H1N1: Több szervének leállása okozta a 24 éves férfi halálát

Hétfőn meghalt egy 24 éves férfi a Zala Megyei Kórházban, szervezetében kimutatták a H1N1 vírust. Ugyanakkor egy, a zalaegerszegi kórházban ápolt 32 éves betegnél is kimutatták a H1N1 jelenlétét.

zaol.hu


Több szervének leállása okozta a zalaegerszegi fiatal halálát

Kétoldali tüdőgyulladást, majd több szervi elégtelenséget okozott a H1N1 influenzavírus fertőzése annál a zalaegerszegi fiatalembernél, aki hétfőn hunyt el a Zala Megyei Kórházban.

Kránicz Katalin, a Zala Megyei Kórház intenzív osztályát vezető főorvos elmondta: a család tájékoztatása szerint a 24 éves férfinak nem volt krónikus betegsége, korábban egészséges volt. Tervezte, hogy beoltatja magát az influenza ellen, de erre már nem kerülhetett sor.
A 24 éves férfi halálesetéről kedden adott tájékoztatást az ÁNTSZ.
   
Kránicz Katalin az előzményekről szólva arról számolt be, hogy a fiatal tíz napot töltött az intenzív osztályon, ahová kétoldali tüdőgyulladással került be. Már ellátása során kimutatták szervezetében a H1N1 vírus jelenlétét, és időközben lélegeztetőgépre is kellett kapcsolni.
Az intenzív osztályra kerülése után nagyon hamar több szervi elégtelenség lépett fel. Végül közvetlenül ezek a problémák vezettek a halálához, így egyebek mellett tüdejének és veséjének leállása, ami összefüggésbe hozható a vírusfertőzéssel - tette hozzá a főorvos.


Információ: MTI



Újabb fertőzött Zalában

Ribiczey Pál a Zala Megyei kórház fertőző osztályának vezető főorvosa érdeklődésünkre elmondta, hogy  több beteget is ápolnak influenza szerű szövődménnyel.

Információink szerint egy  32 éves betegnél  kimutatták a H1N1 jelenlétét, de már állapota nem súlyos.


Információ: ZH - Péter Gyöngyi

H1N1 - Az első haláleset Zala megyében

Hétfőn meghalt egy 24 éves férfi a Zala Megyei Kórházban, szervezetében kimutatták a H1N1 vírust - erősítette meg a Zalai Hírlap értesüléseit dr. Menyhárt Ildikó, az ÁNTSZ regionális intézete zalaegerszegi kirendeltségvezetője.
A fiatalember az újinfluenza első zalai áldozata.

A halálesetről Falus Ferenc országos tiszti főorvos is beszámolt az MTI-nek, megerősítve, hogy a 24 éves fiatalember szervezetét az új vírus támadta meg. Ő a 16. áldozat Magyarországon, akinek halála összefügghet az új influenzavírussal.

Az N-Joy Rádió úgy tudja, elhunyt 24 éves fiatalember babösdöbrétei volt, s nem erősített információik szerint több betegségben is szenvedett. 

Ribiczey Pál a Zala Megyei kórház fertőző osztályának vezető főorvosa azt nyilatkozta, hogy naponta vesznek fel az osztályra az újinfluenza vírussal fertőzött betegeket - olvasható az N-Joy Rádió honlapján.

Információ: ZH - Péter Gyöngyi, MTI, N-Joy Rádió




Továbbra is kritikus a nagykanizsai pedagógus állapota

Az 53 éves pedagógust csaknem két hete helyezték el a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályán, ahol lélegeztetőgépre kapcsolták. A keringési és légzőrendszerét többnapos ápolás után sikerült stabilizálni.

Egy héttel ezelőtt bizonyosodott be a virológiai vizsgálat eredményeként, hogy szervezetét a H1N1-vírus is megtámadta.

Mint a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója, Bátorfy József elmondta,  a kórház intenzív osztályán, lélegeztetőgépre kapcsolva ápolnak egy pedagógust. A virológiai vizsgálat eredményét kedden kapták meg, amely igazolta a gyanújukat, hogy az 53 éves asszony szervezetét az új influenza vírusa támadta meg.

A tanárnő állapota a múlt hét közepén váratlanul tovább romlott, ezért november 25-dikén hajnalban átszállították a szombathelyi Markusovszky kórházba.  Ott dr. Farkasdi József, a szombathelyi intenzív részleg osztályvezető helyettese elmondta,  azonnal elvégezték a szükséges vizsgálatokat, s kiderült, nincs szükség műtéti beavatkozásra.

A kanizsai asszony kezelését a kórház intenzív osztályán folytatatták, s továbbra is lélegeztetőgépen tartották. A hét végén visszavitték Nagykanizsára, ahol szintén az intenzív osztályon ápolják, állapota kritikus.


Két beteg batthyányis tanár

Az ÁNTSZ adatai szerint a  tanárnő munkahelyén, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumban november közepén ugrásszerűen emelkedett meg a hiányzók száma, a 915 diákból 191-en voltak távol. A gimnázium tájékoztatása szerint a múlt héten már lényegesen kevesebb diák hiányzott az iskolából.

Az ÁNTSZ közölte: a kórházba került tanárnőn kívül a gimnázium egy másik pedagógusának légúti mintájában is igazolták a H1N1-vírus jelenlétét.

Az ÁNTSZ országos adatai szerint a Közép- és a Nyugat-dunántúli régióban kétszeresére nőtt az influenzaszerű  megbetegedések gyakorisága az elmúlt héten, s a az orvoshoz fordult betegek többsége gyermekek korú volt.

Az ÁNTSZ adatai szerint a betegek 35,9%-a 15 éven aluli gyermek volt. A betegek közel negyede (23,5%) a 15-24 éves fiatalok, 18,3%-a a 25-34 évesek közül került ki. A 35-59 évesek aránya 17,9%, míg a 60 éven felülieké 4,4% volt.

 Oltás-infó:

Oltópont Zalában

Zalaegerszeg:  ÁNTSZ Zalaegerszegi Kirendeltség Nemzetközi Oltóhely (Zeg, Göcseji u..24. 8-20 óra),  Zala Megyei Kórház (Zeg, Zárda u. 4. (8-20 ó). Lenti: Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet, Lenti Kossuth u. 10. (7-15 ó)

Nagykanizsa:  Kanizsai Dorottya Kórház, Nk, Szekeres J. u. 2-8. (8-20 ó)

Keszthely:  Városi Kórház Keszthely Sürgősségi Osztály Keszthely Ady Endre u. 2. (8-20 ó)

Hévíz:  Gyógyfürdő és Szent András  Reumakórház  Hévíz, Dr. Schulhof V. sétány B épület (8-20 ó),

Zalaszentgrót:  Városi Önkormányzat Egészségügyi Központja, Zalaszentgrót, Dózsa György u. 9. (8-14  ó).

Személy-azonosító okmány , TAJ kártya szükséges.

Az oltóanyag  és az oltás beadásának együttes összege: 3000 Ft,

Amennyiben az oltóanyagot már kiváltották a gyógyszertárban, az oltás beadásának költsége 1300 Ft.

 

Forrás: Zalai Hírlap, MTI, ÁNTSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!