Milliárdok érkezhetnek a Nyugat-Dunántúlra - Keszthelyen az Amazon Szálló újulhat meg

Zalaegerszeg - Mintegy 6,4 milliárd forint támogatási igénnyel négy nyugat-dunántúli kiemelt turisztikai programot terjesztett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a kormány felé a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács.

zaol.hu

 A támogatási igény 1,5 milliárd forinttal meghaladja a rendelkezésre álló 4,9 milliárd forintos keretet - mondta el Erdős Krisztina, a Regionális Fejlesztési Ügynökség szakmai igazgatója. A fejlesztési tanácsnak sorrendet kellet volna felállítania, vagy választania kellett volna a projektek közül, de nem ez a döntés született. A tanács mindhárom három nyugat-dunántúli megyében - keszthelyi, körmendi, eszterházi és felsőrákosi helyszínnel - támogatta a kiemelt projektek megvalósítását. 

Keszthelyen az Amazon Szálló leromlott, használaton kívüli épületét kulturális központtá, a mellette található többszáz éves lóváltó állomást pedig fogadóépületté szeretnék átalakítani. A program harmadik elemeként a keleti országok művészetét, műkincseit bemutató múzeum valósulna meg. A projekt összköltsége 1,5 milliárd forint, amelynek 85 százalékára nyújtottak be támogatási igényt.

A körmendi önkormányzat a Batthyány-Strattmann várkastély "Kapuprojektre" nyújtott be 1,8 milliárd forint támogatási igényt. A program során felújítanak a narancsházakat, kiállító- és konferenciatermet, fogadóépületet, parkolóhelyeket építenének ki. A projekt összköltsége 2,2 milliárd forint.

A Fertődi kastélyban a két évvel ezelőtt megkezdett felújítás folytatását tervezik. Felépülne egy új fogadóépület, felújítanák a díszudvart és a gránátos házat, a bábszínházat és a narancsházat pedig rendezvényhelyszínné szeretnék átalakítani. A közel 2,5 milliárd forintos fejlesztés 80 százalékát pályázati forrásból valósítanák meg.

A fertőrákosi kőfejtő és a mellette található tanösvény világörökségi helyszín. A fejlesztés során felépülne egy új fogadóépület, megújulna a barlangszínház. A tanösvényt témaparkká fejlesztenék, ami interaktív kiállításoknak, rendhagyó földrajzóráknak adna helyet. Az 1,5 milliárd összköltség 85 százalékát pályázati forrásból szeretnék finanszírozni.

A területfejlesztési tanács továbbfejlesztésre javasolta a keszthelyi, a körmendi és a felsőrákosi projektet. Fertőrákoson apróbb módosításokat kértek, a keszthelyi kastélymúzeumnál az merült fel, hogy a keleti művészetek múzeuma nehezen illeszthető be a barokk kastély arculatába. A körmendi kastély felújításánál pedig azt kifogásolták, hogy a felújítás - teljes rekonstrukció 8 milliárd forintba kerülne - miért a "kapuprojekttel" kezdődik el.

Erdős Krisztina elmondta, hogy október közepéig valamennyi pályázatot továbbítják a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez és a kormányhoz.  Hozzátette; a kiemelt projektek világörökségi, vagy nemzetközi érdeklődésre is számot tartó helyszíneken valósulhatnak meg. A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő nemzetközi szolgáltatásfejlesztési programját és az egykori mosoni gabonaraktár turisztikai hasznosítását augusztusban sorolta a kiemelt projektek közé a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!