Ivóvíz vagy ásványvíz? Bubis, szénsavmentes vagy falmelléki

Gondolnák, hogy napi 1400 liter víz folyik át az agyunkon? Hogy kétezer liter víz mossa át a vesénket? A szervezet takarékos a vízkészletével, naponta csak 2,4 litert választ ki. Ezt kell nekünk pótolnunk. De miből? A csapból vagy palackból? Ivóvíz vagy ásványvíz?

Szabó Judit

- Én inkább csapvizet iszom, a férjem a jó hideg ásványvízre esküszik - mondja Fábián Márta, miközben két kislányával, a hétéves Debórával, meg a két és fél éves Grétivel vásárolni indulunk. A kicsi a babavízhez nyúl, amikor a palackokkal roskadásig telt polcok előtt megállunk.

- Én inkább csapvizet iszom, a férjem a jó hideg ásványvízre esküszik - mondja Fábián Márta, miközben két kislányával, a hétéves Debórával, meg a két és fél éves Grétivel vásárolni indulunk. A kicsi a babavízhez nyúl, amikor a palackokkal roskadásig telt polcok előtt megállunk.

 

- Debóránál ügyeltem, semmiféle cukros levet ne kapjon, anyatejes volt, s vizet ivott, amíg csak lehetett. Grétinél kicsit lazult a fegyelem- folytatja Márti. - Van egy kis asztali víztisztítónk is, anyósomtól kaptunk, használjuk is, csak nem elég hideg a víz utána, így hűtőbe teszem, miután tisztítottam - avat a Neszler család szokásaiba Debóra és Gréti édesanyja. Márta álláspontját egyébként alátámasztotta a Tudatos Vásárlók Egyesülete által készített felmérés is, hiszen abból a tesztből az derült ki, hogy a vezetékes víz, vagy ahogy mi otthon mondjuk, a falmelléki kiválóan kiállta a szigorú vizsgálat próbáját.

De vajon mi a különbség a vezetékes víz és az ásványvíz között? A meghatározás szerint ásványvíz a tiszta, természetes víz, amely legalább 1000 mg/l ásványi anyagot tartalmaz, ha kevesebbet, akkor igazolni kell, hogy fogyasztása biológiai szempontból előnyös. Minősített eset a forrásvíz, mely az ásványvíznek különösen tiszta fajtája: forrásból, vagyis a föld felszínére törő vízből származik. Ahol ilyen nagy nyomás van a föld alatt, oda biztosan nem jut be szennyeződés (úgy, ahogy esetleg a szivattyúval felhozott vizek esetében). Ivóvíz, azaz csapvíz a felszíni vízből, folyókból vagy folyó mellett fúrt, úgynevezett parti kutakból nyert, mesterségesen tisztított, vezetékes víz. (Nálunk 40 százalékban parti szűrésű víz, újabb 40 százalékban rétegvíz, 12 karsztvíz, 6 felszíni víz adja a csapvizünket.)

A szakemberek szerint a vízszolgáltatók révén a háztartásainkba jutó víz emberi fogyasztásra minden körülmények között alkalmas. Mégis lehet még tovább tisztítani.

- A szolgáltatók ivóvízminőséget biztosítanak, de azért többféle okból lehet szükség a fokozott odafigyelésre, hogy az amúgy tisztított vizet tovább kezeljük - tájékoztat Petró Gyula, a 20 éve víztisztítással foglalkozó BWT (Best Water Technology) Hungária Kft ügyvezetője, a nagykanizsai telephely vezetője. - A romló hatékonysággal működő fűtési rendszerek, technológiák, a megszokottnál magasabb energiafelhasználás és magasabb havi költségek, a csempéken, mosdókon, csaptelepeken és edényeken megjelenő vízkőlerakódások okot adnak a tisztításra, de az élvezhetetlen, rossz ízű ivóvíz is beavatkozást igényelhet. A tisztítóberendezések megfelelő műszaki megoldásokat kínálnak azokra a vízminőségi problémákra, amelyekkel az otthonokban, munkahelyeken szembesülhetünk. A lerakódásokat, a vezetékekről leváló, úgynevezett lebegő anyagokat kiszűrik, ahol meleg vizet használ a háztartás, ott vízlágyítást biztosítanak. Ezenkívül létezik az ultraszűrés, amely a baktériumokat távolítja el a rendszerből, kizárva így az esetleges biológiai fertőzés eshetőségét. Nálunk három éve állítottuk be a hideg vizes csappal kombinált ultraszűrőt, azóta én csak csapvizet iszom.

Petró Gyula elmondta, a cégük számos környező országba szállít tisztítóberendezést, ezért van rálátásuk arra, hogy a magyarországi vízre alapvetően nem lehet panasz, noha a csővezetékek életkora, állapota a felújításuk során okozhat meglepetést.

