A jó zene ünnepe: a Fonogram gála díjazottjai 2010-ben

A hatvanötödik életévét e hét végén betöltő Földes László, azaz Hobo kapta az életműdíjat a szerdán este megrendezett Fonogram Magyar Zenei Díj gálaestjén. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége és az Előadóművészeti Jogvédő Iroda által közösen szervezett rendezvényen ezúttal 23 kategória legjobbjait jutalmazták.

Gyuricza Ferenc

A Millenáris Teátrumban a szokásos külsőségek és élő televíziós közvetítés mellett megrendezett gálaest legnagyobb újítása a kategóriák kiterjesztése volt. A korábbi évektől eltérően idén nemcsak a könnyedebb műfajokban (pop, rock, jazz és world music) tevékenykedők erőfeszítéseit ismerték el, hanem a klasszikus zene képviselői közül is átvehették néhányan az aranyozott mikrofont ábrázoló szobrocskát. Ugyancsak újdonságot jelentett, hogy azokat a zenészeket is díjazták, akik nem önálló produkciókkal rukkolnak elő, hanem közreműködő vagy stúdiómuzsikusként járultak hozzá mások sikereihez.
 
- Nagyon fontos új fejlemény, hogy végre van klasszikus zenei és kortárs komolyzenei kategória is. Azt is fontosnak tartottuk, hogy a leválasszuk a világzenéről az autentikus népzenét, mert egyre tarthatatlanabb volt, hogy ezek a különálló műfajok egy kategóriában indultak - magyarázta Szűts László, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége elnöke, majd így folytatta:  - A szakmának akkor van oka ünnepelni, ha jó zenék születnek. Minden évben arra törekszünk, hogy megmutassuk, igenis van jó magyar zene, ráadásul szinte az összes létező műfajban nemzetközileg is versenyképesek tudunk lenni. A zeneszerzők és előadók feladata elsősorban ennek biztosítása, az üzleti rész, az értékesítés, ami miatt folyamatosan sírunk-rívunk, zokogunk, más lapra tartozik.

A gálaműsorban fellépő előadók kiválasztása kapcsán Szűts László annyit mondott még el: sosem az volt az elsődleges szempont, hogy a populáris előadókat állítsák színpadra, mindig is arra törekedtek, hogy színvonalas, nívós produkciókat ismerhessen meg a közönség, függetlenül attól, hogy az előadók mennyi hanglemezt értékesítenek, mennyien vesznek részt a koncertjeiken, illetve felkarolja-e őket egy-egy nagyobb kiadó. Ennek köszönhető, hogy bemutatkozhatott az ír népzenét és a modernebb rockzenei hangzást vegyítő Firkin, a magyar népdalokat feldolgozó Holdviola, vagy az ausztrál Wolfmother nyomdokain haladó Turbo, amely zenéjében az olyan klasszikus rockzenekarok örökségét vállalta fel, mint a Black Sabbath vagy a Led Zeppelin. Utóbbi csapat ráadásul különleges, kifejezetten erre az estére kidolgozott produkcióval rukkolt elő, a csapathoz  amely az Év hazai modern pop-rock albuma kategóriában díjat is kapott  a trombitás Barabás Lőrinc is csatlakozott.
 
- Nagyon nehéz ma Magyarországon egy rockzenekar helyzete, ezért létfontosságú volt számunkra, hogy televíziós nyilvánosságot kapjunk -  mondta Tanka Balázs, a zenekar frontembere. - Tíz éve zenélünk, mindannyiunknak volt már szakmai előélete, s egymásra találásunk után körülbelül két éve raktuk össze ezt a releváns produkciót, amit Turbónak neveztünk el. A semmiből jöttünk, de a hitünk szerint a csillagos ég felé tartunk. Még most sem tudom elhinni, hogy az első lemezünkkel rögtön elnyertük az egyik legnívósabb magyarországi zenei díjat, ráadásul kiváló produkciókat megelőzve. Ez a díj olyan számunkra, mint egy aranylövés, ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy van jövője Magyarországon az élő zenének. Nem baj, ha hangos, nem számít, ha torzítva szólalnak meg a gitárok, csak az a fontos, hogy az energiák felszabaduljanak. Európában már régen elindult ez a folyamat, mi egy kicsit lemaradtunk, de nagyon remélem, hogy hazánk is felzárkózik a trendekhez.

