Ezrek vannak életveszélyben a termofor kémények miatt

Kiírta a pályázatot az önkormányzati tárca a termofor kémények felújítására. A beruházásokhoz Nagykanizsa és Zalaegerszeg városa is hozzájárul.

Zalai Hírlap

A nagykanizsai önkormányzat a legutóbbi ülésén fogadta el azt a rendeletet, mely alapján az előző évekhez hasonlóan idén is lehet pályázati úton városi támogatást nyerni a termofor kémények kiváltásához. A döntés értelmében túl sok gondolkodási ideje nem maradt az érintett társasházaknak:  legkésőbb idén április 12-ig kell benyújtani a szükséges dokumentumokat.


- Ez az idő meglehetősen kevés, de elegendő kell legyen a tervek, a papírok megfelelő színvonalú elkészítésére  - mondta Horváth Péter gépészmérnök, a Mesti-Komplex Kft. ügyvezetője.  Elárulta: információik szerint 8 nagykanizsai társasház már készül a pályázat beadására.  
- Maga a pályázat lényegében nem változott az előző évek kiírásaihoz képest, különös feltételeket nem tartalmaz, de megítélésem szerint mindenképpen érdemes megfelelő tapasztalattal, kellő referenciákkal  rendelkező külső szakértő céget megbízni a dokumentáció összeállításával. Együttesen akár 140 ezer forintot lehet szerezni az államtól és az önkormányzattól.

A termofor kémények kiváltása mellett foglalt állást a Füstfaragók Kéménytechnikai Kft. is, mely a napokban a város társasházainak eljuttatott levelében úgy fogalmazott: nincs olyan felelősséggel gondolkodó kéményseprő, aki ne tekintené potenciális veszélyforrásnak a gyűjtőkéményeket  - ám azokból még most is 1047 található Nagykanizsán.

A probléma 8-12 ezer lakót érint a városban. A  cég saját statisztikáira alapozva jelezte: csak 2009. folyamán 56 gyűjtőkémény használatát kellett megtiltatniuk a hatóságoknak Nagykanizsa társasházaiban. Érveik szerint ha már amúgy is ki kell cserélni a rossz konstrukciójú kéményeket,  érdemesebb előre felkészülve, állami és önkormányzati támogatás igénybevételével lebonyolítani a beruházást, mint megvárni, amíg a kéményseprők lezáratják a kéményeket, és hirtelen kell cselekedni.


Zalaegerszeg önkormányzata is a napokban döntött arról, hogy csatlakozik a kormányzati gyűjtőkémény-felújítási programhoz, s a beruházás során  elismerhető költségekhez maximum 30 százalékos támogatást biztosít a sikeresen pályázó lakóközösségeknek, a korábbi gyakorlatnak megfelelően. Ezúttal is a legalább nyolclakásos társasházak, illetve lakásszövetkezetek nyújthatnak be pályázatot, de az országos szabályok szerint  nem csak az  1985 előtt épültek kéményfelújítására kérhető támogatás.

Voltak esztendők, amikor az önkormányzat nem maximálta  a programhoz társuló  városi  támogatás mértékét, de az idei év nem ilyen. A közgyűlés elé eredetileg olyan javaslat került, hogy  közel 9,7  millió forintot szánnak  erre a célra,  de a műszaki bizottság javaslata alapján megemelték a keretösszeget  10 millióval, így összesen csaknem 19,7 millió forintot különítenek el a lakásalapban a termofor kémények cseréjére. A közgyűlés ugyanakkor erre a célra továbbra is áldoz, nem úgy, mint a panelprogramra, amelyhez  a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel 2008 óta nem biztosít a helyi kasszából támogatást.

A lakóközösségeknek Zalaegerszegen sincs sok idejük megfontolni, hogy élnek-e a termofor kémények kiváltását célzó pályázati lehetőséggel. A közgyűlés áprilisban  szeretne dönteni  a támogatásokról, hogy  a május végi határidőre  az önkormányzati tárcához is beérkezhessenek a pályázatok. Míg a várostól legfeljebb 30, az államtól maximum 40 százalékos támogatás nyerhető. A városi segítség mintegy 160 lakásban teszi lehetővé az életveszélyes kémények kiváltását.

Zalaegerszegen körülbelül 1530 gyűjtőkémény működik még. A közelmúltban évente  hatvanat-hetvenet  újítottak fel. Az utóbbi időben nem fordult elő haláleset szén-monoxid-visszaáramlás miatt,  rosszulléteket azonban okozott a termofor kéményből visszaforduló füst.


Veszélyes termofor kémények
Zalában is követeltek már emberéletet a termofor kémények, ennek ellenére a lakóközösségek egy része anyagi okokból halogatja a cseréjüket. Pedig a kéményekből bármikor visszaáramolhat a füst, akkor is, ha előzőleg évtizedekig problémamentesen üzemeltek. Ebből a szempontból az is mindegy, hogy a gyűjtőkéményeket rendszeresen karbantartották-e. Mivel konstrukcióhibásak, a jó állapotúak is okozhatnak tragédiát.



Szerzők: Szalabán Attila, Szabó Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!