Munkahelyeik megőrzéséért demonstráltak a GE dolgozói Zalaegerszegen (fotókkal frissítve)

Zalaegerszeg - Munkahelyeik megtartása érdekében demonstráltak csütörtökön a General Electric (GE) Lighting Kft. dolgozói Zalaegerszeg belvárosában, a mintegy 100-150 ember többsége transzparensekkel, zászlókkal, közösen érkezett a gyártól a Dísz térig vonulva.

zaol.hu


Az állások megtartása érdekében más gyártási munkákra is szívesen átállnának

A Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete (TDFSZ) és a Tungsram Dolgozók Szabad Szakszervezete (TDSZSZ) a GE zalaegerszegi gyárában dolgozó mintegy 500 munkavállaló érdekeit képviselve, a több más városban is megtartott demonstrációsorozathoz csatlakozott. Novák József, a TDFSZ zalaegerszegi alapszervezeti elnöke még a rendezvény előtt elmondta: másfél év alatt mintegy 80 dolgozótól, vagyis a teljes létszám 15 százalékától vált meg a lámpafejeket készítő gyár.


Demonstrálók a zalaegerszegi Kossuth Lajos utcában - ZH fotó: Pezzetta Umberto
   
A demonstráció szónokaként a szakszervezeti vezető arról beszélt: a GE vezetői és a szakszervezetek közötti egyeztetéseken utoljára azt hangzott el, hogy két-három héten  belül döntenek az átszervezésekről, létszámcsökkentésekről. Ez a hazai fényforrásgyártásban dolgozó mintegy 8 ezer embert érinti.
   
Az érdekképviseletek azt várják a munkáltatótól, hogy a 2013-as európai kivonás előtt a lehető legutolsó pillanatban állítsák csak le a normál lámpák gyártását, az autólámpák készítését pedig ne vigyék el, az esetleg utcára kerülő munkavállalóknak pedig kiemelt juttatásokat biztosítsanak. A zalaegerszegi helyzetet az átlagnál részben rosszabbnak, de jobbnak is értékelte, mert a lámpafejek gyártása csökkent a megrendelések visszaesése miatt, ugyanakkor információik szerint elektronikai alkatrészek tömeggyártását indíthatják el a zalai megyeszékhelyen. Ez utóbbival kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy az állások megtartása érdekében más gyártási munkákra is szívesen átállnának, vállalják ehhez az átképzéseket is, hiszen mindehhez megfelelő kapacitással is rendelkeznek.
   

Idén bizonyosan nem lesz leépítés

A polgármesteri hivatal előtt felsorakozott demonstrálók számára felolvasták Kiss Ferenc szocialista országgyűlési képviselő levelét, aki részt vett a Parlament foglalkoztatási bizottságának csütörtöki ülésén, a GE vezetőivel való találkozón. A képviselő levelében úgy fogalmazott, hogy konkrét döntésről még nem számoltak be a cég vezetői, de idén bizonyosan nem lesz leépítés. Gyimesi Endre (Fidesz), Zalaegerszeg polgármestere ehhez hozzáfűzte: Phil Marshall regionális elnök-vezérigazgató hozzá intézett levelében szintén nincsenek konkrétumok a döntésről.


A zalaegerszegi tiltakozók a megyeszékhelyi polgármesteri hivatal előtt - ZH fotó: Pezzetta Umberto

A polgármester azonban úgy látja, a kormányzat felelőssége, hogy adócsökkentéssel, munkahelyteremtő beruházások támogatásával, vállalkozásbarát jogrendszer megteremtésével munkahelyeket lehessen biztosítani. Kifejtette, hogy a megyeszékhelyen a korábbi 3 százalékról 7,7 százalékra emelkedett a munkanélküliség, de ha olyan döntés születik a GE esetében, ami munkahelyek elvesztésével jár, az önkormányzat is támogatást nyújt a munkanélküliség csökkentése érdekében. 


Novák József , TDSZSZ zalaegerszegi alapszervezeti elnöke(balra) és Gyimesi Endre polgármester - ZH fotó: Pezzetta Umberto
   

Nagykanizsán: nem demonstráció, hanem munkásgyűlés

A GE nagykanizsai gyárának dolgozói csütörtökön nem utcai demonstráció, hanem a délutáni műszakváltásra összehívott munkásgyűlés keretében tiltakoztak a munkahelyeik tervezett megszüntetése ellen - közölte az MTI-vel Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke.
   
A GE az MTI-hez a demonstrációk kapcsán eljuttatott közleményében közölte: képviselőik az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának csütörtöki ülésén is kifejtették, a GE Consumer & Industrial üzletág tervezett magyarországi lépéseinek kidolgozása még nem fejeződött be, az előzetes egyeztetések még folyamatban vannak a szakszervezetekkel. Döntés nem született, még a megváltozott környezet miatt szükséges intézkedés-tervezeteiket sem véglegesítették, a társaság előreláthatólag néhány héten belül tudja bemutatni az üzletág jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, amelyekről a munkavállalók képviselőivel is konzultálnak.
   