Az élő televíziós közvetítésnek voltak kisebb-nagyobb bakijai is. Az elhibázott nevek, a néma mikrofonok, a nyertesek neveit tartalmazó borítékok kinyitásának kínos másodpercei kellemetlen közjátékokat eredményeztek, de az is előfordult, hogy egy-egy kategória nyertese féktelen örömmel vette tudomásul a tizenhárom tagú Fonogram-bizottság döntését. A hard-rock és heavy metal kategória nyertese, a The Idoru zenekar például kis híján lerombolta a nézőtérnek azt a részét, ahol barátaikkal együtt foglaltak helyet. Mosolyogtató pillanat volt, amikor a Turbo zúzós műsora után színpadra lépő Fábry Sándor először a halláskárosodásáról beszélt, majd az Év felfedezettje kategória jelöltjeinek ismertetése után megjegyezte, kettőről hallott már. Hogy kikre gondolt, azt nem árulta el mindensetre a ketagóriagyőztes SP biztosan nem tartozott közéjük, ugyanis a népszerű showman megkérte a soproni fiatalembert, árulja már el neki, mit takar az SP rövidítés.

Akadt olyan díjazott is, aki személyesen át sem tudta venni az elismerést; fellépése volt, így nem vett részt a gálán. Foghíjasan lépett az emelvényre a Back II Black együttes, mely az egyik legfontosabb kategóriában győzedelmeskedett; övék lett az év hazai klasszikus pop-rock albumáért járó szobrocska.
- Ez egy ötesélyes kategória volt, kiváló produkciókkal együtt mérettünk meg, bármelyik jelöltet megillette volna a díj  utalt a vetélytársakra, Ákosra, Deák Bill Gyulára, Demjén Ferencre és az Ismerős Arcok zenekarra Bebe, a csapat frontembere, akivel a gálát követően váltottunk szót. 
- Sajnos, nekem a Papp László Budapest Sportarénában volt jelenésem ma este, onnan rohantam át a gálára, de lecsúsztam a díjátadás pillanatáról. Még autóban ültem, amikor a többiektől kaptam az sms-t. Mit is mondhatnék, nagyon büszke vagyok arra, hogy egy ilyen zenekar élén állhatok.

A 23 kategória nyerteseit egy kivétellel szakmai bizottság választotta ki. Az Év dala azonban közönségdíj volt, az egyik országos rádiócsatorna hallgatói szavazhattak a kiválasztott zeneszámokra. A legtöbb voks a Quimby zenekar Ajjajjaj című felvételére érkezett. 
- Nagyon jó érzés tudni, hogy a közönség ennyire szeret bennünket  fogalmazta meg Balanyi Szilárd, az együttes billentyűse.  Már annak is nagyon örültünk, hogy jelöltek bennünket, hiszen az a fontos számunkra, hogy azzal foglalkozhatunk, amit szeretünk, és az emberek kíváncsiak rá. A díj már csak hab a tortán.
Balanyi Szilárd azt is elmondta, kifejezetten jót tett a hazai könnyűzenének az új rádióadók megjelenése, hiszen általuk az emberekhez többféle zene jut el. A Quimby dalai korábban ritkábban csendültek fel az éterben, talán ennek a struktúraváltásnak is köszönhető, hogy éppen 2010-ben jutalmazták őket Fonogram-díjjal.

A rendezvény záróakkordjaként ez évben is átadták az életműdíjat, amelyet a hét végén 65. születésnapját betöltött, a zenei pályafutását négy évtizede kezdő Földes László, azaz Hobo vehetett át. A népszerű blues-énekes ezt követően Rúzsa Magdival közösen adott elő egy dalt legutóbbi, Circus Hungaricus című albumáról.
 - A szeretet és a tisztelet mindig számít, akkor is, ha egy koldus adja az utcán, és akkor is, ha kitüntetést kapok egy szervezettől - nyilatkozta a Zalai Hírlapnak a gála után.  Aki ennek az ellenkezőjét állítja az hazudik, vagy önmagától van eltelve. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy gondoltak rám, már csak azért is, mert nem szoktam hozzá, hogy engem kitüntessenek, jutalmazzanak. Készítettem korábban is nagyon erős lemezeket, amiket észre sem vettek.

