A kanizsai kórház nem látja szívesen a somogyiakat?

Nyolc somogyi település kötött elvi megállapodást a kanizsai kórházzal a járó- és fekvőbeteg-ellátásra, ám míg korábban nem, most gondok adódtak: több beteg is arról számolt be, hogy visszafordítottak őket a zalai intézményből.

zaol.hu

"Eltanácsolt" betegek

Didicsné Kardos Györgyi Pogányszentpéter polgármestere a sonline.hu-nak elmondta: megállapodásuk van, hogy járó- és fekvőbeteg-ellátásra fogadja a kanizsai kórház a somogyi betegeket,  noha erre törvény nem kötelezi. A megállapodás, melyet a polgármester említ - szerinte még 2007-ben kötetett, s összesen 8 település mintegy 4500 lakóját érinti.

Eddig minden jól működött - számol be e településvezető, azonban az elmúlt hetekben többeket is visszafordítottak, illetve volt, akit elláttak, de nem túl kedvesen közölték vele, hogy nem itt lenne a helye.

Arról azonban, hogy a megállapodás időközben semmis lett volna, semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak az érintett somogyi falvak, ugyanakkor felreppentek olyan hírek is, miszerint a kanizsai orvosoknak „kiadták”, hogy nem láthatnak el somogyi betegeket - írja a szomszédos megye portálja.

A Nagykanizsa közeli somogyi települések lakóinak pedig gond lenne más intézményt felkeresni. Pogányszentpétertől Kaposvár például 70, Nagyatád 35 kilométer van, míg Nagykanizsa csak 10-re. 

- Az elmúlt hetekben többen is jelezték a faluban, hogy  nem kaptak ellátást a nagykanizsai kórházban -  mondta lapunk megkeresésére  Didicsné Kardos Györgyi, hozzátéve: - Először nem is értettem, hogy mi történt, hiszen a földrajzi közelség miatt évtizedek óta ebbe az intézménybe jártak a betegeink. 

- Felvettem a kapcsolatot a kórház főigazgatójával, aki elmondta: bár kapacitásuk lenne, anyagi fedezetet még- sem kapnak a somogyi betegek után, ezért volt kénytelen így dönteni -  folytatta a polgármester, aki jelezte: levélben fordulnak a szaktárca vezetőjéhez, s kérik az ellátási körzet megváltoztatását.

A főigazgató nem tud ellátási szerződésről

- A nyolc település kérését megalapozottnak és egyben megtisztelőnek is tartja kórházunk vezetése - mondta a portál megkeresésére Bátorfi József főigazgató. - Kapacitásunk lenne rá, a szakmai háttér is biztosítva van, csupán a fedezet hiányzik. A november óta meghatározott és valamennyi hazai kórházat érintő Teljesítmény Volumen Korlát (TVK) ugyanis a területileg illetékes és kötelezően ellátandó betegeink gyógyítására sem elegendő. A Controlling Osztályunk számítása szerint havonta ötvenegymillió forint finanszírozás-csökkenéssel kell számolnunk, amit lehetetlen kigazdálkodni, a kórház a túlélésért küzd.

A főigazgató azt mondta: nem tud ellátási szerződésről, csak erre irányuló igyekezetről, kiterjedt levelezés formájában. A levelezés résztvevői az adott települések polgármesterei voltak, valamint Nagykanizsa város polgármestere, a kórház akkori főigazgatója és két egészségügyi miniszter, de egyezség nem született, és nem is születhetett, mert akkor törvényt kellett volna módosítani.

A területi felosztás és a hozzá illesztett kapacitásmódosítás csak a kórházakat fenntartó önkormányzatok konszenzusával valósítható meg, a Regionális Egészségügyi Tanács, az ÁNTSZ és az OEP bevonásával - összegzett a főigazgató. -  Az Egészségügyi Minisztérium az ő javaslatuk alapján mérlegelheti a törvénymódosítást. Mi támogatjuk,  hogy a terület- és kapacitásátcsoportosítás a nyolc falu lakosainak érdekében megvalósulhasson.

Forrás: sonline.hu, Zalai Hírlap - Pásztor András

A pogányszenpéteriek levele dr.Székely Tamás egészségügyi miniszternek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!