Lomvadászok szezonja: a guberálás élő probléma

Szombaton ér véget a lomtalanítás Zalaegerszegen. A Zala-Depo Kft. ezúttal is házhoz ment a családi házas övezetekbe a hulladékért, a társasházakhoz pedig hatalmas konténereket helyezett ki.

Szabó Judit

A lomtalanítás lebonyolítása  tavaly változott meg  Zalaegerszegen. Elkerülendő, hogy szemétdombra hasonlítsanak ilyenkor az utcák, megtiltották a hulladék kirakását a házak elé, s bevezették a konténeres, illetve házhoz menő lomtalanítást. Azóta csak  évi egy akciót hirdetnek  a korábbi kettő helyet, s ősszel beiktatnak  egy lakossági zöldhulladékgyűjtést.


A tavaszi lomtalanítás keretében szombaton szállítják el az utolsó darabokat. Később vonják meg az akció mérlegét, mindenesetre 2006 óta csökken a nagy darabos hulladék mennyisége. Tavalyelőtt 11 ezer köbméternél több gyűjt össze, tavaly már csak 6.200 köbméter. Ez a költségeket is mérsékelte: míg 2008-ban 38,5 millió forintot fizetett az önkormányzat a Zala-Depónak a lomtalanításokért, tavaly a lomos és zöldhulladékos akcióért együttvéve 23 milliót.

Kevesebb tehát a nagy darabos szemét, ebben közrejátszik a hulladékudvarok megnyitása, és az, hogy lomtalanításkor is előtérbe került a szelektív gyűjtés. Bagladi Anna, a Zala-Depo sajtóreferense közölte: nőtt a limlom akció során szelektíven elszállított hulladék mennyisége. Legnagyobb arányban fát tudtak összegyűjteni, de az elektronikai hulladékot és a csomagolóanyagokat is különválogatták.

A guberálás azonban továbbra is élő probléma, bár a családi házaknál már nem, csak a konténeres gyűjtésnél jellemző. A lomvadászok szabályosan lefoglalnak egy-egy konténert, letelepednek mellé egy székre, s várják, hoz-e valaki használható holmit. A Kovács Károly téri konténereknél péntek délelőtt nem láttunk guberálókat, de a névjegyük ott volt: a zsákokat felforgatták, ami nem kellett, szétszórták. Jutott szemét a közterületre is.
 
- Csak akkor tudunk intézkedni, ha tetten érjük őket - említette Horváth Attila, a közterület-felügyelet vezetője, hozzátéve, hogy a konténer mellé szórt szemetet nem köteles elvinni a Zala-Depo, bárki is hagyta azt ott. - Ha ilyet tapasztalunk, felszólítjuk a társasház közös képviselőjét a hulladék eltakarítására. Az elmúlt hetekben legalább harmincszor intézkedtünk, eredményesen, bírságot nem kellett kiszabnunk. Volt rá példa, hogy guberálók szórtak szemetet a közterületre, de gyakrabban előfordult, hogy a lakók nem várták meg, míg a Zala-Depo kivitte a konténert, napokkal a meghirdetett időpont előtt lerakták az utcán a limlomot.


Hat hétig gyűjtötték
- A lomtalanítás március 29-én kezdődött
- Tavaly óta tilos kirakni a szemetet az út szélére, a kerítésen belül, illetve konténerekben lehet tárolni
- A közszolgáltató cég 510 társasházhoz vitt 335 konténert. A családi házak lakói közül péntek reggelig 1084-en kérték a limlom elszállítását
- Az akció során eddig több mint 63 ezer kg fa, 2280 kg elektronikai hulladék és 1520 kg csomagolóanyag gyűlt össze szelektíven. A lerakóra 572.460 kg szemét került

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!