A cég közleményében az áll: a globális fényforrás iparág gyökeres átalakuláson megy keresztül, a világ egyre több országában szigorítják a fényforrásokra vonatkozó  energiahatékonysági követelményeket, változnak a környezettudatos fogyasztók igényei is. Idén szeptembertől az Európai Unió megkezdte a hagyományos izzók kivonását, ami nagy mértékben korlátozza, hogy milyen termékek gyárthatók a továbbiakban. A változás "csak súlyosbítja a világméretű recesszió miatt amúgy is jóval alacsonyabb kereslet kiváltotta nehézségeket". Ezek a folyamatok negatív pénzügyi hatással vannak a fényforrás üzletág működésére. "Versenyképességünk megőrzése érdekében kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a megváltozott szabályozási és gazdasági környezethez, ellenkező esetben akár a fényforrás üzletágon belüli valamennyi munkahely veszélybe kerülhet" - fogalmaz közleményében a GE.
   
Mindezek miatt a társaság szerte a világon, így Magyarországon is felülvizsgálja fényforrásgyártó kapacitásait. A munkavállalók képviselőivel már augusztus óta párbeszédet folytatnak a kialakult helyzetről és arról, milyen lépések válhatnak szükségessé ahhoz, hogy biztosítani tudják "az üzletág hosszú távon is fenntartható, nyereséges működését, ami létfontosságú ahhoz, hogy a lehető legtöbb munkahelyet" sikerüljön megőrizni a magyarországi fényforrás üzletágban.
   
A GE Hungary Kft. Magyarországon 11 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A társaság nyolc fő üzleti területéből a GE Technology Infrastructure és az GE Energy Infrastructure három városban négy gyárat, valamint egy regionális üzleti központot és két kutatás-fejlesztést végző részleget üzemeltet. Emellett a GE Hungary Kft. keretében Budapesten működik a GE Consumer & Industrial üzletág Európa, Közel-Kelet és Afrika üzleti és K+F központja, amely Magyarország hét városában további nyolc üzemet működtet.



Budapesten

Két-három héten belül eldőlhet a magyar fényforrásipar jövője, mivel várhatóan ekkor ismerteti döntését a GE Hungary Kft. Lightning amerikai anyavállalata a társaság átalakításáról - mondta Kátai György, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) ügyvivője a szervezet csütörtöki demonstrációján Budapesten.

Kiemelte: magyar leányvállalat vezetése és a szakszervezetek közötti legutóbbi, október 7-i tárgyalás során elhangzott: a magyar gyárak jövőjéről az amerikai központ dönt majd, kizárólag azt mérlegelve, hogy kellő profitot termel-e a magyar cég, így megéri-e fenntartani, vagy csökkenteni kell termelését és dolgozói létszámát.
   
A magyar fényforrásgyártás és a munkahelyek megőrzése érdekében csütörtökön Budapesten, Vácon, Nagykanizsán és Hajdúböszörményben tartott demonstrációt a TDFSZ, a Tungsram Dolgozók Szabad Szakszervezete, valamint a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete.


Kátai György szakszervezeti elnök beszél  a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezet demonstrációján Újpesten, a gyárral szembeni parkolóban, ahol a fényforrásgyár tervezett bezárása miatt tiltakoznak - MTI fotó: Koszticsák Szilárd


Előzmény

A Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete és a Tungsram Dolgozók Szabad Szakszervezete demonstrációt tart csütörtökön azokban a városokban, ahol cég  Lighting gyár található. A szakszervezetek célja a demonstrációval a magyarországi fényforrásipar, illetve munkahelyeinek megtartása.

A szakszervezetek korábbi közlése szerint a magyarországi fényforrásgyártás feltételezett teljes megszűnésében szerepe lehet az Európai Unió szeptember 1-jén hatályba lépett rendeletének, amely a hagyományos izzók forgalomba hozatalát fokozatosan megtiltja. A változó piaci körülmények ismeretében, illetve tudomást szerezve arról, hogy a GE felülvizsgálja fényforrás-üzletágát, a GE Hungary Zrt. szakszervezetei attól félnek, hogy az amerikai világcég esetleg a teljes magyarországi fényforrásgyártást megszünteti.

Mindeközben a Napi gazdaság Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnökére hivatkozva arról számolt be, hogy nem kizárt, hogy már 2012 előtt megszüntetik a hagyományos izzólámpák gyártását a General Electric (GE) legnagyobb magyar üzemében, Nagykanizsán.

A hagyományos izzólámpák gyártásának megszüntetése nemcsak a nagykanizsai, hanem a GE zalaegerszegi üzemét is érinti. A két telephelyről ez év elején már több mint 300 dolgozót küldtek el. Ugyancsak kétséges a sorsa a szintén veszteséges autólámpa-gyártásnak, ami a nagykanizsai, a budapesti és a kisvárdai üzemben zajlik, míg gazdaságtalan működése miatt veszélybe kerülhet a váci fényforrásgyártó bázis is.

Kalocsai Kinga, a General Electric (GE) magyarországi fényforrás üzletágának kommunikációs  igazgatója júliusban azt mondta,  a gazdasági helyzet és a jogi szabályozás is változik, amelynek hatását egyelőre nem látják előre. Ismert már, hogy az európai uniós szabályozás értelmében szeptemberben megszűnik a 80 wattosnál nagyobb teljesítményű izzólámpák árusítása, majd fokozatosan valamennyi hagyományos típust kivonják a forgalomból. Ezzel együtt az energiatakarékos izzók vásárlása bővülhet, de hogy azon belül milyen fajtáké, azt majd a vásárlók döntik el.Hozzátette, hogy nincs szó a termelés visszafogásáról, de nyilván a megrendeléseknek megfelelően készülnek a termékeik.

Forrás: MTI, ZH, Napi Gazdaság

A GE-ről a kapcsolt anyagok között olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!