Húsz százalékkal nőtt az álláskeresők száma Dél-Zalában

A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ kanizsai kirendeltségéhez tartozó területen január végén 6330 volt a regisztrált álláskeresők száma, ami az egy évvel korábbi 5259-hez viszonyítva húsz százalékos növekedést mutat.

Kelemen Valéria

A kanizsai kirendeltséget vezető Pölöskei Jánostól hallottuk: a szolgáltatási területükön nyilvántartott álláskeresők számán már tavaly januárban (5259 fő) érezhető volt a gazdasági válság hatása, hiszen ez a mutató előtte 4000-4200 körüli értéken mozgott. További növekedést tapasztaltak 2009-ben, s ez a negatív tendencia 2010 januárjában elérte a 6330 főt, ami a decemberi adatokhoz képest is 4,9 százalékos növekedést jelez. S bár nehéz a helyzet, tegyük hozzá nyomban: a növekedés mértéke Zalában nem itt a legkedvezőtlenebb.

- A gazdasági válság mellett a gazdasági aktivitás is közrejátszik a regisztrált álláskeresők számának növekedésében, hiszen az eddigi inaktívak közül is többen az álláskeresést választják ahhoz, hogy a családjuk jövedelmi helyzetén javítsanak  - vélekedett Pölöskei János.

Az álláskeresés egyik lehetséges útja a regisztrálás a munkaügyi központ kirendeltségén, ami együttműködési megállapodás kötésével jár. Ebben lefektetik, hogy az illető milyen munkakört szeretne betölteni, s milyen önálló lépéseket tesz célja eléréséért, ugyanis nem elég várni az állásajánlatokat. Fel kell keresni a megállapodásban megszabott mennyiségű munkáltaltót, s a személyes érdeklődésekről be kell számolni a kirendeltségen a havonta vagy kéthavonta történő találkozások alkalmával.

- Az álláskeresés nehéz feladat, mert nap mint nap meg kell küzdeni a potenciális munkáltatók felkeresésével, s minden számításba jöhető informális kapcsolatot is elővéve kell érdeklődni a lehetőségekről ahhoz, hogy valaki munkahelyet találjon- folytatta a munkaügyi szakember. - Barátokon, ismerősökön s az interneten keresztül is érdemes kutakodni, s egyre több olyan öninformálódási lehetőség áll az álláskeresők rendelkezésére, ahol hozzáférnek más formában is hirdetett ajánlatokhoz. Kirendeltségünkön például jelenleg öt olyan számítógépes terminál működik, ahol részben a munkaügyi központ által helyben begyűjtött ajánlatokból, s akár a Nyugat-Dunántúli Régió összes ajánlatát áttekintve kereshetnek munkalehetőségeket. -

Ezen felül két mentorhálózat is található Dél-Zalában: az egyik a jelenleg a vöröskereszt által működtetett ROTFA (Roma Térségi Foglalkoztatási Asszisztensek) a kanizsai CKÖ közösségi házában, a másik pedig a Nagykanizsa és Környéke Közművelődési Szociális és Foglalkoztatási Nonprofit Kft., mely behálózza szinte a kanizsai és karosi kistérség minden települését.

Munkatársaik egy-egy adott időpontban megtalálhatók, s részben a munkaügyi központtól vitt információkról, részben a saját maguk által gyűjtött állásajánlatokról adnak tájékoztatást. Ekképpen egyre többen megtehetik, hogy a kirendeltségen kívüli szolgáltatásokat elérve, akár a saját lakóhelyen is értékes információhoz jussanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!