Több száz zarándok az apáti keresztek tövében (fotókkal, frissítve)

Ragyogó napsütésben érkeztek több százan a nemesapáti Öreghegyre, hogy részesei legyenek a hegyi búcsúnak szombaton. Mint már négy éve, úgy az idén is az Isten áldását kérték és könyörögtek a jelenlévők a jótermésért a villámvágta-keresztnél. Előtte azonban még történt valami...

Horváth László


Megtudtuk, jövőre - közel Márk evangélista ünnepéhez - ismét megrendezésre kerül a hegyi búcsú az apáti Öreghegyen. És, hát van az utakon még pár kereszt, amiket meg kell menteni az utókor számára...

OLDALTÖRÉS: Elismerés a község épített örökségeinek megóvásáért



Elismerés a község épített örökségeinek megóvásáért
Tíz év alatt három keresztet újítottak fel társadalmi összefogással



Elismerés a község épített örökségeinek megóvásáért
Tíz év alatt három keresztet újítottak fel társadalmi összefogással



Elismerés a község épített örökségeinek megóvásáért
Tíz év alatt három keresztet újítottak fel társadalmi összefogással

Lassan tíz esztendeje annak, hogy verbúválódott egy kis közösség, mely célul tűzte ki, hogy a nemesapátiban lévő útszéli - rossz állapotban lévő - kereszteket felújítja. Elsőként a Közép-Apáti buszfordulónál lévő homokkő-kereszt lett megújítva. 2000 augusztusában dr. Jozef Smej maribori püspök úr végezte el a kereszt felszentelését. Az elmúlt évek során további kettő keresztet renováltak közös érővel az apáti "kereszt-szépítők".


A tíz esztendő alatt gazdagodott a község. A Nemesapáti Szülőföldemért Alapítvány támogatásával göcseji csöngős kereszt állítattott a plébánia  kertben. Ezt követően, 2007-ben a több ízben villámsúlytotta keresztet újították fel a szorgos kezek, az idei esztendőben a Prenner-kereszt szépült meg.

A Prenner kereszt szentelése után Gáspár Zoltánné polgármester mondott ünnepi beszédet, melynek végén kitüntetést- és oklevelet nyújtott át Józsa Árpádnak és nejének Leposa Ilonának.Ők voltak a keresztújítás elindítói, szervezői, mozgatórugói.


Nemesapáti község épített örökségének megóvásáért, a keresztek felújításért és a régi szokások, népi hagyományok felelevenítésért - hangzik a hivatalos indoklás - Nemesapáti Községéért emlékéremmel és oklevéllel díjazták a házaspárt. Józsa Árpádné könnyeivel küszködve mondott köszönetet.


Ez a kitüntetés mindannyiunkké - mondta Ilona asszony. - Mindenkié, aki ez alatt az évtized alatt bármiben is segítette munkánkat, hisz' ekkora teljesítményre csak összefogással voltunk képesek. Hisz' ki tudna hetente kijárnia hegybe "gazolni", virágot ültetni, festeni, környezetet csinosítani, ünnepséget szervezni, majd' háromszáz embert jóllakatni?... Ez az elismerés egyben hitet, és erőt is ad, a következő évtized munkáihoz.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!