Alig néhány nap alatt kimerült a cserekeret

Alig néhány nap alatt elfogyott a 10 milliós keret, így a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület egyelőre nem tud új jelentkezőket regisztrálni a nemrég beindított háztartási gépcsere programjára.

Szalabán Attila

Budavölgyi Kálmán ügyvezető elnök elmondta: mintegy 110 háztartást vontak be a programba, mikor észlelték, hogy ezzel kimerült a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által rendelkezésükre bocsátott 10 millió forintos keret. Az igénylők többsége mosógépét és hűtőgépét is le kívánja cserélni - a két berendezésre együtt 130 ezer forintot biztosít az állam. Ennél természetesen drágább eszközöket is választhatnak a projektbe bevont háztartások fenntartói, ám akkor a különbözetet ki kell fizetniük.

- Egyelőre még tárgyalunk, tehát nem választottuk ki, hogy mely kereskedőn keresztül bonyolítjuk le a gépcseréket - mondta Budavölgyi Kálmán, aki hozzátette: miután a regisztrált adatokkal együtt leadják a szaktárcánál a pályázatukat, azt várhatóan 5 napon belül elbírálják, kiutalják a teljes összeg 90 százalékát, s 60 napon belül le kell bonyolítaniuk a gépcseréket.

Arra a kérdésre, hogy e viszonylag rövid idő alatt be tudják-e szerezni a mintegy 200 háztartási gépet, az ügyvezető elnök úgy válaszolt: országosan 2 milliárd forint értékű hűtőre és mosógépre lesz szükség, meglátják, hogy bírja-e a rendszer.

- Mivel a keret megtelt, ám még mindig rengetegen jönnek hozzánk hasonló igénnyel, valamilyen alternatív megoldáson gondolkozunk a folytatás érdekében - jelezte Budavölgyi Kálmán. - Ennek részleteit még ki kell dolgoznunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!