- A nitrátos, az arzéntartalmú vizek is speciális tisztítást igényelnek, de erre is van megoldás. Nem tudom, hogy a vízvédelem szempontjából az utolsó órákban vagyunk-e, de azt igen, hogy a Föld keletkezése óta ugyanannyi a vízmolekulák mennyisége, ezt nem árt észben tartani. Ismeretes, a víz arcot ad a Földnek. Nem mindegy, mi mennyire rongáljuk azt a képet.

- A nitrátos, az arzéntartalmú vizek is speciális tisztítást igényelnek, de erre is van megoldás. Nem tudom, hogy a vízvédelem szempontjából az utolsó órákban vagyunk-e, de azt igen, hogy a Föld keletkezése óta ugyanannyi a vízmolekulák mennyisége, ezt nem árt észben tartani. Ismeretes, a víz arcot ad a Földnek. Nem mindegy, mi mennyire rongáljuk azt a képet.

Kicsit mintha mostanában igyekeznénk mértéket tartani, a víztisztítás iránt ugyanis a cég tapasztalatai szerint húsz év alatt jelentősen nőtt az igény és az érdeklődés. Igaz, a hormontartalom, a földbe kerülő vegyszerek mennyisége is.
- Anélkül, hogy bármire buzdítanék, jelezném, ha vigyázunk az ivóvízre, erre a nagy értékre, akkor nem kell kilószám hazacipelnünk az ásványvizes palackokat, azután eddig arról gondoskodni, hogy az így keletkezett szemetet elhelyezzük valahova.

Nézzük most a másik iskolát. Hiszen mindezek mellett vagy ellenére az elmúlt években hihetetlen mértékben megnőtt a boltban kapható ásványvizek fogyasztása. Egész iparág épült már fel erre az igényre, ma ezerféle ásványvízből válogathatunk a bevásárláskor, böngészhetjük a bennük oldott ásványi anyagokat, a származást, a mélységet, a forrás természetét, tulajdonságát, különlegességét. Lehet szénsavas, buborékos, csendes vagy mentes, no, meg sokféleképpen ízesített.

- Húsz évvel ezelőtt évi 3,4 liter volt a magyar ember egy főre jutó ásványvízfogyasztása, mostanra ez a szám 105 liter! - hallom Nádasi Tamástól, a Nagykanizsáról indult Aquaprofit Zrt. elnökétől, aki épp húsz éve kezdett el a területen tevékenykedni. A kanizsai sörgyár után először a fonyódi vizet forgalmazta, majd kiterjedt hazai és külföldi piacot épített. - A dinamikus növekedésben persze benne van a divat is, de főleg az, hogy igyekszünk egészségesebben élni, odafigyelünk arra, hogy mit iszunk, mit eszünk. Korábban ásványvizet inni szinte snassz volt, senki se gondolta komolyan, hogy a vízért pénzt ad. Azután körülményes volt a szállítása, az üvegpalackok meglehetősen nehezek voltak, de ma már kényelmes kiszerelésben kaphatóak a külcsínre is adó elegáns termékek. Ezért ma az italpiacon a legnagyobb mértékben fogyasztott termék az ásványvíz, messze megelőzi még a sört is, ami pedig korábban vezetett. Persze azzal sincs semmi baj...

- Nemzetközi viszonylatban hogyan állunk?

- Az olaszok 160-180 litert isznak, de a franciák, spanyolok is előttünk vannak, noha mi is fölzárkózóban vagyunk.

- Hihetünk-e annak, amit a palackon olvasunk az összetételről?

- Igen. Szigorú az ellenőrzés. Ma már a vízkivétel helyétől a palackozott termékig folyamatosan ellenőrzik a gyártók a minőséget. Emellett a jelenlegi fejlett technológia, a zárt rendszerben történő palackozás is garanciát jelent az ásványvizek eredendő tisztaságának megőrzésére - mondja Nádasi Tamás, aki egy személyben a Magyar Ásványvíz Szövetség etikai bizottságának elnöke. - Bár ilyen lenne az éberség a többi élelmiszer esetében is.

Szerintem

 A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme. Az emberi test legnagyobb részben vízből áll, bár az életkor előrehaladtával a víz aránya csökken. Olvasom, Svédországban az éttermekben mindig ott a kancsó víz az asztalokon. Nálunk legfeljebb a menüztető kifőzdék egyszerűsítenek ekképp. De még a menzákon is inkább a cukros üdítők kelletik magukat a pénztárnál, hogyan is lehetne ilyen helyen sima vizet kérni. De hazaérve nem lehet ilyen gondunk. Ha épp nem a sörnyitó vagy a dugóhúzó után nyúlunk egy kimerítő nap után, akkor ihatunk vizet. Előtte azonban érdemes egy kicsit kiengedni a vezetékben pangó mennyiséget. Ha érezni az amúgy szükséges klórt, pár percig szellőztethetjük a természet adta nedűt. Azt is mondják a szakértők, ha ma lehúznak egy vécét Londonban, az a víz éveken belül a tengerekben köt ki. Ez meg mégsem túl biztató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!