Hobo azt is elmondta, a gálán már nem érte váratlanul, hogy őt szólították ki, ugyanis néhány napja telefonon felhívták a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségétől, és nagyon kedvesen közölték vele a hírt. Ennek a beszélgetésnek sokkal jobban örült, mintha kapott volna egy hivatalos meghívólevelet. A szerdán átvett díj helyét még nem találta meg, hiszen nincs otthon olyan múzeuma, ahol a relikviákat őrizné, talán a dolgozószobájában helyezi el.
- Nem foglalkoztatnak ezek a dolgok, másfelé jár az agyam  tette még hozzá.  Nagyon sokat dolgozom, turnézunk az új albumom dalaival, illetve folyamatosan írok is, van tehát teendőm elég.

Az év felfedezettje kategória jelöltjei között szerepelt az Odett és a Go Girls formáció is. Énekesnője a zalaegerszegi, de jelenleg Budapesten tanuló Polgár Odett, vezetője, dalszerzője pedig édesapja, Polgár Péter.
-  A Fonogram-díj jelöltjeit zenei szakemberek választják ki, ezért már az is rangot jelent, hogy szóba került a nevünk  - mondta a zenekarvezető.  - Köszönhető ez annak is, hogy jó év van mögöttünk, egy pályázaton közel ötszáz vetélytársat megelőzve bennünket választottak ki, így készülhetett el a klipünk. Szerepeltünk az MTV Ikon koncerten is, és szintén nagy sikere volt annak az akusztikus koncertnek, amelyet a Petőfi Rádió stúdiójában rögzítettek, s később adásba is került.

Kattintson ide és tekintse meg a gáláról készített képgalériánkat!

A  Fonogram - Magyar Zenei Díj 2010 nyertesei

Az év hazai modern pop-rock albuma
TURBO - Turbo (Mamazone)

Az év hazai alternatív albuma
JAMIE WINCHESTER - The Cracks Are Showing (Label 360)

Az év hazai hard rock vagy metal albuma
THE IDORU - Face The Light (szerzői kiadás/Hammer Music)

Az év hazai elektronikus zenei produkciója
ANDREWBOY - DirtyDance (CLS Music)

Az év hazai jazz albuma
BÁRSONY BÁLINT & JUHÁSZ ATTILA JAZZ QUARTET - Sunshine Jazz (szerzői kiadás/CLS Music)

Az év hazai autentikus népzenei albuma
TÜKRÖS ZENEKAR - A mi Mezőségünk (Folkeurópa)
MAGYARPALATKAI BANDA - Palatkaiak a Fonóban (Fonó)

Az év hazai világzenei albuma
SZIRTES EDINA MÓKUS - Tesséklássék (Sony Music)

Az év hazai klasszikus zenei albuma
BARTÓK BÉLA - Kórusművek 2. - vezényel: Szabó Dénes (Hungaroton)

Az év hazai kortárs komolyzenei albuma
SC.ART - The Well-Tempered Universe (Szemtanú Bt.)

Az év hazai gyermek albuma
SZALÓKI ÁGI - Gingalló (Folkeurópa)

Az év hazai szórakoztató zenei albuma
BANGÓ MARGIT - Mulatok, mert jól érzem magam (EMI)

Az év hazai felfedezettje
SP (Gold Record) 

Az év hazai dala
QUIMBY - Ajjajjaj (Tom-Tom Records) /Hallgassa meg!/

Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma
GREEN DAY - 21st Century Breakdown (Warner Music)

Az év külföldi modern pop-rock albuma
LADY GAGA - The Fame (Universal Music)

Az év külföldi alternatív albuma
MUSE - The Resistance (Warner Music)

Az év külföldi hard rock vagy metal albuma
RAMMSTEIN - Liebe Ist Für Alle Da (Universal Music)

Az év külföldi elektronikus zenei produkciója
DAVID GUETTA - One Love (EMI)

Az év legjobb közreműködő zenésze
Sipeki Zoltán

Életműdíj
Földes László Hobo
 
Fonogram díj a kiemelkedő közreműködő zenészi pályafutásáért
Solti János

Különdíj az illegális zenefelhasználás elleni kűzdelemért
Rátkai Károly r. alezredes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!