Lappangó tűz: már órákkal a lángok felcsapása előtt éghetett a zalakarosi szálloda

Lezárult a Karosinvest Zrt. apartmanházában január 4-én keletkezett tűzeset szakértői vizsgálata – tájékoztatta lapunkat Egri Gyula alezredes, nagykanizsai hivatásos önkormányzati tűzoltó parancsnok.

zaol.hu


A parancsnok szerint a tűz keletkezésének pontos helye utólag nem volt megállapítható, ám az elszenesedés mértéke miatt arra következtettek: lappangó, parázsló égés emésztette már talán a délutáni órákban is az apartmanház be nem épített tetőtéri részét – az intenzívebb égés a folyosói álmennyezet megbontása, a héjazat olvadását követően alakult ki.

A szakértői véleményeket és a belső vizsgálat eredményeit összevetve megállapították, hogy a tűz nagy valószínűséggel a tetőtéren keresztül vezetett egyszeres szigetelésű elektromos vezetékek szigetelésének korai elöregedése, és ennek hatására egy öngerjesztő melegedési folyamat következtében alakult ki. Ezért a vezeték szigetelésének hibája miatt a melegedés hatására a párazáró fólia meg tudott gyulladni, ami a tetőtérben kiterjedt tűzhöz vezetett – szögezte le Egri Gyula. Ugyanakkor hozzátette: egyértelmű bizonyíték nem volt fellelhető a tűz keletkezési okára.

 Mindenesetre személyi felelősséget megállapítani nem tudtak. A keletkezett kár értékét 146,5 millió forintra becsülték a tűzoltók.

 

További képek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!