Jelentősen csökkent a munkanélküliség Zalában áprilisban

A legnagyobb mértékben idén áprilisban csökkent az elmúlt évekhez képest a nyilvántartott álláskeresők száma Zala megyében - közölte Hegyi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ zalaegerszegi kirendeltségének igazgatója.

MTI


Tavaly február óta idén áprilisban volt a legalacsonyabb, mintegy 17.900 fő az álláskeresők száma. Mindez március óta 10 százalékos, az elmúlt év azonos időszakához képest pedig 5 százalékos csökkenést jelent. Ilyen mértékű visszaesés utoljára 2006-ban volt a megyében. A kedvező változások valamennyi térséget érintették; az elmúlt év áprilisához képest is csak Keszthely környékén volt néhány fős növekedés.

Az egy évvel korábbinál jóval kedvezőbbek, és az előző havinál is élénkebbek voltak a munkaerő-piacimozgások is. Több mint 3.400 fő került ki a regisztrációból és mintegy másfél ezren váltak áprilisban munkanélkülivé. Közülük több mint 700 alkalmazottnak a feldolgozóiparban, kereskedelmi-vendéglátóipari cégeknél szűnt meg a munkaviszonya, száz munkavállaló pedig a gazdasági-, személyi- és egyéb közösségi szolgáltatás területén, vagy mezőgazdasági munkakörben veszítette el állását.

A regisztrációból kikerülők közül közel 1.900-an találtak a kereskedelemben, vendéglátóiparban, építőiparban, vas és fémiparban munkát, vagy képzettséget nem igénylő munkakörökben tudtak elhelyezkedni. További 700 főt a közcélú foglalkoztatás keretében alkalmaztak.

A munkáltatók 2.280 állást jelentettek be áprilisban, ami 200-zal haladta meg a márciusi foglalkoztatási szándékot. A feldolgozóiparban - villamos-gép-, műszer-, vegyi anyag-, élelmiszer termékgyártásban - 650 dolgozó számára tudnak munkát biztosítani, a munkaerő-kölcsönző cégek, ingatlanügységek pedig további 400 főt meghaladó munkavállalót tudnak foglalkoztatni.

Ezek is érdekelhetik