Könnyen trükközött a Jobbik keszthelyi elnöke?

Mint arról korábban beszámoltunk, előzetes letartóztatásba került a S. Szilárd, a Jobbik keszthelyi elnöke. A hvg ingatlanmenedzser utánajárt, miként, illetve milyen módszerrel csalhatott a férfi ki több millió forintot egy kereskedelmi banktól.

zaol.hu

 
A korábbi hírek szerint  S. Szilárd  évek óta foglalkozik ingatlanforgalmazással, hitelközvetítéssel, pénzügyi tanácsadással és vagyonértékeléssel. Az ügyben bűnsegédként szerepel, mert a gyanú szerint néhány millió forintért vásárolt házakat Zalaszentgróton és Türjén 2007 és 2009 között, majd az ingatlanokra a valós értékének többszöröséért vettek fel hitelt hajléktalan vagy munkanélküli nevére, amelyet a többszörösen hátrányos helyzetű "vásárlók" nem tudtak megfizetni. Az esetnek - eddig -  öt gyanúsítottja van.
   
Az ingatlanmenedzser.hu szerint  S. Szilárd gazdasági bűnözők körében jól ismert elkövetési módszert használt. Ennek lényege: néhány millió forintért vásárolt házakat a sokszorosára értékeltette fel, többszöröséért vett fel rájuk hitelt hajléktalan vagy munkanélküli nevére, akik persze nem tudtak fizetni. 

A csalás lényege, az  ingatlan értékbecsléssel való visszaélés. Ami nem is olyan nehéz, hiszen hazánkban
2005-ig egy középfokú OKJ-s tanfolyammal bárki lehetett értékbecslő, így nincs megfelelő szakmai színvonal és ellenőrzés.

Jelenleg az dolgozhat értékbecslőként, aki az önkormányzatok ingatlanközvetítői és vagyonértékelői névjegyzékében szerepel, ám ez nem elég garancia a hozzáértésre – figyelmeztet az ingatlanos portál, hozzátéve, hogy a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete (MIÉSZ) számos alkalommal felhívta a jogalkotó figyelmét erre, hangsúlyozva, hogy a szakmai szervezetek javaslatai alapján minél előbb rendeznie kellene a helyzetet. Már csak azért is, mert ha lesz vagyonadó - márpedig előbb-utóbb lesz - , akkor ennek előfeltétele egy hiteles ingatlanvagyon kataszter felállítása, így a független értékbecslők bevonása.

Forrás és a teljes cikk itt:  http://ingatlanmenedzser.hu/lakaspiac/20100120_ingatlan_csalas_keszthelyen.aspx" target="_blank"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!