"Hazát az orvosnak, orvost a hazának"

Szakorvosjelöltek és fiatal orvosok demonstráltak életkörülményeik javításáért csütörtökön Budapesten.

MTI/AP

 Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a demonstráció előtt elmondta: arra szeretnék felhívni a társadalom figyelmét, hogy a fiatal orvosok "nyomasztó helyzetben" vannak, másod- és harmadállást kénytelenek vállalni, ennek pedig a "betegek isszák meg a levét".   

Jelenleg a fiatal orvosok kezdő fizetése 95 ezer forint körül van - jegyezte meg, hozzátéve: azt szeretnék elérni, hogy egy fizetésből meg tudjanak élni, de számháborúba nem szeretne bocsátkozni.

Papp Magor a demonstráción úgy fogalmazott, hogy nemcsak a jövőjüket nem látják, hanem a jelenüket sem. Rámutatott arra, hogy a fiatal orvosok anyagi és munkakörülményei nem teszik lehetővé az egzisztenciateremtést, a szakmai fejlődést és a minőségi munkavégzést.

Az elnök kiemelte: a mostani körülmények veszélyeztetik a betegellátást és az egészségügyi rendszer működését. Mint mondta, a jelenlegi tendenciák alapján hosszú távon sem látják a változás lehetőségét.
Közlése szerint azzal a figyelemfelkeltő céllal szervezték a megmozdulást, hogy rámutassanak arra: ők is tudnak tenni, ha a társadalomban, a döntéshozókban szövetségesre találnak.

Az, hogy milyen lesz a jövő egészségügye hazánkban, rajtunk múlik - közölte, majd hozzáfűzte: szeretnének olyan egészségügyben dolgozni, amely a betegeknek biztonságot ad, elérhető és megbízható.

"Megvan bennünk az elkötelezettség, az elszántság és a tenni akarás, várjuk a társadalom jelzését, hogy szüksége van ránk. Fogjunk össze, hogy itthon gyógyíthassunk" - mondta a szónok, akinek a szavait hangos taps fogadta.

A fehér köpenyt viselő fiatalok több mint ezren a Magyar Nemzeti Múzeum előtt gyülekeztek, majd onnan a Szent István-bazilikához vonultak.

A fővárosi, a szegedi, a debreceni és a pécsi orvoskar hallgatói és fiatal orvosok közül többen táblát tartottak, "Hazát az orvosnak, orvost a hazának" felirattal.

A demonstráció a bazilika előtt egy performansszal zárult, amelyen a fiatalok Magyarországot formázták meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!