Müller Péter: Én otthon király vagyok

Új helyszínen találkozhattunk a régi lelkesedéssel. A megyeszékhelyi Zalai kanapé elnevezésű kulturális program ezúttal többek közt Müller Péter írót látta vendégül.

Szabó Judit


A dramaturgia jól alakult, hiszen az est tán legjobban várt vendége, Müller Péter író már az elején helyet foglalt a hófehér kanapén, így kapcsolódhatott Págyi Zsóka mondandójához is. (Tudja például, hogy minden körülmények között jólesik az udvarlás a hölgyeknek.) Amikor pedig a Belső mosoly, a Gondviselés, a Jóskönyv, az Örömkönyv, a Lomb és gyökér, a Szeretetkönyv című kötetek szerzője mellé betársult két színművész, Tánczos Adrienn és Szegezdi Róbert, valamint a háttérben egy szál hangszerével, a fuvolával Kardos Endre Bozi, kialakult a társmúzsák randevúja. A zenész a legjobb pillanatokban egészítette ki a dallamokkal a szerteágazó témákat, a színészek az éppen szóba került beszédtémához igazították a kiválasztott szövegrészleteket.


A többi valójában Müller Péteren múlt. A végszavazó, illetve a témafeladó persze Turczi István és Karáth Anita volt, de a lelki életünk jelen kori gubancait boncolgató, bogozgató szavak természetesen karolták egymást. A beszélők górcső alá vették az akarat, az önfeledtség, a várakozás, a stressz, mennyiségi élvhajhászás, az ego, az elérhetetlen cél mozgásterét. Mint megtudtuk, a modern ember lélektani struktúrája messze került a hajdani - ha volt egyáltalán valaha - harmóniától. A görcsös akarás, a jövőtől való félelem, aggódás tölti ki a lelkünket. Nem tudunk a jelennek, az adott pillanat adta jó érzéseknek örülni, folyton szorongunk a jövő negatív eshetőségeitől.


A társaság kitért a párkapcsolatokat felhőző problémákra, ezzel összefüggésben dicsérte fél évszázada jól működő házasságát az író. Én otthon király vagyok. De a feleségem is királynő mellettem. Ez a titka?

Két ember elmehet a saját univerzumának a kerítéséig, átnyújthatja kezét a másikhoz, de nem rángathatja át a saját térfelére , adott receptet Müller Péter. Majd a végén számos dedikálást.


ZALAI KANAPÉ
● A program háziasszonya Karáth Anita, a Zrínyi-gimnázium tanára, házigazdája Turczi István költő, szerkesztő.
● A Zalai kanapé első találkozóján Karafiáth Orsolya volt az íróvendég.
● A Hevesi-színházat Ecsedi Erzsébet és Kovács Olga képviselte.
● A következő alkalomra május 21-én kerül sor.
● A jövő hónapban Malek Andrea énekesnőt láthatjuk- hallhatjuk a sorozatban.
● A képzőművészetet akkor Szabocs Péter zalaegerszegi szobrászművész képviseli. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!