"A rosszul gombolt mellényt, újra ki kell gombolni" - A Deák családról

Szerda este egy rendhagyó előadásra került sor a sárhidai iskola könyvtárában. Dr. Szinku Mihály zalatárnoki állatorvos és Révész Erzsébet a sárhidai gyökerekkel rendelkező jelenleg Szentkozmadombján élő kultúrmunkás közösen tartott előadást a Deák családról, különös tekintettel Deák Ferenc, a haza bölcsének életútját elemezve.

Mázsa Ferenc

Vörösmarty Mihály Deák Ferenc című verse hangzott el először, majd pedig a sikeres állatorvos és a profi helytörténet-kutató elemezte a Deák-család történetét egészen a kezdetektől. Elmondta, hogy a családfa egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza, a familia az akkori Zala vármegyéhez (a mostani Szlovéniához) tartozó Zsitkócról származik.

Az id. Deák Ferenc és Sibrik Erzsébet, a győr megyei alispán lánya házasságából Söjtörön született 7 gyerek közül a hetedik volt a későbbi haza bölcse. Édesanyja a szülés után meghalt, a csecsemőt pedig édesapja Zalatárnokra adta, ahol hosszabb időt töltött gyerekkorából. Szabadidejében sokszor időzött nővérénél Pusztaszentlászlón, míg felnőtt éveiben inkább Kehidán fordult meg gyakrabban. Legalább ez a négy település verseng néha abban, hogy melyiknek is van nagyobb része ennek a nagyformátumú embernek az életében, de még ha az iskoláit is figyelembe vesszük (Kanizsa, Keszthely, Pápa, Győr), akkor már tulajdonképpen rá vonatkozóan is megáll az a régi görög mondás is, mely szerint „hét város versengett, hogy ki ringatta Homéroszt ”.


Bemutatásra került a jól adomázó, Zalatárnokon született Deák Jenő tollából származó, 1899-ben Pesten kiadásra került, humoros elbeszéléseket tartalmazó „Göcseji Históriák” kiskönyv is. A könyv a Zalatárnoki Faluvédő és Közművelődési Egyesület gondozásában, Dr. Szinku Mihály szerkesztésével került kiadásra.

Az előadás további részében arról a politikai és közéleti pályafutásról volt szó, amely méltón megalapozta annak az embernek a nagyságát, aki már életében is nagyon elfogadott, megfontolt és megbecsült volt, akinek hallgattak szavára az országot akkor tépázó nagy politikai viharokban. „A rosszul gombolt mellényt, újra ki kell gombolni” – sok, komoly mondanivalóval rendelkező mondása közül talán ez az egyik, amely örök tanulságok mellett minden bizonnyal rejt magában útmutatást a jelenre és a közeljövőre vonatkozóan is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!