezredforduló évében tartott várgyűlésen kapta, közfelkiáltással, a Várbarátok Körétől.
   
Elhangzott a rezi bor dicsérete, hiszen a község nevével fémjelzett nedű legalább olyan történelmi nevezetesség mint a vár. Nyilván szerették Rezi borát várának  urai, katonái is. 
   

A falak tövében az erdei tisztáson felállított sátrak emlékeztettek a védelmi szekértáborra, bográcsok alól szállt a füst, ami délhez közeledve már vitte magával készülő ebéd illatát. Közben íjászok vonultak be a várudvarra, a túrázókat pedig nyomukba vitte a kíváncsiság. A nemesbüki Hagyományőrző Kinizsi Íjász Egyesület tartott bemutatót. Ahogy vezetőjük, Vass Viktor bemutatta a csapatot: 5 éve dolgoznak együtt, több mint 30-an vannak, s mindig külön öröm számukra, ha történelmi szellemiségű környezetbe invitálják őket.
  
 - Magunk is úgy érezzük, hogy ilyenkor még hitelesebbek a mutatványaink.      Felszerelésünk, történelmi viseletünk, s a megjelenített harcmodor itt jobban érvényesül - mondta a sportember.
    
A természetvédelmi szolgálat a tavalyihoz hasonlóan ellenőrizte a túrát, gépkocsi behajtás korlátozással biztosítva a terület fokozott értékének védelmét. Növényeket ért károk miatt ugyanis a múlt évi túrának voltak rossz tapasztalatai is. Maguk, az igazi természetszerető túrázók is jólesően állapíthatták meg: egy ilyen program csakis úgy sikerülhet jól, ha a várhoz igyekezve az erdei ösvényen nem kell lépten, nyomon gépkocsik elől elugrálni a bokrokba, s nyelni a felkavart port.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!