Súlyos mínuszokkal és havazással jön az igazi tél

Eddig mondhatni kegyesek voltak hozzánk az égiek, ám ez már nem lesz sokáig így. A következő két hétben télire fordul az időjárás, lesz havazás, fagy, mínuszok és zimankó. A tél pénteken mutatja első jeleit a Dunántúlon, de az igazi fagyok jövő hét közepén jönnek.

zaol.hu

A koponyeg.hu portál szerint a Dunántúlon várhatón pénteken érezhetjük a tél előszelét:  az esőzést felváltja a havas eső, a hózápor, s éjszaka már mínuszokat mutat a hőmérő higanyszála, s ez csak fokozódik: szombaton és vasárnap már igazi téli időre van kilátás, hiszen reggelente egyre keményebb fagyok lehetnek (szombaton -4, vasárnap -6 fok körüli értékeket mérhetünk) és nappal is csupán fagypont körül alakulhat a hőmérséklet.

A jövő héten további lehűlésre van kilátás, és szinte minden nap esély van hózáporra, havazásra - egyelőre bizonytalan mennyiségben.  Az biztos, hogy a hét elején 0 és -3 fok közötti hőmérséklettel számolhatunk, s a napok multával folyamatosan hűl a levegő. A koponyeg.hu előrejelzése szerint december 18-dikán  - jövő péntek - akár  mínusz 11 fok is lehet országosan.

A jeges utak, a szakadó hó minden évben okoz fennakadást közlekedésünkben, így nem ár t felkészülni az autósoknak sem.

5 fok alatt már tél gumira van szükség,  mivel nyári gumi ugyanis a hidegben megkeményedik és fékezésnél csúszik, ezáltal balesetveszélyes – így aki még netán nem cserélte le a nyári gumikat, az minél előbb tegye meg.
Az autó téli felkészítése persze nem merül ki abban, hogy lecseréljük a gumikat. Ellenőrizze azt is, hogy fagyálló legyen a hűtővíz és az ablakmosó folyadék, melyből érdemes egy plusz üveget is tartani a kocsiban, mivel a nedves időben hamar elfogyhat. 

Téli időben elengedhetetlen a jégkaparó, s mielőtt útnak indulunk ne a „lássak ki, aztán a többi majd elolvad” elven takarítsuk le a kocsit, hiszen sok baleset okozója lehet a korlátozott kilátás. Tartson a csomagtartójában vontatókötelet, gumicsizmát, kislapátot és erős fényű zseblámpát – ki tudja, lehet, hogy szüksége lesz rá.

Nézze meg, megfelelő-e a világítás, a ködlámpa, hiszen a ködöd időben és gyakori sötét miatt többször kell használnunk. Sűrű hóesésben, havas esőben nagy mértékben romlanak a látási viszonyok, s különösen nagy odafigyelést igényel ilyenkor az éjszakai vezetés. A reflektor csak tovább rontja a látási viszonyokat, így ezt ilyenkor nem célszerű használni. Viszont ha van rá lehetősége, állítsa autója fényszóróját néhány fokkal lejjebb, ezzel megkönnyítheti a közlekedést.

Célszerű télen tele tankkal közlekedni, mert a fűtés használatával megnő a fogyasztás és sűrűbben ellenőrizze az akkumulátor telítettségét is.

Kerülje a nagy kabátok, ormótlan lábbelik viselését vezetés közben, mivel ezek akadályozhatják a mozgásban, a lassabb reakcióidőt eredményeznek.

Hóban vagy jégen mindig egy sebességfokozattal alacsonyobban közlekedjen. Ha fékezéskor csúszni kezd, nyomja ki a kuplungot, mert ha a csúszás során korrigálni kell, egy lefulladt járműnek semmi esélye, az autó irányíthatatlanná válhat. Oldalirányú csúszáskor mindig a csúszással ellentétes irányba kormányozva, kis gáz adásával korrigálhat.

Egy téli gumiabronccsal felszerelt autó féktávolsága akár 50 százalékkal kevesebb lehet egy nyári abroncsú autónál. Ez azt jelenti, hogy bár a mi féktávunk rövidebb, a mögöttünk vagy előttünk haladóé viszont nem feltétlenül, s ezt tartsa szem előtt.

És persze ne higgyük, hogy kiválóan vezetünk! Legyünk óvatosak és körültekintőek, mindig az aktuális út- és közlekedési viszonyok tudatában hajtsunk.

És végül egy sokakat foglalkoztató kérdés: Fehér lesz-e a karácsony?

- Ezt még nem lehet megmondani - véli Pártai Lucia meteorológus, aki laptársunknak, a fmh.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy  nagyjából két héten belül lehet pontos időképet adni, azontúl már csak találgatnak a jósok. Tehát jövő héten már akár az is tudható lesz, hogy havas karácsonynak örülhetünk-e...

 

Lapunk Téli utakon akciójáról ide kattintva olvshat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!