Kockaforgatással a világrekordig

Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt egy Rubik-kockát szorongató hosszú hajú, halkszavú fiatalember lépett be a Zalai Hírlap szerkesztőségébe. A 14 éves nagykanizsai Baticz Milánról hamar kiderült mesterien forgatja a bűvös játékot. Mára a tinédzser kész férfivé érett, s azzal, hogy 24 óra alatt 4786 darab kockát rakott ki, a Guinness Word Rekord nívós elismerését is megkapta.

Benedek Bálint

Milán különleges tehetségére véletlenül derült fény, ugyanis először még néhány évvel ezelőtt egy matematika táborban került a kezébe a hatszínű Rubik kocka. Nem kellett hozzá sok idő, fanatikus lett. Olykor az egyenleteket is félresöpörve kizárólag a kocka kirakása tartotta lázban. A színek pedig egyre gyorsabban forogtak az ujjai között, sőt a sebességtől olykor már elmósodva pattantak helyükre az apró kockák. Aztán pusztán kíváncsiságból nevezett az első magyar Rubik kocka bajnokságra, ahol kiváló teljesítményével számtalan új rekordot állított fel.


- A klasszikus, s a világ minden táján ismertté vált 3x3x3-as Rubik kockát 8,86 másodperc alatt raktam ki egy évvel ezelőtt, hivatalosan még senki nem szorította lejjebb az időt - mondta a hosszú haját rövidre "cserélő", Baticz Milán. - Sőt a "kistestvérével", a 2x2x2-es kockával is még őrzöm a 1,8 másodperces rekordot, ahogy a nagyobb méretű 4x4x4-essel elért 42 másodperc szintén hazai csúcsnak számít. Emellett egykézzel 16 másodpercig tart kirakni a kockát, míg vakon, vagyis bekötött szemmel mindez 1 perc 16 másodpercet vesz igénybe.

Hatalmas fába vágta a fejszéjét, amikor két évvel ezelőtt eldöntötte különleges csúccsal lepi meg versenytársait. A meglepetés hatásos volt, hisz 24 óra leforgása alatt  a Guinness World rekordok regisztrátorának jelenlétében  4786 darab klasszikus kockát forgatott ki. A különféle algoritmusok alapán összekevert játékokat Milán átlagosan 18 másodperc alatt rakta ki, ami a koncentrációt beleszámítva óriási eredménynek számít. A regisztráció végre megtörtént, ami egyben azt is jelenti, hogy az ifjú kanizsai a 24 órás kirakásban világcsúcstartó!

Milán nem mindennapi hobbiját családja is teljes mellszélességgel támogatja. Bár még  a kezdet kezdetén furcsállták, hogy a kockaforgatásban ekkora örömét leli fiuk. Főleg húga, Brigitta csodálkozott, aki a legmerészebb álmaiban sem gondolta, hogy bátyját a legjobbak között tartják majd számon.


- Nagyon örülök a sikereinek, de annak, ha lehet még jobban, hogy felvették az egyetemre, s az élete helyes irányba halad - tette hozzá, Brigitta, aki most érettségizik a Batthyány Lajos Gimnáziumban.

S, valóban, Milán a Budapesti Műszaki Egyetem mérnök-informatikus hallgatójaként kiváló eredményeket produkál. Barátnőjével, az ugyancsak a fővárosban gazdasági szakon tanuló, Placskó Nikolettel három éve tart már a szerelem, s tavaly óta kettesben maradtak egy albérletben.

- A tanulás mellett a kockázás sem szorult háttérbe, s az újonnan felbukkanó bűvös játékok megfejtése is nagyon érdekel - mesélt tovább Milán. - Ugyanis Rubik Ernő kockáin kívül számos különleges alakzatot találtak ki a kreatív tervezők. A legfrissebb őrületek egyike pedig az átlátszó Rubik-gömb, melyben egymástól függetlenül további  gömb mozog. A nehézséget az adja, hogy utóbbi gömbből kell minél ügyesebb kézmozdulattokal a színes műanyag golyókat a mélyedésekbe gurítani.

A laikusok számára a szabályok leírása sem egyszerű, viszont a kombináció bajnokának, Baticz Milánnak meg sem kottyannak ezek a feladatok. S mintha nem lenne elég teendője a 19 éves fiatalembernek, ezúttal  újabb hóbortra lelt, s zsonglőrködéssel tölti maradék szabadidejét.

- Mindennek az ésszerű időbeosztás a titka, így rendszerint tartalmas programokkal töltöm a napjaimat - mosolygott Milán, aki el sem indul otthonról kedvenc bűvös kockája nélkül...


Guinness Rekordok Könyve
Egy dublini sörfőzde tulajdonosa jelesül, Sir Hugh Beaver fejéből  1951-ben pattant ki az ötlet. Ugyanis barátaival arról kezdett el vitatkozni, hogy a nyírfajd vagy a lile a leggyorsabban repülő madár a vidéken.  A történet vége már nem ismert, az viszont igen, hogy 1955 augusztusában adták ki az első Guinness Rekordok Könyvét. A legek könyvébe az emberi teljesítőképesség vagy a természet szélsőségei kerülnek be. Egyelőre Baticz Milán kockaforgatását is elismerték, de az korántsem biztos, hogy a következő kötetben helyet kaphat, hisz a világ minden pontján percenként újabb és újabb érdekes rekordok dőlnek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!