Nagykanizsa a középpontban: Megérkeztek a trák aranykincsek a dél-zalai városba

Csütörtökre virradó éjszaka megérkezett Nagykanizsára a trák királyok völgyét bemutató tárlat anyaga, amely a pénteken nyíló kiállítás jóvoltából a világon először látható Bulgárián kívül.

MTI


Kőfalvi Csilla, a Thrák királyok völgye címet viselő tárlat szervezője csütörtökön elmondta: a hat ládányi régészeti anyagot a bulgáriai Kazanlakból titokban szállították repülőgéppel Budapestre, majd onnan közúton a zalai városba. A mintegy 60 tárgyból álló kollekció a háromezer éves bulgáriai királyság halomsírjainak legbecsesebb darabjait, köztük számos egyedülálló aranykincset tartalmaz.
   
A nagykanizsai Magyar Plakát Házban pénteken nyíló tárlat megrendezéséhez a magyar állam mintegy 700 millió forintos állami garanciavállalással járult hozzá. A kiemelkedő értékű és ritkaságú leletanyag bemutatásához sajátos biztonsági előírásoknak is meg kell felelni, ezért speciális tárlókat is beszerzett az intézmény.
   
A vitrineket saját klímaberendezéssel látták el, még a beépített lámpák sem termelnek hőt. A biztonsági üvegekkel készült tárlók különleges, alulról érkező, szórt megvilágítást is kaptak, amelytől szinte áttetszőekké válnak a bemutatott tárgyak.
   
Az április 30-ig látogatható tárlatról Kőfalvi Csilla korábban az MTI-nek elmondta: látható lesz például III. Szeuthész király arany halotti maszkja, életnagyságú, bronzból öntött fejszobra, valamint az ujján talált arany gyűrű. Nemesfém és cserépedényeket, amforákat, vázákat, továbbá aprólékosan megmunkált arany ékszereket, mellvérteket mutatnak be, olyan tárgyakat, amelyek főként a kultikus temetkezésekkor kerültek a halomsírokba.
   
A rendkívül gazdag régészeti anyagot a kazanlaki Iszkra Történeti Múzeum Régészeti Gyűjteményében őrzik, Nagykanizsára pedig a Kazanlakkal meglévő több évtizedes testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően érkezett.
   
A nagykanizsai Magyar Plakát Ház a nyitónapon szakmai konferenciát tart, a kiállítás időtartama alatt pedig négy, országos szakmai napot is rendez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!