Nagyfeszültségű távvezeték épült Szombathely és Hévíz között

Szombathely és Hévíz között 400 kilovoltos távvezetéket építtetett ki a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) , az üzembe helyezés utolsó fázisát szerdán ünnepélyes keretek között kezdték meg Vépen.

zaol.hu

A teljes próbaüzem várhatóan december közepén indul - mondta Tari Gábor, a társaság vezérigazgatója.
A 77,8 kilométer hosszúságú távvezeték 11 milliárd forintba került, amelynek 10 százalékát az Európai Unió TEN-E programján elnyert támogatás biztosította, a fennmaradó részt az átviteli díjakból és hitelekből finanszírozza a MAVIR. Az EU állta a tervezés költségeinek 50 százalékát is.
   
A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen növekszik az ellátási biztonság, az új összeköttetés kiegészíti a 2006-ban átadott Győr-Szombathely közötti 400 kilovoltos távvezetéket, így a fogyasztók egy esetleges áramkimaradás esetén sem maradhatnak ellátás nélkül - hangoztatta a vezérigazgató.A megépült távvezeték tranzit célokat is szolgál, ezen az útvonalon pedig szükséges volt az európai szállítóhálózat megerősítése.
   
A vezérigazgató szólt arról is, hogy a távvezeték építése 27 településen 900 ingatlant érintett, ezért több mint háromezer tulajdonossal kellett megegyezni az építés előtt a kártalanításokról. A tervezés és kivitelezés során szavai szerint a lehető legnagyobb figyelemmel voltak a környezetvédelmi előírások betartására is.
A beruházás keretében bővítették a hévízi 400/120 kilovoltos alállomást is, ennek rendszerbe kapcsolására, a hálózat teljes terhelésére december 12-én kerül sor, ezt követi az egy hónapos próbaüzem,  ez után indul a rendes üzemelés.
   
A szombathelyi alállomáson rendezett ünnepség résztvevői végignézhették, amint a teljesen számítógép vezérelte érintkezők, mintha robotkarok lennének, a helyükre állnak, és megteremtik az összeköttetést a nagyfeszültségű elektromos hálózattal.
   
Az ünnepség után Tari Gábor elmondta: 2006-ban a Szombathely-Győr közötti hálózat kiépítésekor még valóban Ausztria, Graz irányába tervezték a hálózat bővítését, de ez az osztrákok miatt nem valósult meg. Ausztria ugyanis azt tervezte, hogy Szlovénia irányába építi tovább saját hálózatát, de akkor úgy látszott, hogy ez szlovén kapcsolódás nem épülhet meg.
   
Azóta az osztrákok megépítették az említett távvezetéket, így ha ma kellene dönteni, valószínűleg a lényegesen rövidebb, burgenlandi kapcsolódással építenék ki a vezetéket. Ennek ellenére a Hévíz-Szombathely összeköttetés a hazai ellátás biztonsága szempontjából a kedvezőbb megoldás - jegyezte meg.
Hosszabb távon, ha erre osztrák igény mutatkozik, elképzelhető a Graz-Szombathely összeköttetés megvalósítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!